Shock!

december 11.
hétfő
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

CD kritika tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Katatonia: Sky Void Of Stars

katatonia_cSokan hajlamosak legyinteni a Katatonia újabb lemezeire, és csak a „hőskorszak” egyenletesen ívelő albumait isteníteni, de hát ízlés dolga ez leginkább, meg hangulaté, hogy ki mit, mikor miért szeret meg. Jó sok éve már, hogy a Katatonia lemezei sokat pörögtek nálam, volt egy időszak, amikor teljesen bele voltam borulva a piros-fekete világukba, aztán kicsit elengedtük egymást, és csak időnként, már mértékkel és kellő tisztelettel, illetve szeretettel hallgattam őket. Mert utóbbi sosem múlt el, csakhogy kevésbé volt kedvem depressziósabb zenékhez. Most meg úgy voltam vele, jöjjön, aminek jönnie kell, legyen az év eleje a Katatoniáé.

Nem árulok zsákbamacskát, a dalok jó része rögtön, elsőre megtetszett, közel férkőzött hozzám, semennyire nem kellett magamra erőltetnem, hogy hallgassam őket. Persze helyenként talán másféle hangulatot érzékelek, ami – de tényleg csak találgatok – lehet, hogy a kétéves önkéntes szünetük utólagos lenyomatának tudható be, bár igaz, hogy azóta is eltelt pár év, és megjelent egy lemez is, amire bevallom, nem igazán emlékszem perpillanat. Persze okoskodhatnék, hogy nekem is annyira tetszett akkor a City Burials, mint Koroknai Balázsunknak, csak keveset hallgattam, és az idő elmosta az akkori benyomásaimat. Ám ez nem igaz, nem éreztem a hívást azokkal a dalokkal, amivel nincs gond, Balázsunk meg nem érzi a vonzódást az új lemez irányában, és erre tényleg csak azt lehet mondani, hogy ízlések és pofonok.

megjelenés:
2023
kiadó:
Napalm
pontszám:
8 /10

Szerinted hány pont?
( 45 Szavazat )

Nálam a Sky Void Of Stars egyrészt a régi kedvesen ismerős, puha és katatoniásan biztonságos világot idézi, másrészt frissebb és izgalmasabb, sőt, mintha életigenlőbbek lennének a dalok, főleg, hogy kimondottan slágeres néhány tétel. A vidámat nem is merem leírni, annyira testidegen lenne esetükben. A progosság maradt, a komor világ is, úgy mondanám, okosan, ízlésesen illesztették össze a témákat. Patikamérleget nem is mernék említeni itt, hiszen ez sokkal inkább ösztönzene (még mindig), még akkor is, ha tördeltek az ütemek és nehéz egyenletesen ringatózni a riffekre. A bónusszal együtt bő ötvenpercnyi anyag megannyi izgalmat rejt, ám tegyük hozzá, ez az időmennyiség már megköveteli a figyelmet és előfordul, hogy elkalandoznak a gondolatok: azt fogod érezni, néhány dallal kevesebb több lett volna. Én is így érzem, de korántsem értem még a barátkozás végére, ahhoz kell még pár hónap, hogy pontosabban a helyére illesszem a Katatonia-mozaikvilágban az albumot.

Addig meg csak reménykedem, hogy a január 31-ei akváriumos koncerten a friss dalok között tényleg ott lesz a riffelős, azonnal fülbe tapadó, slágeres (!) Colossal Shade, a fogós refrénnel táncoló Opaline, a nyitó Austerity, vagy a szaggatott, karcosan sikító, szövevényes és egyik kedvenc No Beacon To Illuminate Our Fall. A szellősebb darabok is többszöri ismétlésre késztetnek, mint például a merengősebb Drab Moon vagy az igazán szívet facsaró dallamokat magához bilincselő Impermanence. A riffelős Author is rokonszenves, főleg, hogy itt is kiviláglik, mennyire erőteljesen szól a lemez, a levegősebb dallamfoszlányok és a metálosan gitárdús részek egyaránt kellemesek a fülnek, noha a dobokat kicsit tolhatták volna hátrébb.

A zenekar ugyan zuhogó esőt vizionál magának, én ezzel egyet is értek, de az esőfelhők között olykor látszik a fénysugár, ami jót is tesz nekik, erőt ad a nyomasztó szürkeség ellenében. Nálam bőven fog még érni év végéig a lemez, de abban biztos vagyok, hogy az élő találkozás kellemes élményként fog hozzásimulni a dalokhoz, én boldogan nyitom velük az idei koncertszezont.

 

Hozzászólások 

 
#4 SquatEye 2023-01-30 16:18
Mióta Renkse irányába tolódott a dalszerzés, nagyságrendekke l közelebb érzem magamhoz a zenéjüket. A The Fall of Hearts-ot nem übereli, de nagyon közel áll hozzá, toplistás lemez.
Idézet
 
 
#3 Tulus 2023-01-30 14:29
Fogalmam sincs, hogy mikor hallgattam utoljára Katatoniát, de ez az új lemez nagyon tetszik.

10/8.5
Idézet
 
 
#2 ProgFan 2023-01-30 12:54
Szerintem kiváló album lett, és kétlem hogy bárki idén ezt megközelíti. Nagyon hangulatos és komplex, a City Burials logikus folytatása. Ott szintén fellelhető volt egy kis derű, a komorság és nyughatatlanság között.
Számomra a The Fall of Hearts a tökéletes Katatonia album, így nyilván az jelentősen jobban tetszik, de ez is a hibátlan albumok között van az életműben. Bár belegondolva ők soha nem hibáztak és képtelenség lenne rangsorolni, mert mindegyiknek megvan a maga varázsa.
Részemről ez 10 pont, Paradise Lost-tól is hasonló folytatást várok.
Idézet
 
 
#1 NOLA 2023-01-30 07:02
Nálam a Katatonia a Discouraged Ones korszakkal kezdodott, tartott egy ideig, aztán pedig valahogy eltávolodtunk egymástól. Most pár éve újra keresgetem veluk az osszhangot, de meg kell mondanom, hogy kúrva nehezen ment :-) Az olyan albumokban mint pl.: Night is the New Day, The Fall of Hearts egyszeruen nem találtam kapaszkodót..., simán elmentek mellettem, pedig erosen próbálkoztam. De mindig adok esélyt nekik, ezért ezt az albumot is nagy lelkesedéssel vártam és baszottul nem csalódtam.
Szerintem konkrétan 2006 óta nem adtak ki ilyen fasza cuccot. A nagy kulonbség az, hogy míg az utóbbi albumoknál eroltettem magam, hogy megszeressem vagy egyáltalán tobbszor végighallgassam az aktuális kiadványt, addig ezt alig várom, hogy leporgessem. A minoség Náluk mindig is adott volt, viszont most a DALOK sokkal-sokkal jobban "beulnek" a fulbe..., és tényleg, mintha kicsit "vidámabbak" is lennének :-) Nálam nagy meglepetés az új Katatonia, konkrétan egyfolytában ezt nyomatom..., és egy naaagy kilences :-)
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Anthrax - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. június 3.

 

Cloudscape - Budapest, A38, 2014. március 13.

 

Suicidal Tendencies - Budapest, Zöld Pardon, 2012. július 11.

 

Riverside - Budapest, Diesel Klub, 2011. május 6.

 

Orphaned Land - Budapest, Diesel Klub, 2010. november 21.

 

Wackor - Budapest, Sziget fesztivál, 2007. augusztus 8.