Shock!

január 27.
szerda
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Gjallarhorn: Nordheim

Hajrá viking harcosok! Elérkezett az idő, hogy habzó söröskupáinkkal koccintsunk, üdvözölvén a műfaj eme vadonás képviselőit! Részben a Doomsword kinövéseként jött létre a csapat, melyről az ismertető meglehetősen szűkszavúan (ha akarom, titokzatosan) nyilatkozik. A zenészek erősen kötődnek az egykori Bathory világához, de az Amon Amarth neve is felmerül, ha a gyökereiket firtatjuk.

megjelenés:
2005
kiadó:
Dragonheart / Audioglobe
pontszám:
8 /10

Szerinted hány pont?
( 0 Szavazat )

Első menetben öt éjszaka alatt rámolták össze a cuccot, éjszakai műszakban vakondoskodva egy stúdió mélyén. Későbbiekben a nyers verziót sikerült feljavítgatniuk, csupán az éneket (hm-hm...) hagyták meg az eredeti, demo változatban, de az összképet ez vajmi kevéssé zavarja vagy rontja le.

Viking hagyományok, történelmi események taglalása találtatik az albumon, melyen aránylag kevés nótacímet olvashatunk (a hatból egy ráadásul intro csupán), ám a kevés cím ellenére az anyag kitesz szűk negyven percet. Ráérős epikussággal hömpölygő felvonások váltakoznak tempósabb-élénkebb témákkal. Kapunk harci kürtöt, hullámcsobogást, szélfúvást, farkasvonítást, a folkos dorombolás pedig szinte kötelezővé vált egy efféle albumon. Bizonyos értelemben hősi, pogány battle-metal ez, csak nem a Turisas felfogásában, hanem inkább Bathory-módon. (És helyenként kicsit Moonsorrow-san.) Tetszetős, nordikus dallamok úsznak, lebegnek méltóságteljesen, miközben mitikus történelmi regéket hallgathatunk Odinról, a megunhatatlan Ragnarok és Asgaard témakörökből. A dalok gyakorta összefolynak, észrevétlen haladunk előre a historikus vezérfonalon. A Blood Over Asgaard aránylag szolidan és mélán dorombol, míg a Chaos Unleashed vérbő, lendületesen trappoló percei, himnikus vokáljai már-már közelebb állnak a klasszikus metal hangzásvilágához, mint a Nagy Északi Epikuméhoz. A Ragnarok sötét és elvadult tekintetű, konokul nyomuló példány. A 200 Years of Fury című, tíz perces - naná, majd kétszáz éves - tétel sem sikerült túl mézesmázosra, viszont annál karakánabbul és mennydörgősebben zárja az anyagot.

Akikhez közel áll a viking világ dallamainak varázsa és hangulata, ragadjanak nyúlcipőt s meg se álljanak kedvenc anyagbeszerző boltjukig.

 

Szóljon hozzá!


Kereső

Friss

Hozzászólások

Galériák

 

Anna Murphy - Budapest, Club 202, 2014. április 4.

 

Perfect Symmetry - Budapest, Club 202, 2013. október 23.

 

Whitesnake - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. július 13.

 

K3 - Budapest, Diesel Klub, 2011. május 19.

 

Accept - Budapest, Club 202, 2011. február 2.

 

Helloween - Budapest, Petőfi Csarnok, 2010. november 28.