Shock!

július 19.
péntek
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Koncert tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Primordial, Moonsorrow, Der Weg Einer Freiheit - Budapest, 2018. április 23.

Túl azon, hogy – számomra is meglepő módon – mennyire nem gondolok semmit a Primordial utóbbi három-négy lemezéről, koncertjeiken sosem unatkoztam, sőt, ha visszaemlékszem legutóbbi találkozásunkra, az a szinte napra pontosan két évvel ezelőtti hangverseny még egy olyan rettentő sűrű évben is meghatározó élménnyé tudott válni, mint amilyen a 2016-os volt nekem. Kimondottan reménykedve vártam tehát ezt a találkozást is, fűtve a két nappal azelőtti Tormentor-buli tüzétől, nem mellesleg felvonulva már az eddig mindig elkerült, veterán Moonsorrow és a számomra fekete lóként szereplő Der Weg Einer Freiheit fellépéseire is. Amit viszont ezen a hétfőn estén láttam/hallottam, az végeredményben szimplán lelombozó volt.

0427prim2

időpont:
2018. április 23.
helyszín:
Budapest, Barba Negra Music Club
Neked hogy tetszett?
( 12 Szavazat )

Már fél hétkor kezdett a német black metal utánpótlás jónevű csapata, a Der Weg Einer Freiheit, amely tulajdonképpen Nikita Kamprad énekes/gitáros/dalszerző kibővített társulataként üzemel már csaknem egy évtizede. Atmoszférikus, révedezős blackben utaznak, és sajnos a németekre amúgy is jellemző heveny arctalanságban szenvednek, akár a kiállásukat, akár a dalaikat nézem. A rendelkezésükre álló nem is kevés időben engem leginkább csak arról tudtak meggyőzni, hogy a jövőben nem/sem kell a barátkozást erőltetnünk, bár a kezdeti szemlélődés háttérzajaként még el is ment a dolog. Az viszont már ekkor egyértelművé vált, hogy a Septicflesh/Inquisition-szeánszhoz hasonlóan itt is fényérzékeny, stroboszkóp-fetisiszta bulira számíthatunk.

0427weg

Ha valamihez, hát a folk/pagan metalhoz maximális óvatossággal közelítettem mindig is, ennek ellenére a Moonsorrow gyakran felbukkant velem szemben az úton. Ha volt rá lehetőség, elkerültük egymást, ha nem ment másként, lefutottuk a minimálisan szükséges tiszteletköröket, és ennyiben maradtunk. Koncerten viszont még nem volt hozzájuk szerencsém, és ezt a mostanit kiváló esélynek éreztem a pótlásra. Nem azért, hogy bármiről is meggyőzzenek, hanem a puszta kíváncsiság végett. Nos, rég faragtam rá ennyire erre a kíváncsiságra. A finnek szettje mindössze hat tételből állt, de ez ne tévessze meg az avatatlan szemlélőt – a koncert irgalmatlan hosszú volt. Az urakról köztudott, hogy nemigen írnak dalt tíz perc alatti terjedelemben, vagyis megadják a módját, és ez a koncertre is igaz volt. A keverő környékéről hallgatva a történéseket viszont sehol sem akartak felbukkanni a mélyek, volt ellenben csilingelős szinti, csilingelős gitár, és egy nagy adag amorf massza, amiből esélytelen volt szemezgetni, legalábbis számomra. Kifejezetten kínos találkozásunkat be is rekesztem ennyivel, álljon itt inkább a setlist, csupa gyönyörű szó: Pimeä, Ruttolehto / Päivättömän Päivän Kansa, Kivenkantaja, Suden Tunti, Mimisbrunn, Kuolleiden Maa.

0427moon1

Mondanom sem kell, ezek után messiásként vártam Alan Averillre és a Primordialra, akik egyszerűen genetikailag képtelenek 90 százaléknál alább adni, és különösen igaz ez az elképesztően lelkes frontemberre. Utóbbinak rendre csak két méltó ellenfele van a páston: az egyik a betegség, ami most szerencsésen elkerülte (legutóbb eléggé megszenvedett a náthával, ami miatt még a setlistet is meg kellett variálni), a másik pedig az aktuális monitorkeverős, akivel szüntelen harcot folytat. Lentről úgy tűnt, mindebből megint csak ő kerül ki győztesen, és szokásos teátrális előadásmódjával pár perc alatt fel is hevítette a hívői érzelmeket. Rögtön az új lemez egyik legerősebb tétele, a Nail Their Tongues érkezett, majd az a dal, amiért számomra egymagában is megéri újkori Primordial-koncerteket látogatni: a Gods To The Godless, a zseniális Spirit The Earth Aflame album hírmondója. Örömöm azonban nem hogy nem volt teljes, de kimondottan elszontyolodtam, ahogy a hangzás gyakorlatilag kinyírta a dalban rejlő elképesztő potenciált. A megszólalás terén aztán nem is nagyon sikerült úrrá lenni a bajokon, próbáltam pedig minden irányból jóra hallgatni az előadást, de a gitárokból valami nevetséges, halk zsizsegésen kívül nem jutott el más hozzám.

0427prim3

Innentől kezdve viszont dörrenhetett akármekkora stenkkel a ritmusszekció, a hangilag határozottan kivirágzott Nemtheanga is hiába szaggatta fel a deszkákat és a szíveket, vaskos gitárok nélkül az egész mit sem ért. One man showról lévén szó, valóban értékelhető teljesítményt ezek után csakis a frontember nyújthatott, és abban nem is volt hiba – ha olykor rutinszagúnak is tűnt a műsor, emberünk olyan hihetetlen energiákat mozgósít minden esetben, hogy az valami szenzációsan szórakoztató (a legjobb értelemben). Az aznapi válogatás amúgy két lemezen, az újon és (talán némi meglepetésre) a To The Nameless Dead albumon alapult, összesen kilenc dal került elő ezekről, ilyen sorral hibázni pedig aligha lehet. Utóbbi ugye közmegegyezéses klasszikus, az új témák hallatán pedig a tábort itt is tapinthatóvá vált, rég nem látott lelkesedés fogta el. Természetesen a The Coffin Ships azért nem maradhatott el, ami persze a legkevésbé sem hozott feloldozást ebben a roppant súlyú programban, ahol mindennek ellenére még a változatosságra sem lehetett panasz. A fent említettek miatt azonban komoly nehézséget okozott számomra, hogy valóban élvezni tudjam ezt a koncertet, és ennek az ellenkezőjéről aznap este semmilyen egyéb pozitívum nem tudott meggyőzni.

A jeles tradíciókat folytató, népszerű új lemezükkel a tarsolyban, töretlen népszerűségtől övezve, ez a turné is valódi sikertörténetként íródik a Primordial könyvébe. Sajnálom, hogy rajtuk kívül álló okok és az előzenekarok szereplése miatt én leginkább mégis csak felejteni szeretnék most.

0427prim1

Fotó: Bodnár Dávid

 

Hozzászólások 

 
-3 #18 Xanadu 2018-05-16 17:50
T. Szerkesztők!

Létfontosságú kérdés: ugyan akar-e valamelyikőtök írni a nem-is-annyira új albumról? Csak ne Koroknai kolléga, neki nem tetszett az előző 3-4 sem (lásd első mondatot), és e beszámolóhoz hasonlatos fanyalgás pedig újfent minek ide?
Idézet
 
 
-1 #17 drughi 2018-04-29 14:30
A hangzás valóban nem volt túl erőteljes egyik zenekar esetében sem, annyira nagyon ócska sem volt, de aki rajongóként ment ki annak egy szava nem lehetett az élményre. A Moonsorrow elején volt nagyon kevés a gitár de aztán viszonylag hamar türhetőre hozták fel. Viszont valóban nem túl szerencsés a beszámoló hangvétele, aki szereti bármelyiküket is annak ez az év bulija lehetett. Lelkesen és profin tolták, nyilván a setlsittel tudnék vitatkozni, Moonsorrowtól egy fokkal több régi számot meghallgattam volna bár az eposzi számok nem sok teret hagynak a variálásra, Primordialnál pedig kicsit tulsulyban éreztem a Namelesst, klasszikus ide vagy oda. 1-1 jöhetett volna a Redemptionrol és a Greater menről is. De összességében az év koncertjei közt lesz nálam az tuti.
Idézet
 
 
-2 #16 Anomander 2018-04-29 10:16
Én is voltam, nem éreztem ilyen rossznak a hangzást, szerintem élvezhető volt. A Moonsorrow-t sajnos lekéstem, amit nagyon sajnálok, én lemezen eléggé szeretem őket, gondolom ez segített volna a koncert élvezésében is...
A Primordial nagyon jó volt, tényleg elképesztő energia van Nemtheanga-ban. Lemezen néha kicsit egyhangú nekem egy idő után, de élőben nagyon meggyőzőek voltak, örülök hogy láttam őket.
Idézet
 
 
-6 #15 Draveczki-Ury Ádám 2018-04-29 06:12
Idézet - Doktorúr:
Off: az ápr. 24-i Exhumed/Rotten Sound/Implore-buliról nem akaródzik valakinek beszámolót írni?

Nem voltunk.
Idézet
 
 
-2 #14 Doktorúr 2018-04-29 06:02
Off: az ápr. 24-i Exhumed/Rotten Sound/Implore-buliról nem akaródzik valakinek beszámolót írni?
Idézet
 
 
-4 #13 Pajor Péter 2018-04-27 21:38
Idézet - agymosott09:
Idézet - Gergő:
Ákos és a Primordial ugyanazt az elviséget képviseli és elég röhejes hogy, egy Primordial rajongó gecizi Ákost aki ugyan úgy a globalizmus s a bankok ellen van.


Nem igazán vagy képben az ír történelemmel és az ír politikára jellemző eszmetörténeti háttérrel. A Primordial - pontosabban Nemtheanga - egy republikánus, ateista nemzeti szuverenista, aki keresztül-kasul turnézza a világot önerőből, underground koncerteket ad és megél belőle úgy-ahogy. Az ír nacionalizmus ugyanis történeti okokból is baloldali és tekintély-ellenes volt.

" I was never a religious man. So why should I put my faith in you?"

Ákos meg egy mezei antiszemita konteóhívő, akinek mindösszesen annyi baja van a bankárokkal, hogy sok a zsidó a wallstreeten, egyébként meg multicégek és állami vállalatok finanszírozzák a popkoncertjeit, amelyekre a Kárpát-medencén kívül senki nem kíváncsi. Eközben döngeti a mellét az állítólagos keresztény értékekre, és dörgölőzik egy gátlástalanul korrupt, tekintélyelvű jobboldali hatalomhoz, amelyik annyira "antiglobalista", hogy gondolkodás nélkül aláírta a transzatlanti kereskedelmi egyezményt (TTIP) .

https://akos.hu/?page=tamogatok

Audi, Adidas, Saxoo - tényleg pont ugyanazt képviseli a csávó, mint a Primordial.


Ez szimplán az egyik legfrankóbb vélemény amit a mákosról olvastam . Mekkora elvetélt ötlet odatenni egy pogány zenekar mellé hasonlatként hiszen nem csak hogy vallásos az egy dolog de kifejezetten egy szervezet vallás támogatója
Idézet
 
 
+1 #12 agymosott09 2018-04-27 16:26
Bede mester, esetleg valami érvek? Ha már nem a 888-on vagyunk (sajnos!), akkor lehet nem ártana megpróbálkozni valami értelmessel. A dédédédézést mondjuk nagyon ügyesen megtanultad, már majdnem vicces lett tőle a hozzászólásod.
Idézet
 
 
-8 #11 Bede Fallosz 2018-04-27 15:54
Idézet - agymosott09:
Idézet - Gergő:
Ákos és a Primordial ugyanazt az elviséget képviseli és elég röhejes hogy, egy Primordial rajongó gecizi Ákost aki ugyan úgy a globalizmus s a bankok ellen van.


Nem igazán vagy képben az ír történelemmel és az ír politikára jellemző eszmetörténeti háttérrel. A Primordial - pontosabban Nemtheanga - egy republikánus, ateista nemzeti szuverenista, aki keresztül-kasul turnézza a világot önerőből, underground koncerteket ad és megél belőle úgy-ahogy. Az ír nacionalizmus ugyanis történeti okokból is baloldali és tekintély-ellenes volt.

" I was never a religious man. So why should I put my faith in you?"

Ákos meg egy mezei antiszemita konteóhívő, akinek mindösszesen annyi baja van a bankárokkal, hogy sok a zsidó a wallstreeten, egyébként meg multicégek és állami vállalatok finanszírozzák a popkoncertjeit, amelyekre a Kárpát-medencén kívül senki nem kíváncsi. Eközben döngeti a mellét az állítólagos keresztény értékekre, és dörgölőzik egy gátlástalanul korrupt, tekintélyelvű jobboldali hatalomhoz, amelyik annyira "antiglobalista", hogy gondolkodás nélkül aláírta a transzatlanti kereskedelmi egyezményt (TTIP) .

https://akos.hu/?page=tamogatok

Audi, Adidas, Saxoo - tényleg pont ugyanazt képviseli a csávó, mint a Primordial.

Hát bazdmeg apa te még nagyobb ostoba seggfej vagy mint az a szerencsétlen akit kioktattál :DDDDDDDD
Idézet
 
 
+12 #10 agymosott09 2018-04-27 15:35
Idézet - Gergő:
Ákos és a Primordial ugyanazt az elviséget képviseli és elég röhejes hogy, egy Primordial rajongó gecizi Ákost aki ugyan úgy a globalizmus s a bankok ellen van.


Nem igazán vagy képben az ír történelemmel és az ír politikára jellemző eszmetörténeti háttérrel. A Primordial - pontosabban Nemtheanga - egy republikánus, ateista nemzeti szuverenista, aki keresztül-kasul turnézza a világot önerőből, underground koncerteket ad és megél belőle úgy-ahogy. Az ír nacionalizmus ugyanis történeti okokból is baloldali és tekintély-ellenes volt.

" I was never a religious man. So why should I put my faith in you?"

Ákos meg egy mezei antiszemita konteóhívő, akinek mindösszesen annyi baja van a bankárokkal, hogy sok a zsidó a wallstreeten, egyébként meg multicégek és állami vállalatok finanszírozzák a popkoncertjeit, amelyekre a Kárpát-medencén kívül senki nem kíváncsi. Eközben döngeti a mellét az állítólagos keresztény értékekre, és dörgölőzik egy gátlástalanul korrupt, tekintélyelvű jobboldali hatalomhoz, amelyik annyira "antiglobalista", hogy gondolkodás nélkül aláírta a transzatlanti kereskedelmi egyezményt (TTIP) .

https://akos.hu/?page=tamogatok

Audi, Adidas, Saxoo - tényleg pont ugyanazt képviseli a csávó, mint a Primordial.
Idézet
 
 
-1 #9 III. Rambó János 2018-04-27 12:12
Idézet - Gergő:
Idézet - Xanadu:
Ritka slendrián - és kukacoskodó - beszámoló, T. Szerző maradjon inkább ákosnál, az való neki!

Ákos és a Primordial ugyanazt az elviséget képviseli és elég röhejes hogy, egy Primordial rajongó gecizi Ákost aki ugyan úgy a globalizmus s a bankok ellen van.


Ez aztán az egyszerű világkép, neked könnyű az élet, haver. Irigyellek komolyan.
Idézet
 
 
-2 #8 NOLA 2018-04-27 12:09
Kassán láttam ezt a csomagot.
Tokéletes hangzással, és mindhárom banda tokéletes koncert teljesítményéve l..., legkozelebb gyertek a Collosseumba :-)
Ahhoz, hogy a Moonsorrow hosszú volt, csak annyit kérdek a Koroknai úrtól, hogy mi a lófasznak nem ivott meg addig egy sort, vagy csekkolta a merchet ha már unta a bulit.
A Primordialra meg nincsenek szavak..., látni kell mindenkinek éloben...
Idézet
 
 
-2 #7 Koroknai Balázs 2018-04-27 12:09
Idézet - CChutney:
Azt mondjuk én sem értem, hogy a Moonsorrow miért is volt "kifejezetten kínos".

Természetesen számomra volt kínos, a zenekar láthatóan hozta azt, amit tud. Talán tényleg nem a legszerencséseb b szó, de az érzéseimet jól leírja.
Idézet
 
 
-11 #6 Marci 2018-04-27 12:03
Idézet - CChutney:
Azt mondjuk én sem értem, hogy a Moonsorrow miért is volt "kifejezetten kínos". Ha a rossz hangzás miatt, arról annyira tehetnek, mint a Primordial, ha a hosszú dalok, az meg olyan, mint a Blind Guardiannek felróni a blastbeatek hiányát.
Ettől még lehetett rossz, csak a szöveg nem támasztja alá a konklúziót. Bár azt aláírom, hogy a Primordial előtt sok lehetett belőlük az a másfél óra.

Azért mert a Moonsorrow egy szar zenekar.
Idézet
 
 
#5 CChutney 2018-04-27 11:28
Azt mondjuk én sem értem, hogy a Moonsorrow miért is volt "kifejezetten kínos". Ha a rossz hangzás miatt, arról annyira tehetnek, mint a Primordial, ha a hosszú dalok, az meg olyan, mint a Blind Guardiannek felróni a blastbeatek hiányát.
Ettől még lehetett rossz, csak a szöveg nem támasztja alá a konklúziót. Bár azt aláírom, hogy a Primordial előtt sok lehetett belőlük az a másfél óra.
Idézet
 
 
-8 #4 Gergő 2018-04-27 11:17
Idézet - Xanadu:
Ritka slendrián - és kukacoskodó - beszámoló, T. Szerző maradjon inkább ákosnál, az való neki!

Ákos és a Primordial ugyanazt az elviséget képviseli és elég röhejes hogy, egy Primordial rajongó gecizi Ákost aki ugyan úgy a globalizmus s a bankok ellen van.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Slipknot - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2015. február 5.

 

Iron Maiden - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. június 3.

 

Rise Against - Budapest, Sziget fesztivál, 2011. augusztus 10.

 

Apocalyptica - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. február 23.

 

Sodom - Budapest, Diesel Klub, 2011. február 13.

 

Dark Tranquillity - Budapest, Dürer Kert, 2010. október 14.