Shock!

június 21.
péntek
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Koncert tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Moby Dick, Demonlord - Budapest, 2012. szeptember 22.

A Moby Dick harmincéves fennállását ünnepli, ráadásul mindezt tavaly óta. Hihetetlen, mennyi ideje itt vannak már, és ami még fontosabb, a minőség és az energia cseppet sem csökkent az évek előrehaladtával, így magától értetődő volt, hogy mikor a jubileumot ünneplő körút elérte Budapestet, ott volt a helyem a bulin.

Amikor fél kilenc tájban leértünk a Club 202-be, kicsit csalódott voltam, ugyanis jó, ha ötvenen lézengtek ekkor a klubban. Szerencsére a Demonlord kezdésére azért már valamivel többen jöttek össze, később pedig, mire a Soproni Ászok a húrok közé csaptak, majdnem teljesen meg is telt a küzdőtér. Nem mondom, hogy a csilláron is lógtak, de a nézőszám maximálisan korrekt volt. De előtte még kilenckor indult a negyedik lemezével súlyosabb irányba fordult, idén szintén jubiláló, tizenöt évvel ezelőtt alakult Demonlord fellépése, és bár nem várták őket tömött sorok, maréknyi rajongójuk annál jobb hangulatot teremtett. A friss szerzemények mellett természetesen nem maradhattak el a régi slágerek sem, mint a Search, a Ruins In The Dark vagy a Prophet In Me, melyeket nagy ováció fogadott, de azt is ki kell emelni, hogy nem csak a régi, de az új nóták szövegét is hangosan énekelték a fanok. A koncert érdekességei közé tartozott, hogy Világi Zoli az egész bulit egy karosszékből dobolta végig, cuccába pedig szokás szerint egy borosüveget is beépített, amely elég gyakran szerephez is jutott a dalokban. Összességében egyórás műsorideje alatt a Demonlord megtette, amiért jött, azaz rendesen bemelegítette a Moby Dick közönségét. Becsülettel helyt álltak.

időpont:
2012. szeptember 22.
helyszín:
Budapest, Club 202
Neked hogy tetszett?
( 3 Szavazat )

Negyed tizenegy után nem sokkal a színpadra robbant egy ötvenes, derékig érő hajjal, frufruval és karcos orgánummal megáldott „arkangyal", aki kissé bő lére eresztett, ám annál lelkesebb konferanszával harangozta be a „soproni úthengert", majd felcsendült a Moby Dick koncertek elmaradhatatlan intrója. Legutóbbi Dick bulimon, a fezenes koncerten Tarcsai Ádám segítette ki a bandát, ezúttal azonban szerencsére ismét Hoffer Péter ült a cájg mögött. Bár Ádám becsülettel megoldotta múltkor a feladatát, a csapat igazi dobosa, és nem mellesleg egyik fő dalszerzője azonban mégis csak Hofi, és így vele az igazi egy Moby Dick buli.

A setlist nagyjából a fezenes buli egy kibővített változatának felelt meg, azaz ismét az első három lemez állt a középpontban, de ezúttal is megidézték valamennyi anyagukat az örök mostoha Tisztítótűz kivételével. Bár a koncerten nagyjából minden elhangzott, aminek el kellett hangzania, azt azért sajnálom egy kissé, hogy A holnapok ravatalán című aktuális anyagukat mindössze három tétel, a buli elején, negyedikként elhangzó Durván akár a vulkán, valamint a Gonosz erő, illetve a Bölcső és koporsó képviselte. Igazán játszhattak volna róla többet, mivel minőségében egyáltalán nem marad el a klasszikusok mellett, ráadásul a színpad előtt állók láthatóan ugyanolyan jól ismerték ezeket a dalokat is, mint a régi alapvetéseket.

Setlist:

01. Mennyből az angyal
02. Bűz van
03. Káosz és zűrzavar
04. Durván akár a vulkán
05. Kegyetlen évek
06. Zsibbad az agyam
07. Beteg a Föld
08. Ámen
09. Bölcső és koporsó
10. Ugass kutya
11. Na, mi van?
12. Romlott rendszer
13. Pokolrock
14. Jusson eszébe
15. Prométheusz
16. Kiképzés
17. Gonosz erő
18. Fejfa helyett
19. Körhinta
20. Ilyen ez a század
21. Good Bye
---
22. Múló álom
23. Gazember
24. Keresztes vitéz

Ahogy szinte mindig, a Golgotáról ezúttal is a nyitó Mennyből az angyal, valamint az Ámen szólt, a Se Nap, se Holdról azonban most csak a Jusson eszébe csendült fel, ami mellé nem lett volna rossz a szintén elég gyakran játszott Lélekromboló torpedó vagy A demokrácia álarca sem. Szerencsére ismét játszották azonban egyik kedvenc dalomat, a Na, mi van?-t, és a Fezennel ellentétben most felcsendült minden idők egyik legsúlyosabb Moby Dick témája, a Fejfa helyett is.

A buli hangulata végig nagyon jó volt, amelyet csak egy rövid, a közönség két magasan kvalifikált tagja között kialakult affér árnyékolt be egy kicsit – utóbbit látván Gőbl Gabiék is csak pislogtak. Ettől eltekintve azonban a publikum énekelt, táncolt, ahogy kell, mindez pedig láthatóan a zenekarnak is nagyon tetszett. Smici szokásához híven nagyon szerényen nyilatkozott a számok között, többször megköszönte a rajongóktól kapott támogatást, a többiek pedig a tőlük megszokott minőségben muzsikáltak. Hofi látványos dobolása élményszámba ment, csakúgy, mint Gabi erőteljes előadása, valamint Mentes Norbi hibátlan, egyéni gitározása.

Bár a Moby Dick zenéjében tagadhatatlanul hallhatóak a nagy elődők hatásai, ezeket úgy sikerült saját témáikba illeszteni, hogy végeredményként olyan erős dalok születtek, melyek ennyi év elteltével is maximálisan megállják a helyüket. Úgy gondolom, nem véletlen, hogy harminc év után is jelen vannak, és a hazai metal színtér meghatározó tényezői. Jó volt velük tölteni az elmúlt nagyjából tizenhat évet – én valamikor 1996 környékén csatlakoztam be a véráramba –, és remélem, legalább még egyszer ennyi van hátra is.

 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Anna Murphy - Budapest, Club 202, 2014. április 4.

 

Rise Against - Budapest, Sziget fesztivál, 2011. augusztus 10.

 

Voivod - Budapest, Club 202, 2011. május 11.

 

Riverside - Budapest, Diesel Klub, 2011. május 6.

 

Paul Gilbert - Budapest, Diesel Klub, 2010. november 29.

 

Muse - Budapest, Sziget fesztivál, 2010. augusztus 15.