Shock!

március 02.
szombat
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Cannibal Corpse - Budapest, 2007. március 9.

Az előzenekarokról ezúttal is sikeresen lemaradtam, amiért nem tudok eléggé bocsánatot kérni, de hát ez van. Mivel a Cannibal Corpse turnémenedzsere lemondta az előre leszervezett összes interjút, sajnos arról sem tudok beszámolni, érződik-e Corpsegrinder szagán, hogy a komplett turnét egy farmerben nyomja végig, és sajnos Alex Webstertől sem sikerült megkérdezni, hogy a Butchered At Birth idején megfordult-e a fejében, hogy 2007-ben is zsúfolásig telt klubokban fog-e nyomulni a bandával, az azonban bizonyos, hogy a világ egyik legismertebb death metal csapatának immáron sokadik budapesti jelenése ezúttal is több volt, mint pusztító.

cannibal_corpse_p2007_19

A zenekar, amit annak idején a fanatikusokon kívül senki sem vett komolyan a belezős szövegek miatt, mára a metal színtér biztosan működő, állandó intézményévé vált, a tagok képességeit és hangszeres tudását senki sem vitatja, és a tavalyi Kill lemezzel is ékesen bizonyították, hogy ezen a vonalon kevés párjuk akad. Ennek megfelelően az A38 kellemesen meg is telt az érdeklődőkkel, lett légyen szó akár kopaszodó, szétfakult Obituary és Suffocation pólókban feszítő ős-death metalosokról, akár teljesen konszolidált fejű arcokról, akikről az életben nem mondanám meg, hogy egyáltalán tudják, mi fán terem a Cannibal Corpse.

időpont:
2007. március 9.
helyszín:
Budapest, A38
Neked hogy tetszett?
( 3 Szavazat )

Alex Websterék intenzitása nemcsak lemezen, hanem koncerten is legendás, és amit nyújtottak, abban még készakarva sem lehetett volna hibát találni: kijöttek, belecsaptak az Unleashing The Bloodthirstybe, és onnantól kezdve egyszerűen nem volt megállás, megették reggelire a közönséget. Szünet nélkül jöttek a régebbi és újabb Cannibal Corpse klasszikusok, az ember pedig nem is tudta, mire figyeljen igazán. A zenekar kapcsán általában mindenki a beteges szövegvilágot jegyzi meg először, pedig amit ezek a muzsikusok nyújtanak, az bizony nemcsak death metal szinten kiemelkedő. Paul Mazurkiewicz például olyan keményen és atombiztosan hozta az ütemeket a lassabb, ízes pörgetésekkel teli aprításoktól kezdve a térd- és könyökgyilkos grind tempókig, hogy simán ki merem jelenteni: vastagon ott van a súlyos zenék ütőseinek élvonalában.

cannibal_corpse_p2007_43

Ugyanígy Pat O’Brien és a visszatért tékozló fiú, Rob Barrett összjátéka is mesteri volt, nem is beszélve Alex Webster überfeszes basszusalapjairól. Maguk a zenészek nem mozogtak sokat, inkább csak a „Death” feliratú pólót viselő, tényleg szakadt és ápolatlan benyomást keltő Corpsegrinder mászkált hibbantan fel-alá két bugyborékoló hörgés és fékevesztett ordítás között, de nem is volt hiányérzetem emiatt, mert tényleg elementáris volt az a hangorkán, ami lejött a színpadról. A hajón mindig élvezhető a hangzás, amiben szerencsére most sem volt hiba – az ilyen típusú zene élőben eleve csak a tökéleteshez közeli sounddal működik – , ráadásul nemcsak tisztán, arányosan és súlyosan szóltak, hanem kellően hangosan is.

Setlist:


Unleashing The Bloodthirsty
Murder Worship
Decency Defied
I Cum Blood
Fucked With A Knife
Covered With Sores
Born In A Casket
The Wretched Spawn
I Will Kill You
Vomit The Soul
Disposal Of The Body
Make Them Suffer
Dormant Bodies Bursting
Pit Of Zombies
Five Nails Through The Neck
Devoured By Vermin
Hammer Smashed Face
Stripped, Raped And Strangled

A Corpse nagyjából munkásságának legjaván szaladt végig ezen a szép péntek estén: az I Cum Blood, a Fucked With A Knife, a Born In A Casket, a Pit Of Zombies, a Devoured By Vermin és a többi gyűlöletbomba egyaránt aratott. Nem tudok mást mondani, ezek a dalok egyszerűen kiállták az idők próbáját, dacára a tiltásoknak, az ellenkampányoknak, a pereknek, az előttük tornyosuló akadályoknak. Sokan temették (…) az együttest Chris Barnes távozása után, sokan féltek attól, hogy Jack Owen nélkül is annyi nekik, de alaptalanul: innen senki sem hiányzik, mi több, a Kill szerzeményei kivétel nélkül a csúcspontok közé tartoztak, de még ezekre is sikerült gombot varrni a záró Hammer Smashed Face – Stripped, Raped And Strangled kettőssel. Itt szabályszerűen remegett az egész hajó. A banda ezután rezzenéstelen arccal – valamint egy „Keep support death metal!” felszólítással – levonult a színpadról, és nem is jöttek vissza ráadást nyomni, ami nálam mindig jó pont az „úgyis-mindenki-tudja-hogy-győztes-arccal-visszajövünk” típusú kötelező húzásokkal szemben.

cannibal_corpse_p2007_28

A Cannibal Corpse nagy volt ezen az estén: ízléstelenek, csatakosak, erőszakosak, koszosak, de átkozottul tudnak zenélni és magasról tesznek mindenre, lassan két évtizede csak a saját útjukat járják. Amíg léteznek, ennek a bandának mindig lesz létjogosultsága és tábora.

Fotó: Valentin Szilvia

További fotók:
Cannibal Corpse

 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Peter Gabriel - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. május 6.

 

Die Krupps - Budapest, Dürer Kert, 2011. május 1.

 

Slayer - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. április 8.

 

Mercenary - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Amorphis - Budapest, Diesel Klub, 2010. november 21.

 

Pain of Salvation - Budapest, A38, 2010. október 24.