Shock!

október 16.
szombat
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Koncert tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

The Vintage Caravan, Dead Lord - Budapest, 2016. március 3.

0314vc1Eredetileg úgy volt, hogy nem én írok erről a koncertről, a sors azonban közbeszólt. És ugyan igaz, hogy lassan két hét is eltelt a The Vintage Caravan fellépése óta, mivel az év eddigi egyik leghangulatosabb buliját köszönhetjük az izlandi triónak, úgy gondolom, még ennyi idő elteltével is érdemes szót ejtenünk róluk.

Bármennyire is igyekeztem, sajnos csak meglehetősen későn érkeztem meg a Dürerbe, így a Hot Beaver teljes szettjét lekéstem, és a Tiebraker műsorából is csak egy számot sikerült elcsípnem, aminek a hétköznapi zsúfoltság mellett az is oka volt, hogy a meghirdetett időpontokhoz képest jó tíz perccel hamarabb kezdtek a csapatok. A Tiebreakert kifejezetten sajnálom, mert e pár perc alatt is leszűrhettem róluk, hogy kifejezetten jól tolják a rock and rollt, dobosuk pedig egy vadállat. Remélem, jönnek még hozzánk, legközelebb tuti nem hagyom ki őket.

időpont:
2016. március 3.
helyszín:
Budapest, Dürer Kert
Neked hogy tetszett?
( 3 Szavazat )

Ahogy a thrash metalon belül, vagy a klasszikus heavy metal-színtéren, úgy hard rock-vonalon is megfigyelhető az elmúlt években egy igen erőteljes retro-hullám, aminek köszönhetően a régi nagyok munkásságából egyértelműen és direkten merítő, kiváló zenekarok egész sora termelődött ki. Ilyen volt az est főattrakciója, de a közvetlenül előttük melegítő Dead Lord is, akik még akkor is egyértelmű Thin Lizzy-kópiának tekinthetőek, ha mindezt folyamatosan és határozottan tagadják. A magam részéről azonban semmi rosszat nem látok abban, ha fiatal csapatok a nagy öregek klasszis megoldásait gyúrják át, és hoznak ki azokból valami leheletnyivel modernebb, frissebb, de határozottan hagyományőrző vegyületet. A Dead Lord pedig pontosan ezt is teszi, hiszen csak az nem hallja ki zenéjükből a klasszikus Lizzy-dallamokat, aki még életében nem hallott Phil Lynottról. A dalszerkezetek, a dallamvilág és Hakim Krim hangja is mind-mind az ír alapcsapatra utal, de nótáik szórakoztatóak, fogósak, azaz szerencsére esetükben sikerült méltó módon felhasználni a kölcsönvett alapanyagokat. Ennek ellenére azonban koncertjük nem győzött meg: túl sok volt a póz, így pedig az egész show nem tűnt őszintének, ösztönösnek. A térdre rogyva előadott gitárszóló alatt „elfüstölő" Marshallnál már csak a fejemet fogtam, ekkor ugyanis tényleg csak a villogó „Vakulj, paraszt!" felirat hiányzott a háttérből.

0314deadlord1

Ha egy pofátlanul fiatal arcokból álló izlandi trió harmadik lemezét a Nuclear Blast adja ki, az minden bizonnyal jelent valamit. Egyfelől ugyanis a legnagyobb európai független metal kiadónak nem feltétlenül a retro hard rock a fő csapásiránya, másrészt pedig Izland sem nevezhető metal-nagyhatalomnak. Ennek ellenére a The Vintage Caravan tavalyi nagylemeze, a kiváló Arrival náluk jelent meg, ezt a koncertet elnézve pedig meg is van a válasz a miértekre. Röviden és tömören: ezek a húszas éveik elején járó kölkök bámulatosan érzik ezt a fajta muzsikát, ráadásul olyan profin játszanak, ami előtt muszáj kalapot emelnem. Az sem okozott például pillanatnyi fennakadást sem a színpadon, mikor Logi gitárja egy fél nóta erejéig elszállt, a ritmusszekció fagyás nélkül, szélesen mosolyogva játszott tovább, az énekes/gitáros pedig, amikor épp nem kellett énekelnie, próbált életet lehelni a hathúrosba. Ez pedig ilyen fiatalon nagyon komoly dolog, ami arra utal, hogy a srácok produkciója annyira érett és kiforrott, hogy tényleg nem zökkentheti ki őket semmi. Mondjuk a plafonhoz vágott, és onnan a fejükre fröccsenő több korsó sör sem. Etalon volt a buli, úgy az elővezetett muzsikálást, mind pedig a közönséggel való kommunikációt tekintve is, nem csoda, hogy a maroknyi, de kifejezetten lelkes közönség teljesen meg is őrült tőlük.

0314vc2

Nagyjából egy órásra szabott műsorukban bőven szemezgettek a 2015-ös anyagról, az olyan dalok, mint a nyitó Babylon, a Crazy Horses vagy a Monolith pedig még jobban is működtek élőben, mint lemezen. Így annak ellenére, hogy eddig is bejött a csapat zenéje, igazából ezen a koncerten lettem feltétlen hívük. Összességében pedig azt kell mondjam, hogy bár nem feltétlenül ugyanabban a műfajban nyomulnak, de számomra ez a buli egyértelműen meggyőzőbb volt, mint például néhány héttel korábban a The Winery Dogs.

0314vc3

Fotó: Polgár Péter

 

Hozzászólások 

 
-1 #5 draz 2016-03-16 08:19
hát jó.
mint írtam, nem szokásom.
de ahogy nézem, jobb lett volna, ha #2-es kapja a nyakába az egészet, ha már annyira szereti, és akkor a mondandójából a "nem figyelek oda másokra" és a "beterítenek mindenkit" el is tűnik. :)
előfordul, kaptam én is már a nyakamba sört, valószínű fogok is még kapni, pár éve ez a koncertek velejárója lett. Sajnos.
A teli korsó nem én voltam, az enyémbe kb. 2 meleg nyelet volt, még egyszer sajnálom, hogy elragadtattam magam és elengedtem azt a sört. Ezt elmondtam a végén a zenekarnak is.
Egyébként meg 2 embert hívtam meg sörre.
Idézet
 
 
+1 #4 Marci 2016-03-15 12:25
Idézet - draz:
Az egyik sör én voltam, bocsi.
Ezelőtt csak egy DKM koncerten éreztem, hogy mennie kell a sörnek, de ott nem voltam egyedül vele. Meg az szabadtéren volt :)
3 kis takony és mégis mi jön ki belőlük... :)


Barom.
Idézet
 
 
+4 #3 bogar 2016-03-15 12:00
Idézet - draz:
Az egyik sör én voltam, bocsi.
Ezelőtt csak egy DKM koncerten éreztem, hogy mennie kell a sörnek, de ott nem voltam egyedül vele. Meg az szabadtéren volt :)
3 kis takony és mégis mi jön ki belőlük... :)


Legközelebb inkább hívj meg valakit, akinek nem telik rá, ha úgy is csak a plafonhoz vágnád!
Idézet
 
 
+7 #2 Hypno 2016-03-14 21:33
Fasznak kell söröskorsókat vágni a plafonhoz. Vagy egyáltalán bárhova. Kibaszottul rühellem az ilyen faszkalapokat, akik kurvára nem figyelnek oda másokra és beterítenek sörrel mindenkit maguk körül.
Idézet
 
 
-6 #1 draz 2016-03-14 21:29
Az egyik sör én voltam, bocsi.
Ezelőtt csak egy DKM koncerten éreztem, hogy mennie kell a sörnek, de ott nem voltam egyedül vele. Meg az szabadtéren volt :)
3 kis takony és mégis mi jön ki belőlük... :)
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Slipknot - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2015. február 5.

 

Iron Maiden - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. június 3.

 

Roger Waters - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. június 22.

 

Accept - Budapest, Club 202, 2011. február 2.

 

Wisdom - Budapest, Sziget fesztivál, 2007. augusztus 14.

 

Wendigo - Budapest, Kultiplex, 2006. október 14.