Shock!

június 17.
hétfő
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés
Shockmagazin

Mörk Gryning: Mörk Gryning

Általában a csapatok a saját nevükről elnevezett albumokkal debütálnak, ez a Mörk Gryning esetében fordítva történt; az együttes hattyúdala a Mörk Gryning elnevezésű album. Történt ugyanis, hogy a négy nagylemezt (Tusen Ar Har Gatt, Return Fire, Maelström Chaos, Pieces Of Primal Expressionism) maguk mögött tudó black metal horda vezetője és alapító tagja, Goth Gorgon (polgári nevén Jonas Berndt) feloszlatta a zenekart, saját szavaival élve: "Black vagy death metal - egyszerűen már nem érdekel, olyanformán, ahogy játszottuk". Búcsúajándékként azért ránk hagyták eme albumot. Ennyi a történet, térjünk rá a zenére.

megjelenés:
2005
kiadó:
Black Lodge
pontszám:
8,5 / 10

Szerinted hány pont?
( 1 Szavazat )

Vegytiszta skandináv black-metal, vérhányós hörgéses énektémákkal - csak azon csodálkoztam, hogy a mostani fényképeken semmi riasztó arcfestés, semmi szöges csuklóvédő nem látható sehol... Némi thrash beütést hallhatunk, és sok váltás, de nem maratoni hosszúságúak a számok, tömény energia a zene, néhol egy kis lazítással megspékelve... Zenei párhuzamként talán a Dark Funeral, Dissection említhetőek meg, viszont tagadhatatlan, hogy volt egy sajátos íze, jellege a Mörk Gryning lemezeinek.

Nem hasonlítható tulajdonképpen semmi máshoz, ezt ez a lemez is bizonyítja, hallgasd csak meg a Disguise My Parting c. dal kórusait, és darálásait, vagy az Into Oblivion váltásait, csilingelő szinti-futamait, refrénjét, lassulós középtémáját. Vagy a The Aurora kaotikus, elképesztő dobtémáit, fülbemászó gitárdallamait. A záró nóta pedig egy At The Gates feldolgozás (Neverwhere).

Ezek miatt a nóták miatt fáj a szívem, hogy vége a Mörk Gryningnak. És ezen fekete gyöngyszemek miatt ér ez meg 8,5 pontot.

 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Leander Rising - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2013. február 7.

 

Suicidal Tendencies - Budapest, Zöld Pardon, 2012. július 11.

 

Voivod - Budapest, Club 202, 2011. május 11.

 

Nitzer Ebb - Budapest, Dürer Kert, 2011. május 1.

 

Jerry Lee Lewis - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2010. október 31.

 

Dark Tranquillity - Budapest, Dürer Kert, 2010. október 14.