Shock!

május 19.
csütörtök
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Francia hét a Subterrával: E-Force és Nuit Noire Budapesten

0814efPersze nem osztrigára, rokfort sajtra és croissant-ra kell gondolni, hanem metalra. Két francia banda koncertezik a napokban Budapesten: augusztus 16-án, vasárnap a korábbi Voivod frontember Eric Forrest vezette E-Force lép fel a Showbarlangban a Nadir és a Kyliga Dälen társaságában, 21-én pedig az egyszemélyes Nuit Noire a Kis Á-ban.

Az E-Force-ot aligha kell bemutatni a hazai közönségnek, egyrészt a Voivodot minden valamire való metalrajongó jól ismeri, másfelől az E-Force kifejezetten gyakori vendég errefelé, jártak már itt a Carpathian Forest vendégeként, volt egy Piggy-emlékkoncert, szerepeltek az egykorvolt csillebérci Metalfesten, legutóbb pedig tavaly, akkor aktuális sorlemezükkel, a The Curse-zel jártak a Trafikban. Az apropó most is egy új lemez: az alkoholizmus témáját körbejáró friss konceptalbum, a Demonikhol. A zenei irányvonal változatlan: brutális, durva thrash metal, nem a legkifinomultabb fajtából, nem Voivod-szintű dalokkal, de élőben erre nem nagyon szokott senki sem panaszkodni. Válogatós ínyenceknek pedig bizonyosan most is előszednek egy-két dalt az Ericcel készült Voivod-lemezekről is. Egy friss dal:

0814nnA Nuit Noire egészen más tészta, már ha tésztának lehet nevezni egy 3 perces punkdalokkal támadó zenekart. Nem szimpla punkzenéről van szó egyébként, hanem valami egészen különleges dologról. A black metal szellemiségétől olyan borzasztóan távol már a kezdetekben sem állt a punk attitűdje, elég ha a Venomra gondolunk, de olyan messzire azonban soha senki nem merte elvinni a dolgokat, mint Tenebras, az 1997-ben alapított Nuit Noire egyetlen tagja, aki tényleg nem riad vissza semmitől. Zenéje alapját hagyományos black metal témák jelentik, főleg is a korai francia LLN-színteret idéző disszonáns riffek, melyet gond nélkül hoz össze a Summoningtól örökölt magasztossággal, de itt vége is szakad a hagyományos megoldásoknak és témáknak.

Tündérszerű lények ugyan a Burzum által megénekelt Tolkien-mesékben is vannak, ott azonban meglehetősen más a kontextus, mint itt (Fairies Fuck Humans, I'am a Fairy), a műfajban megszokott hangszíntől radikálisan eltérő, visítással kombinált magas énekhang is sokkoló, az egészre pedig nem egy Lady Gaga-feldolgozás teszi fel a koronát (noha az is van a repertoárban), hanem az, hogy mindezt élőben is egyedül adja elő Tenebras, egy szál ágyékkötőben, a speciális dobfelszerelés mögött gitározva. Sokak számára nyilván bohóckodásnak tűnik a koncepció, és ha valaki ennyit akar látni bele, akkor nehéz is lesz meggyőzni az ellenkezőjéről, de az igazság az, hogy valami kifürkészhetetlen módon, talán a tündérek erejével Tenebrasnak sikerül a borotvaélen való táncolás, és a produkció, bár nem nélkülözi a vicces elemeket, összességében mégsem válik komolytalanná. A Nuit Noire új lemeze Deluge Of Starlight címmel jelent meg pár nappal ezelőtt, a koncerten bakeliten és kazettán is megvásárolható lesz az anyag. Egy friss dal:

 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Red Dragon Cartel - Budapest, A38, 2014. május 5.

 

Testament - Budapest, Zöld Pardon, 2013. június 24.

 

Wisdom - Budapest, Petőfi Csarnok, 2010. november 28.

 

Poisonblack - Budapest, Dürer Kert, 2010. november 6.

 

Muse - Budapest, Sziget fesztivál, 2010. augusztus 15.

 

Wendigo - Budapest, Vörös Yuk, 2007. február 24.