Shock!

szeptember 19.
csütörtök
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés
Shockmagazin

CD kritika tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Hot Beaver: Vulcan Death Grip

hotbeaver_cHa a név nem lenne árulkodó, a Cellophane című nyitószám jó kétperces, kifejtős, mocskos-zajos-lucskos (...) intrója sem hagy szemernyi kétséget afelől, miben is utazik a budapesti Hot Beaver: ugyan a mai napig utálom ezt a stílusmegjelölést, leginkább mégis le kell stonereznem a zenekart, és így kábé mindenki egyből vágja majd, mi a lényeg. Ez egyébként különösebben a tagság előéletének ismeretében sem meglepő, hiszen Horváth „Sexy" Gábor basszer Lukács Peta zenekara és a Lovreck előtt éveken át tolta a Green Machine nevű Kyuss-tribute-ban, együtt ifj. Kocsándi Miklós gitárossal (aki ugyebár játszott is John Garcia tavalyi szólólemezén), Makai László dobos pedig az Apey & The Pea-ben tolja, akiktől szintén nem áll távol az efféle súlyosság. Tulajdonképpen csak az énekes, Lőcsei Bence számít ismeretlenebb figurának, de az itt hallottak alapján ez sem marad így sokáig.

megjelenés:
2015
kiadó:
szerzői kiadás
pontszám:
- /10

Szerinted hány pont?
( 15 Szavazat )

Az agyonkoptatott és igazából soha semmit nem jelentett stoner megjelölés alá persze rengeteg különböző zenekart be lehet söpörni, szóval akit mélyebben is érdekel a dolog, annak ezzel még nem árultam el olyan sokat. A Hot Beaver esetében mindenképpen jó pont, hogy nagyon-nagyon egyértelmű hasonlóságokat nem tudok bedobni a kalapba: nyilván érezni náluk is egy csomó Kyusst, de ezzel megint nem mondtam semmit, hiszen a sivatag istenségei ezen a vonalon mindenkinél meghatározóak. Bencére elég egyértelműen óriási hatással volt az Alice In Chains és Layne Staley, illetve a Faith No More és Mike Patton, egy-egy riffről, átkötésről, hangulatról pedig simán beugorhat mondjuk a klasszikus C.O.C. is, de összességében mégsem hasonlít egyikre sem a végeredmény.

Pláne, hogy a négy itt szereplő szám alapján a Hot Beaver nem kizárólag egy dimenzióban kíván alkotni. Az említett Cellophane inkább súlyosan borult és sötét, a High Societyben azonban a masszív, keenanweathermanista módon menetelős riffek tetejébe már-már édeskés énekdallamokat is adagol Bence. A Static Matter ezzel szemben kifejezetten zord és súlyos, a riffek itt már-már sludge-osan tömények, az ének azonban itt is más irányba viszi el a dalt, a záró Feed The Machine viszont talán a leghagyományosabban kyussos téma az összes közül, itt még a gitárszóló is Josh Homme-ot idézi a megboldogult '90-es évek első feléből. Nekem talán utóbbi jön be leginkább, ám a másik három is teljesen korrekt darab. Bence előadásmódja néha lehetne talán egy kicsit udvariatlanabb, fésületlenebb, de ez sem igazi negatívum, ő is teljesen jól nyomja.

Mint látható, változatos az EP, ráadásul tök jól is szól, a tenyeres-meztelencsajos borító is zenekompatibilis és mutatós, szóval ez itt egy újabb ígéretes kezdet, kíváncsian várom a folytatást. És addig is valaki egyszer elmagyarázhatná már nekem, hogy mitől ilyen izmos itthon ez a vonal, mert a mostanában felbukkanó, reményteljes új bandákat már biztosan nem lehet kizárólag a néhai Mood holdudvarához, örökségéhez és egykori megtermékenyítő hatásához kötni...

 

Hozzászólások 

 
+6 #1 P 2015-04-21 09:07
"ugyan a mai napig utálom ezt a stílusmegjelölé st, leginkább mégis le kell stonereznem a zenekart, és így kábé mindenki egyből vágja majd, mi a lényeg."

"Az agyonkoptatott és igazából soha semmit nem jelentett stoner megjelölés alá persze rengeteg különböző zenekart be lehet söpörni, szóval akit mélyebben is érdekel a dolog, annak ezzel még nem árultam el olyan sokat."

Ádám, a stílus megnevezéséről ugyanaz a véleményem. Ha valamire rányomod, hogy stoner, az kb. semmit sem jelent, de mégis tudod, hogy miről van szó... Utálom ezt a megnevezést valami miatt. Ez a Hot Beaver pedig érdekes kis zene. Jó ez!
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

The Treatment - Budapest, Petőfi Csarnok, 2014. június 11.

 

Eric Martin - Budapest, PeCsa Music Café, 2013. március 9.

 

Suicidal Tendencies - Budapest, Zöld Pardon, 2012. július 11.

 

Sting - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. június 30.

 

ZZ Top - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2009. október 15.

 

Within Temptation - Budapest, Sziget fesztivál, 2007. augusztus 8.