Shock!

július 05.
kedd
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Battlelore: Sword's Song

Aki az album címe alapján holmi kardcsattogtatós, vértes-vitézes true metal galoppra számít, az biz' téved. A skandi ifjak tábora - egy ismertető szerint öt lovag, illetve két hölgyemény, továbbá számos vendég muzsikus - nem ebben a vízben evez.

megjelenés:
2003
kiadó:
Napalm / Record Express
pontszám:
8 /10

Szerinted hány pont?
( 4 Szavazat )

A Tolkien által megfertőzött banda nótáin keresztül sokadszor is átélhetjük a gyűrű szövetségének hosszú, kalandokkal teli útját. Emitt ránk támadnak a csúf-rossz orkok, amott végigbarangoljuk Moria sötét, mélységes tárnáit, majd felcsendülnek Gondor harsonái s végiglovaglunk a királyság harszöld mezőin, lágy lankáin. Mindezt a kirándulást a Battlelore muzsikája, történetei teszik lehetővé számunkra.

A banda zenei világának éneki részét egyfajta kettősség jellemzi. Patrik Mennander morcos hörgése, máskor szigorú, mélyen dörmögő éneke mellett egyenrangú szerephez jut Kaisa Jouhki lágy, szépséges szopránja. Az ő párbeszédeikhez csatlakozik a zenekar komor-súlyos tónusokat felvonultató, erősen északi behatásokkal bíró zenéje.

A több felvonásban elénk vonuló téliesen zord, fagyos didergést követően az első könnyedebbnek s némileg napfényesebbnek tűnő tétel a Buccaneers Inn, melyet az éteri (valóban éteri, mert ugye nem minden női ének éteri attól, hogy magas hangfekvésű bigék kornyikálnak benne...) ének ural.

Mindvégig érdekesen, sokszínűen játszik velünk az elektronika. A billentyűk hol zongorálnak, hol csembalóznak, hol futurisztikusan fortyognak-sisteregnek (Attack of the Orcs) a hallójáratainkban. A Moria sötét folyosóin játszódó történet hangulatát a már-már blackesre komorított hangulatok adják vissza.

Gondor kürtjei mesés szépséget varázsolnak képzeletünk vásznára. Hunyjuk le szemünket és gondolatban térjünk vissza e gyönyörű tájra, melyet J.R.R. mester oly részletesen elénk tárt. E rövid instrumentális betét nagyszerű lehetőséget kínál az elandalodásra, a súlytalan szárnyalásra. S közben a háttérben kitartóan szólnak a harcra hívó dobok és a harsonák... A The War of Wrath táncra késztető, folkos dallamvilága Patrik hörgésével, majd a csodás hölgyi danolászással igen kellemes elegyet képez. Aztán szó esik még a palantírról, az uruk-hai harcosokról és sok más érdekesről, de mindez ne rémítse azokat, akiknek nem kenyerük a gyűrű kalandozása.

Érdekes zenei világot képvisel a Battlelore - aligha beskatulyázhatót. Egyszerre dallamos, légies a női éneknek köszönhetően, ugyanakkor sötét, vészjósló és szigorú, Patrik jóvoltából. Valószínűleg sokkal több skandi bandát kéne ismernem ahhoz, hogy hasonlítani tudjak. De mivel csak ötszázat ismerek (haha), így nem megy... De talán nem is baj. Helyettem úgyis megteszik mások.

 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Anthrax - Budapest, Budapest Park, 2013. július 30.

 

Roger Waters - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. június 22.

 

K3 - Budapest, Diesel Klub, 2011. május 19.

 

Symphony X - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Destruction - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 11.

 

Wendigo - Gödöllő, Trafó, 2004. március 26.