Shock!

október 01.
szombat
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

CD kritika tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Kivimetsan Druidi: Shadowheart

Még elevenen él bennem az emlék, amikor gimnazistaként, úgy nyolc évvel ezelőtt először találkoztam az akkor még undergroundnak számító Finntroll zenéjével. Bár az Amorphis már jóval előttük lerakta a finn folk metal alapjait, a trollok kettes, Jaktens Tid albumán saját, death metallal kevert humppa polkás őrülete hamar az egekbe repítette a csapatot, ami főként a tömérdek követőnek volt köszönhető.

megjelenés:
2009
kiadó:
Century Media / EMI
pontszám:
6 /10

Szerinted hány pont?
( 3 Szavazat )

Még hazánkban is példátlan népszerűségre tett szert ez a fakupából vedelős, erdőt járó vidám zene, de szerencsére a stílus megmaradt a finnek hazai kuriózumának, amire méltán lehetnek büszkék. Azonban, mint az minden egyes divathullámnál lenni szokott, a megszámlálhatatlan kópiabandák áradatából csak egy-kettő olyan akadt, amelyiknek érdemes is léteznie. A Kivimetsan Druidi sajnos nem tartozik ebbe az elit ligába.

Finnekről lévén szó, a Shadowheart első taktusaiból már hangosan üvölt, hogy ez bizony Vejnemöjnen hazájának szülöttje. S mivel a szóban forgó lemez a csapat debütálása, nem is érdemes komoly elvárásokat felállítani az anyaggal szemben, persze reménykedhetnénk, hogy talán mégis valami különlegességgel hozott össze a sors. Hát nem. A standard, öblös hörgés mellett női ének is tarkítja a Kőerdő Druidájának zenei palettáját, ami amolyan „Tarja light", operásan magas, képzett, ám elég jellegtelenül használt énekhang. A hangszerelés sem túl meggyőző, a szintetizátor túlságosan előtérbe lett helyezve, ami nem lenne nagy baj, ha nem úgy hangzanának a billentyűs sávok, mintha négyszeres sebességen hallgatnánk a lemezt. Tény, hogy már a Finntroll is ilyet használt zenéje színesítéséhez, ám náluk az egyébként is remek dalokat ötletesen színesítették a szintivel, az összkép így nem lett olyan B-kategóriás, mint a Druidi esetében.

Dalokat nem is igazán tudnék kiemelni, pedig többször is végigrágtam magam az albumon, de egy gitártémát vagy refrént képtelen volnék felidézni a közel egy órás lemezből. Sokkal többet nem lehet elmondani a Shadowheartról, bár aki folk/pogány metallal kel és fekszik, esetleg találhat benne valami érdekeset. Tény az is, hogy már jó ideje nem követem figyelemmel ezt a színteret, épp amióta ennyire felhígult, köszönhetően az olyan együtteseknek, mint pont a Kivimetsan Druidi is.

 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Friss

Hozzászólások

Galériák

 

Orphaned Land - Budapest, Club 202, 2013. október 4.

 

Uriah Heep - Budapest, PeCsa Music Hall, 2013. szeptember 21.

 

Whitesnake - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. július 13.

 

Die Krupps - Budapest, Dürer Kert, 2011. május 1.

 

Whitesnake Tribute Band - Budapest, Petőfi Csarnok, 2010. május 4.

 

Wendigo - Budapest, Vörös Yuk, 2007. február 24.