Shock!

július 08.
szerda
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

CD kritika tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Greta Van Fleet: Black Smoke Rising

gretavanfleet_cMindig gyanakodva szemlélem, ha egy zenekart a következő lehetséges világszenzációként akarnak beharangozni, így aztán amikor nyár elején először olvastam hasonlókat a michigani Greta Van Fleetről valamelyik amerikai rockoldalon, természetesen csak azért sem hallgattam meg a bemutatkozó EP-t. Aztán eltelt pár hónap, a bandáról még mindig cikkeznek, a Highway Tune daluk meg az összes streaming-felületen többmilliós lejátszást produkál, szóval valami tényleg megmozdulni látszik körülöttük. Így végül én is beadtam a derekamat, és nem is bántam meg.

Persze mindez nem jelenti azt, hogy ez a négy szemtelenül fiatal srác – hárman ráadásul testvérek – valóban a következő Van Halen, Guns N' Roses, Nirvana vagy Linkin Park lenne. Ez itt egyelőre mindössze négy szám, amelyek azonban még az egészen pofátlan ledzeppelinizmus ellenére is tagadhatatlanul jók, vagyis a Greta Van Fleet valós ígéretnek tűnik a jövőre nézve, ezt el kell ismernem. Ráadásul alighuszonéves kölykökről beszélünk, és ehhez képest aztán főleg nagyon rutinosan és professzionálisan összerakott számokat írnak, szóval ha más is rejlik bennük a régi Zeppelin-stílus 21. századi újraklónozásán túlmenően, tényleg akármi lehet még belőlük. Bár ha belegondolok, hogy a Kingdom Come a '80-as évek végén egy komplett karriert húzott fel a Zeppelin korabeli formulák szerinti, egészen arcátlan újraértelmezésére, ráadásul még ezzel együtt is a mai napig imádom az első három lemezüket, a Greta Van Fleet akár ebben a formában is sokra viheti. Főleg, hogy náluk is rejlik a muzsika régi paneljei mögött egy megfoghatatlanul mai tónus, amitől mondjuk az indie-sebb, garázsrockosabb vonalat favorizáló arcoknak is simán bejöhetnek.

megjelenés:
2017
kiadó:
Republic
pontszám:
8 /10

Szerinted hány pont?
( 26 Szavazat )

Ezen túlmenően egyébként nem tudok sokat elmondani a négy dalról: nagyon zeppelinesek, viszont tényleg erősek. Olyannyira, hogy a legpörgősebb, legenergikusabb Highway Tune sikere akár totál esetlegesnek is tűnhet, mivel a tekergő-kígyózó Safari Song, a dúsan akusztikus megszólalású Flower Power és a kimértebb, a másik háromnál egy fokkal kevésbé zeppelines Black Smoke Rising egy szemmel sem maradnak el mögötte. Josh Kiszka hangja és stílusa totál Plant, de tagadhatatlanul érzi ezt a világot, akárcsak a többiek, és nagyon szépen is szól a minialbum.

Mint mondtam, egyelőre nem érzek késztetést arra, hogy ügyeletes isteneknek kiáltsam ki a Greta Van Fleet tagjait, viszont aki vonzódik a '70-es évek elejének hard rockjához, különös tekintettel a mindenható Led Zeppelinre, szerintem nem nagyon tévedhet ezzel az EP-vel. Kíváncsian várom, miként tágítják majd ki a horizontot a majdani első albumukkal.

 

Hozzászólások 

 
+3 #9 GTJV82 2017-09-24 12:22
Hellfueled teljesen OK hasonlat, ráadásul ők az 1. és 2. lemezen voltak a toppon a totál Ozzy/BLS számokkal, és utána ahogyan próbáltak egyre inkább egyéni zenét játszani mentek is a levesbe.
De itt van pl. a Sabbath klón Orchid is. Szintén kiválóak.
Greta Van Fleet szerencséje, hogy totál fiatalok, még bármi lehet belőlük. Meg legalább felfedezik rajtuk keresztül a '20-as fiatalok a Zeppelint is.... ügyesek amúgy, remélem kitartanak!
Idézet
 
 
+3 #8 19EmpEroR75 2017-09-24 06:06
Nem értem, miért mínuszoljátok Petyát. Aki Beethoventől és Schuberthtől a nemzeti rockon át Quorthonon és Amalie Bruun-on keresztül eljut Andrzej Sapkowski-ig (és mindezt egyetlen kommentben), az mindenképpen tiszteletre méltó. Ha valami, ez mindenképpen ívet húz. Engem lenyűgözött. Komolyan.
Idézet
 
 
+3 #7 Final Command 2017-09-23 21:16
Erről most eszembe jutott a Hellfueled nevű banda, akik 10-12 éve játszottak Ozzy kópiát egész szórakoztató módon pár lemez erejéig, ennek ellenére szerintem senkinek fel se tűnt hogy elsüllyedtek valahol.
Idézet
 
 
+4 #6 pumpika666 2017-09-23 19:24
kicsit ugly kid joe-szerű eset
remélem itt jobb lesz a vége a sztorinak :)
amit irt valaki lejjebb, hogy fél a rádiós poprock felé tereléstől, ettől én is tartok, láttunk már hasonlót, ált. nem is sült el jól
Idézet
 
 
-19 #5 Petya 2017-09-23 17:50
Látom az u.n."zeneértôk"elemükben voltak! ( értsd : két hangot hallás után nem tudnak megkülönböztetn i! Ja meg egy Beethovent egy Schuberthôl. Viszont az u.n. nemzeti rock féle trágyát a valami csodálatos "mûvészetnek" tartják!) Mellesleg: Quarthon egy sajátos Ulf zenei izlésû ember volt! Amelia is sajátos ,de ettôl eredeti! Hmm.... ha meg nem olvastad a Ciri Sagát + nem toltad a Witcher gammákat nem is értheted!
Idézet
 
 
+9 #4 19EmpEroR75 2017-09-23 06:49
Tényleg totál Led Zeppelin - és ezt nem is titkolják, viszont (ha igaz, hogy már gyerekkorukban ezt a stílust szívták magukba, mivel a szüleik ezt hallgatták otthon) legalább nem egy producer által összerakott banda, megcélozva egy kölykökből álló együttessel a fiatalokat. Mondjuk az tény, hogy a kiadók és a fesztiválok nagyon rájuk vetették magukat, így tényleg kérdés számomra, hogy egyáltalán kiforrhat-e ez valaha, és megérik-e azt, hogy a Zeppelin témák (egyébként tényleg profi) tálalásától eljutnak - a műfajon belül - egy többé-kevésbé saját stílusig, vagy a kiadó/producer nem kezdi-e őket terelgetni az USA-ban mostanában divatos rádiórock felé (egyébként - gondolom a korukból kifolyólag - tényleg hallható a paneleken kívül modern íz a dalokban). Idővel majd kiderül, gondolom legkésőbb a 2-3 lemez tájékán.
Az mindenesetre szimpatikus (és jó hallgatni), hogy egy mai kölykökből álló társaság mennyire érzi a '70-es évek blues-rockját.
Idézet
 
 
+18 #3 Draveczki-Ury Ádám 2017-09-23 06:08
Idézet - Petya:
Hmm... Az új Myrkur anyxagról valamit? Mert az tényleg fasza! Az oldal kezd lassan nyugger tapicskolást ölteni! Mindig humorforrás, hogy anno a nyolcvanas évek közepén a német MH-ban a Bathory, Celtic Frost, Dark Angel a lesajnáltak ligájában értsd utolsó egyharmadban volt a az album charton. manapság stílusteremtő veretes nevekként hivatkoznak rájuk. Vagy mikor még 1982 áján a NME "újságírója" ( értsd drogos hiéna) lesajnálta a Number Of The Beast-et. Ne essetek ebbe hibába ! vagy még anno a Rock Power-be volak elrettentő "elemzések"

Most akkor lesajnáljuk a mai idők Bathoryjait, vagy egyáltalán nem írunk róluk? A hozzászólásodbó l nem világos. Nyuggertapicsko lásilag pedig tényleg nem kezdem el sorolni az utóbbi hetek termését az Ereb Altortól kezdve az In This Momenten át az All That Remainsig, amikről írtunk, és biztosan nem esnek ebbe a kategóriába. De hát minden nem fér bele, ezt is sokszor elmondtuk már.

Az mondjuk - ez csak a személyes véleményem - egy rossz vicc, hogy a kedves Myrkur bármilyen szinten is egy lapon lenne említhető a felsoroltakkal, de amúgy lesz majd cikk a lemezről. Ami amúgy hivatalosan egy hete jelent meg, szóval semmiről sem maradtunk le még szerintem. Ha azt várod, hogy már a hivatalos megjelenés előtt, amint egy album kikerül a Bunaltira, órákon belül szerepeljen róla egy mindentudó kritika, inkább más oldalt olvass. ;) Ebben a kérdésben ugyanis tényleg nyuggerek vagyunk, szeretjük alaposan áthallgatni a lemezeket.
Idézet
 
 
-26 #2 Petya 2017-09-22 20:29
Hmm... Az új Myrkur anyxagról valamit? Mert az tényleg fasza! Az oldal kezd lassan nyugger tapicskolást ölteni! Mindig humorforrás, hogy anno a nyolcvanas évek közepén a német MH-ban a Bathory, Celtic Frost, Dark Angel a lesajnáltak ligájában értsd utolsó egyharmadban volt a az album charton. manapság stílusteremtő veretes nevekként hivatkoznak rájuk. Vagy mikor még 1982 áján a NME "újságírója" ( értsd drogos hiéna) lesajnálta a Number Of The Beast-et. Ne essetek ebbe hibába ! vagy még anno a Rock Power-be volak elrettentő "elemzések"
Idézet
 
 
+11 #1 Biker 2017-09-22 14:52
Tényleg jò indìtàs ez az Ep!És ami még fontos:nagyon fiatalok!A Stones,a Purple,a Zep ,a Sabbath...az Ac/dc,az Aerosmith,a Van Halen...vagy késôbb a Metallica és Guns...és sorolhatnàm hosszan,mind-mind ilyen szemtelenül fiatalok voltak,amikor szinte berobbantak a rock élvonalàba,forr adalmasìtva azt!Persze ezek a sràcok biztos nem fogjàk megújìtani a rockzenét,hisze n elég Zep kòpia amit csinàlnak...de tényleg jòk!Még a 80-as években ,sôt a 90-es évek elején is tömegével tûntek az ilyen ,még a húszadik életévüket sem betöltött sràcokbòl àllò kivàlò bandàk,de manapsàg màr ritka az ilyen!Fôleg ilyen minôségben!Megl àtjuk mire viszik!
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Uriah Heep - Budapest, PeCsa Music Hall, 2013. szeptember 21.

 

Eric Martin - Budapest, PeCsa Music Café, 2013. március 9.

 

Slayer - Tokaj, Hegyalja Fesztivál, 2011. július 15.

 

Nitzer Ebb - Budapest, Dürer Kert, 2011. május 1.

 

Psychotic Waltz - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Stratovarius - Budapest, Petőfi Csarnok, 2010. november 28.