Shock!

február 16.
szombat
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés
Shockmagazin

Agathodaimon: Blacken The Angel

Az Agathodaimon egy német (!) black csapat, és a Blacken The Angel az utóbbi idők legigényesebb, legfelkavaróbb dallamos black anyaga. Ráadásul még a logójuk is olvasható!

megjelenés:
1998
kiadó:
Nuclear Blast
pontszám:
9 /10

Szerinted hány pont?
( 3 Szavazat )

Semmi intro - ahogy azt várná az ember -, hanem a nyitó nóta (Tristetea Vehementa) fő motívuma szólal meg billentyűn, ami hátborzongatóan gyönyörű és fájdalmas! Persze a dal belendül később riffügyileg. Ez a nóta magába foglal mindent, amit egy igényes atmoszférikus black muzsikának tartalmaznia kell. A végén visszatér a dal elején felvonultatott motívum, ami maga a katarzis! Az ezt követő Banner Of Blasphemy dallamos súlyosságával a gyors részeket is élvezetessé varázsolja. A harmadik nóta (Near Dark) 15:37 percig tart - először alig hittem a szememnek! -, ám nem válik unalmassá vagy töménnyé ez a negyed óra, szinte észre sem lehet venni, hogy ilyen hosszú. Itt a károgás mellett női vokál is felbukkan. Divat, nem divat - javára válik a műfajnak. A nóta végén olyan súlyos riff dörren meg egy kevés ideig, hogy csak úgy rezgett a hangfal mélynyomója!

És utána következik még a java! Ha valaki a szélvészebb témákat hiányolja, a Die Nacht des Unwensenstől megkaphatja, melyből egy kis billentyűs borongós átvezetéssel megérkezünk a komor hangulatú Sfintit Cu Roua Suferintii ösvényeire (vajon mit jelenthetnek ezek a címek?!). A záró Ribbons/Requiem szinte filmszerű élményt nyújt, valami jobb kis horrorfilmbe lazán beillene - a hagyományosabb gitártémák ellenére.

Bár meglehetősen telített a piac ebből a műfajból, az Agathodaimonnak még hosszú jövőt kívánok, mert egészen egyszerűen remek nótákat írnak és ez a legfontosabb! Nincs egy gyenge másodperce sem az albumnak, végig magas színvonalon pörög. A hangzás is példás, egyszerűen nem tudok belekötni semmibe, a Blacken The Angel '98 legjobbjai között helyezkedik el. Aki egy kicsit is érdeklődik a fent ecseteltek iránt, az semmiképpen ne menjen el az Agathodaimon mellett.

 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Cloudscape - Budapest, A38, 2014. március 13.

 

Portnoy, Sheehan, MacAlpine, Sherinian - Budapest, PeCsa Music Hall, 2012. október 19.

 

Wisdom - Budapest, Petőfi Csarnok, 2010. november 28.

 

Orphaned Land - Budapest, Diesel Klub, 2010. november 21.

 

Pain of Salvation - Budapest, A38, 2010. október 24.

 

Wendigo - Budapest, Kultiplex, 2006. október 14.