Shock!

április 19.
hétfő
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Koncert tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Jeff Scott Soto - Innsbruck, 2012. július 27.

Míg pár éve még lelkesen utazgattam külföldi koncerteke és fesztiválokra, ma már kissé nyűgösebb vagyok, ha egy-egy kedvenc miatt kilométerek százait kell megtenni. Ez persze nemcsak a kezdődő férfiklimax jele, hanem bizonyára része van benne a 4-5 évvel ezelőttihez képest brutális üzemanyagárnak és általános elkényelmesedésemnek is. Persze, ha mégis ráveszem magam (rávesznek) egy-egy kiruccanásra, az élmény mindig kárpótol, és a hazaút fáradtságát kipihenve is elkísér mindennapjaimba, elviselhetőbbé téve azokat. Ezúttal tehát ismét Ausztria volt az irány, ahol a festői Innsbruckot is felfedezve néztük meg a még mindig egyik legnagyobb élő rockelőadónak számító Jeff Scott Sotót, aki bárhova szívesen megy ha hívják, és bármilyen körülmények között képes megajándékozni szimpatizánsait egy varázslatos estével, még ha ezek a körülmények méltatlanok is. És bár egy bevásárlóközpont parkolója mint rockkoncert-helyszín elég bizarrul hangzik, itt szerencsére szó sem volt ilyesmiről.

időpont:
2012. július 27.
helyszín:
Innsbruck, Harly Coffee Bar
Neked hogy tetszett?
( 3 Szavazat )

A Harly ugyanis valóban egy külvárosi mall területén található az autópálya mellett (párhuzamként megemlíthető mondjuk a dunakeszi Auchan és környéke), de ettől még egy ízig-vérig rockpub, az étlapon óriásburgerekkel és steakekkel, az itallapon jóféle sörökkel, a falon motorok és menő verdák darabjaival, a vitrinekben pedig rock-relikviákkal. Télen a pincehelységben, nyáron pedig szabadtéren zajlanak a többnyire ingyenes koncertek, amelyek nagyrészt helyi csodák és tribute bandák fellépéseit jelentik (játszott itt már a KISS Forever Band és a Piknik Park is), de mostanában elkezdtek nagyobb neveket is leszervezgetni (lesz még például Lillian Axe is nemsokára), így került sor a szóban forgó bulira is, amelyet a JSS Band két környékbeli fesztiválfellépés előtt vállalt be bemelegítő jelleggel.

Furcsán hangozhat, hogy ingyenesek a nemzetközi bulik is, de ha azt vesszük, hogy egy törzsközönség így is-úgy is lejön, bárki lépjen fel, és még az aktuális név is lecsalogat pár plusz embert, nem nagyon lehet mellényúlni, hiszen a fogyasztás töredékéből ki lehet fizetni egy JSS-kaliberű előadó gázsiját. És mivel fellépnek helyi előbandák, a headliner csak kocsiba ül a gitárjaival, és az ő cuccukon játszik – milyen egyszerű is ez! (Hozzáteszem, JSS-ék antréját pont elcsíptük, leparkoltak, majd saját fellépésükig végig a pub területén mászkáltak, talán még shoppingolni is elugrottak a szomszéd üzletek valamelyikébe.) Nem gondolom, hogy sokat kellene írnom a helyi Horizon Divine és a német Steel Engraved koncertjeiről, de annyit mindenképpen megérdemelnek, hogy megemlítsük: jobbak voltak, mint az osztrák földön megszokott büntetőbrigádok, ezért nem az óránkat néztük, hanem még tapsoltunk is nekik. Stílusban azonban eléggé elütöttek a főbandától (helloweenesen-gammarayesen nyomták), de legalább változatos volt a zenei felhozatal.

Ahogy az elején mondtam: Soto bárhol, bármikor képes zseniális koncertet adni, ez most sem volt másképp. Megkockáztatom, hogy ha a különleges körülményeket is figyelembe vesszük, talán ez volt a legjobb buli amit tőle láttam. Összeszokott csapat (a Pestről is ismert tempesttes arcok és Jorge Salán gitáros), remek hangulat, kellő létszámú közönség és rendkívül erős műsor. Ahogy a setlistből is látszik, nem rejtegették a Damage Control remek dalait (ezek közül a Take U Down nyitás és a borultan súlyos Afraid To Die bizonyult számomra a legütősebbnek) és ezúttal a közkedvelt W.E.T. projekt One Love-ja sem maradt ki a szórásból.

Setlist:

Take U Down
21st Century
Damage Control
One Love
Look Inside Your Heart
Eyes of Love
Soul Divine
Tears That I Cry
Broken Man
Talisman medley: Break Your Chains / Day By Day / Give Me A Sign / Dangerous / Just Between Us / Mysterious (This Time It's Serious)
I'll Be Waiting
Afraid To Die
---
Stand Up
Livin' the Life

A Talisman egyveleg természetesen katartikus pillanatokat eredményezett és ízléses tisztelgés volt Jon Lord előtt a Stand Up és a Livin' The Life átvezetőjeként a Highway Star utalás a klasszikus dobtémával és némi kis ének-impróval. A két Rock Star filmes dal műsorba iktatásáért sose lehetünk elég hálásak, és utóbbiba még egy kis zenekari poénkodás is belefért, amikor Jeff minden taggal elénekeltette a refrént – spanyol basszere persze a „livin' the life I was born to live" sor helyett „livin' la vida loca"-t énekelt, ami azért kicsit kizökkentette a csapatot. Az ilyesmi teljesen megszokott a JSS Band házatáján, emiatt is szajkózzuk folyamatosan, hogy Sotót látni kell, mert a legsavanyúbb nézőt is mosolyra deríti – profi szórakoztató, ez nem is kérdés! Remélem, pénzes melói (Trans-Siberian Orchestra, Queen Extravaganza) segítik majd szólókarrierje egyengetésében is, mert ha valaki, ő aztán tényleg megérdemli, hogy sikeres legyen. A Journeyból nem hiányolom, talán oda tényleg sok volt a személyisége, de mindenképp fontos, hogy ilyen kaliberek folyamatosan jelen legyenek a rockzene világában. Nem mondom persze, hogy már holnap indulnék a következő 700 kilométeres útra, de ez inkább engem minősít, és ha mégis felkerekednék, utólag ugyanúgy nem bánnék egy percet sem, mint ahogy most is így történt.

 

Hozzászólások 

 
+1 #3 Equinox 2012-08-17 08:25
Köszönöm, utánanézek ezeknek a dolgoknak. A fene sem ismeri a Talismant se, mégis mekkora zene, tehát jóra számítok JSS-től is
Idézet
 
 
+3 #2 Generica 2012-08-17 07:47
A Prism és a Lost in the Translation albumokkal kezd az ismerkedést, vagy akár a Live at the Gods koncertlemezzel , nagyon megéri.

Itthon valahogy elképzelhetetle n számomra egy ilyen ingyenes koncert. Nem lehet összehasonlítan i az ottani közönség pénztárcáját a hazaival, a többi tényezőről nem is szólva.

JSS tényleg csúcskategória, még ha itthon szinte a kutya sem ismeri. Csak remélem, hogy valaki újra elhozza hozzánk.
A setlist önmagáért beszél, különlegesség, hogy az új lemez 3 bonus nótájából 2 játszottak.

Köszi a beszámolót, igazán ritkaság!
Idézet
 
 
+2 #1 Equinox 2012-08-16 22:35
Az a Talisman medley nyálcsorgató. A szólómunkásságá t nem ismerem viszont.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Iron Maiden - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. június 3.

 

Portnoy, Sheehan, MacAlpine, Sherinian - Budapest, PeCsa Music Hall, 2012. október 19.

 

Paul Gilbert - Budapest, Diesel Klub, 2010. november 29.

 

Solar Scream - Budapest, Dürer Kert, 2010. november 6.

 

Dark Tranquillity - Budapest, Dürer Kert, 2010. október 14.

 

Beardfish - Budapest, A38, 2010. október 24.