Shock!

június 22.
szombat
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Demó tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Nergal: Demo 2005

Igazi nekro-szoba hangzású demóval örvendeztetett meg a Nergal, jobban mondva szoba helyett próbateremben pár késő esti óra alatt sikerült rögzíteniük hat dalt, melyből négyet választottak ki erre a demóra.

A csapat 2004 februárjában alakult és hamarosan már úgy érezték, muszáj demót készíteniük, ráadásul azt elküldeniük mindenfelé.
Nincs mit szépíteni, a felvétel és a körítés megtestesíti mindazt, amilyen demót nem szabad készíteni, illetve ha már elkészült, tilos lenne terjeszteni, mint produktumot.

Kezdjük a kísérőlevéllel. Főiskolás mivoltuk ellenére nem sikerült megtanulniuk, hogy egy mondatszerkezet általában az alany-állítmány-tárgy bűvkörben mozog, így sikerült pár érdekes sort leírniuk, például:
"A felállás (itt felsorolják a tagokat) basszusgitár hiányával küzdött, és küzd a mai napig is." Tehát basszusgitáros van, csak hangszer nincs? Menjünk tovább: "A tagok közül eléggé széthordanak a lakhelyek..." Micsinál a micsoda?...
Amúgy az egész levél kb. általános iskolás szinten fogalmazódott meg, remélem nem az ELTÉre járnak a tagok...

A zene. Death metal. Jó, legyen ez, bár kétmillió béna / közepes / jó és korszakalkotó death metal zenekar tevékenykedik már szerteszét, de legyen eggyel több. Ha ezt szeretik, játsszák csak. Még csak egy koncertjük volt, de ezt idővel orvosolják, és az sem baj, ha "fejlődni és fejlődni" szeretnének, ahogy írták. Ez dicséretes, tényleg.

Még az sem lenne olyan nagy baj, hogy próbatermi a felvétel, hallottunk már egész korrekt próbatermi demót (pl. OneHeadedMan). Viszont sajnos pont ezért olyannyira tompa az egész, hogy a riffekből egy darab búgó zsezsegést lehet hallani. Nem, a riffel túloztam: ez olyan, mintha három hangot zörgetnének végig.

Mondjuk nem csodálkoznék, ha így lenne, elég kezdetlegesek a dalok, sőt. A dalszerkezet fogalma, mint olyan, egyelőre nem fordult elő a zenekar történelmében. A pontosság sem, mert annyira pontatlan, széteső az összes dal, hogy azt tanítani lehetne.

Ebből a demóból az égvilágon semmit nem lehet leszűrni, csupán azt, hogy egy rendkívül lelkes, ámde roppant kezdő, ügyetlen és ötletek nélküli death metal zenekar bontogatja a szárnyait. Gyakorlatilag a négy "dal" egy darab zúgásként értelmezhető, ahol kalimpál a dobos valamit és nagyon bután hörög minderre a vokalista. Tiszta szerencse, hogy bassszusgitárt nem vettek fel, még az is brummogna a háttérben.

Azt egyébként nincs értelme beleírni általában a kísérőlevélbe, hogy miért is nem lehetett igazán jó a felvétel (idegesek voltak, rossz cuccok, megfázás ésatöbbi.). Mindez a kritikust és a hallgatót nem érdekli, egyéni szocprobléma, a végeredmény a lényeg. Ez olyan, mintha egy költő a versei után odaróná, hogy versköltéskor éppen migrén kínozta, a macskája is túl hangosan nyávogott, a gázszámlát nem tudta időben befizetni és különben is két órája viszket a háta közepe. Kit érdekel?...

A szövegekre még nem tértem ki, most idéznék:

"Hátam mögül egy múltbéli jelen
Feltámadt a szemem előtt
Arcom elé hajtom kezem
Világom újra romba dőlt."

Ez olyan "Mari néni kecskét etet" típusú szöveg. Kommentáljam?...

A cd-n találtam fotókat is. Az egyébként szimpatikus fiatalemberekről készült képek között találtam érdekeseket. Csodákra lenne képes ilyenkor a "delete" gomb...

Nos, talán sikerült érzékeltetnem, milyen demót tartsunk meg otthon a fiók mélyén. Most a zenekar sejtésem szerint heves anyázásba kezd, lehülyepicsáz, elküld melegebb éghajlatra, de öt év múlva majd ha folytatják a zenélést és visszagondolnak az első felvételükre, pironkodva behúzzák a nyakukat, hogy "ba.meg ezt a sz.rt képesek voltunk kiadni a kezünkből", jót röhögnek, hogy milyen bénák voltak és csípőből eltolnak valami komplex/brutál témát.
Én meg remélem a következő felvételen tényleg Zenét fogok találni. Addig is kitartás és sok-sok próba, gyakorlás, metronómra például.

Remélem ez a furcsa kritika úgy csapódik le végül, aminek szánom, nem tömény fikázás a célja, hanem az, hogy minden alkotó ember gondolkodjon el mit is ad ki a kezéből, akár zenét, akár regényt, akár képet, akár szobrot, bármit. A szemetet inkább a kukába öntsük, és ezt most globálisan értem mindenre.

 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Deep Purple - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. február 17.

 

Leander Rising - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2013. február 7.

 

K3 - Budapest, Diesel Klub, 2011. május 19.

 

Thaurorod - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Poisonblack - Budapest, Dürer Kert, 2010. november 6.

 

Wisdom - Budapest, Sziget fesztivál, 2007. augusztus 14.