Shock!

szeptember 21.
szombat
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés
Shockmagazin

May Result: Svetogrdje

A May Result Szerbia egyik vezető black metal csapata, nem is fiatal együttes, immár 10 éve zenélnek (2001-es Tmina című albumukról már olvashattatok ismertetőt). A fényképek alapján a feloszlott Immortal összes szegecsét és vasszögét felhasználták a srácok a megfelelő öltözködéshez (plusz még Kerry King anno levetett sündisznó csuklóvédőjéből is jutott), de félre a tréfát, hallgassunk bele az albumba.

megjelenés:
2004
kiadó:
Rock Express
pontszám:
7,5 /10

Szerinted hány pont?
( 0 Szavazat )

Jó hosszan, sejtelmes, baljóslatú szintetizátor intróval indul az első szám. A hangulat tehát adott, de még a nyitódal nem győz meg. A második dal (Mesec Je Sad Sa Nama) szintén billentyűs aláfestéssel kezdődik (szerencsére azonban nem kell ismét három és fél percet várni a zúzásra, hamar belecsapnak), és itt már a zene tetszene is. Cseppnyi Emperor, régi Immortal, ami hasonlatként eszembe jut, de azért ezeknek a fickóknak van némi saját arculatuk.

Jók ebben a számban a váltások, a dobos Ved pontosan, feszesen üt (őt idén egy Ilija nevezetű egyén váltotta fel). A harmadik, Noc Crnog Plamena című szerzemény egészen "kellemes" meglepetés, az album egyik húzónótája. A gitárosok, Kozeljnik és Dusan egész jó ikerfutamokkal indítanak, és aztán húznak, sikálnak, szinte már thrash témákat hoznak. A végén kórusokkal megtámogatott dal nagyon beleivódik az emberbe, ez a lemez egyik csúcspontja.

A Zloslut is egészen jól eltalált riffeléssel indul, a kétlábgépes dobtémák is igencsak zakatolnak, majd egy olyan beindulás jön, amitől elismerően kellett bólogatnom. Itt a szinti is másféle aláfestő szerepet tölt be, végig az énektémák alatt zúg a billentyűk hangja, illetve a végén levezetésnek is ezt használják fel... Ez a másik kiemelkedő dal, ez tényleg a fenn említett nevek munkásságához méltó fekete-fém!

A lemez gyenge pontja a hangzás, ami elég kásás, a gitárok lehetnének erősebbek, tisztábbak is, a basszus meg végig el van nyomva. Előszöri meghallgatásra a régi Tormentor demók jutottak eszembe, na jó, azért nem olyan vészes, egyébként is ezt a zord hangulatot mégse lehet kristálytiszta keveréssel visszaadni. A másik az "ének" - úgy tudom, a korábbi anyagokon Vlad, az énekes megpróbálkozott némi dallamot is becsempészni, itt azonban végig vérhányás, hörgés. Mindenesetre pl. a címadó számban még ez is a hangulathoz illő, és itt külön kiemelném a már-már epikus kórusos lezárást.

Mindenesetre a May Result egy olyan zenekar, amire egy vérbeli black metal fanatikusnak oda kell és oda érdemes figyelnie.

 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Deep Purple - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. február 17.

 

Suicidal Tendencies - Budapest, Zöld Pardon, 2012. július 11.

 

Sting - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. június 30.

 

Riverside - Budapest, Diesel Klub, 2011. május 6.

 

Wendigo - Budapest, Rocktogon, 2007. április 29.

 

Wendigo - Gödöllő, Trafó, 2004. október 8.