Shock!

október 15.
péntek
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

CD kritika tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

For My Pain: Fallen

Kezdhetném a szokásos módon: finnek, dallamos mjuzikot bazseválnak, ezért bátran nyomulhat bárki, aki kedveli akár a To/Die/For-t, akár a 69 Szemet, akár a Poisonblack zenéjét - de azért álljunk meg egy percre. Vagy kettőre. A For My Pain egy project jellegű különítmény. Deli ifjak alkotják, akik megjárták már a hadak útját.

megjelenés:
2003
kiadó:
Spinefarm
pontszám:
9,5 /10

Szerinted hány pont?
( 2 Szavazat )

A formáció legismertebb neve nem más, mint Tuomas, a Nightwish oszlopos billentyűs varázslója. Ettől azonban a zenebonának vajmi kevés köze van Tarjáék stílusához, tehát aki Nightwish kópiára vágyik, ne a For My Pain albumot kurkássza a polcokon. A maradék legénység a jobb sorsra érdemes Eternal Tears of Sorrow egykori tagjaiból tevődik össze. De aki azt hiszi, hogy az album ettől ETOS kópia lett, hát az se szaladjon seblob a lemezboltba. Mert a For My Pain egyikre sem hasonlít.

Hogy ez leginkább love metal lenne? Nos, ha love metal alatt HIM-féle dallamvilágot értünk, akkor ez a skatulya úgy-ahogy rásüthető - bár a FMP magasan jobb annál, amit manapság Valoék gyártanak. Ha a szövegeket hallgatjuk, szintén lehet akár szerelmes fém is. Sebektől vérzünk, érzelmek tengerében úszkálunk, kéjvágy gyötörte testünk elhalt levelekből való ágyon vegetál, miegymás. Meglehet, e témák nem túl eredetiek, tán itt-ott még érzelgősek is - ám a zene cseppet sem az.

Vérbeli profik által létrehozott slágerözön. Fülbemászó dallamhegyek, melyek egyszerre késztetnek táncra, éneklésre és fejlóbálásra. Tuomas játékának könnyed, finom légiessége remekül párosul a gitárok ízlésesen komor színezetéhez. Juha Kylmänen melankolikus, tiszta éneke mellett néhol szép női hang is felbukkan, pl. a Dancer in the Darkban, de senki se rémüljön meg: nem Björköt hívták meg a fiúk egy közös éji táncpartira...

Nehéz dolgom lenne, ha valamiféle sorrendet kéne állítanom a nóták között, hisz mindűk tökéletes a maga kis önálló világában. Egyik dallam kellemesebb, mint a másik. Már a Sea of Emotions sem kismiska, a Rapture of Lust azonban valamennyi darabon túltesz - legalábbis számomra. Ez az a tétel, amelynek hallatán hangya hadseregek kezdenek masírozni a gerincem vonalában és égnek merednek a hajhagymáim. A cseppet sem lebecsülendő bronzérmet pedig kiutalom a zordan nyomuló, nyers és harapós Dear Carniwhore-nak... Ezek a piás finnek nagyon tudnak valamit. Nekem annyira bejön, hogy na. Ég áldja Tuomast, a Finnvox stúdiót és a többi bazsevás fazont. Asszem, ez hosszasan szerepelni fog az ötös listámon...

Voltaképp tízest is kiutalhatnék, kizárólag a szövegek miatt nem teszem. Itt-ott férfiatlanul cseppfolyósak, illetve kiszámíthatóak. Amúgy a cucc maga a tökély.

 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Red Dragon Cartel - Budapest, A38, 2014. május 5.

 

Fates Warning - Budapest, A38, 2013. október 16.

 

Suicidal Tendencies - Budapest, Zöld Pardon, 2013. július 9.

 

Riverside - Budapest, A38, 2013. május 23.

 

After All - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 11.

 

Amorphis - Budapest, Diesel Klub, 2010. november 21.