Shock!

február 23.
csütörtök
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés
Shockmagazin

Koncert tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Amon Amarth, Grand Magus - Budapest, 2016. december 6.

1208aa5Az Amon Amarth szép szorgos munkával, fokozatosan építkezve Európa vezető metal csapatai közé nőtte ki magát, jelenleg pedig – tetszik vagy sem – szépen ott is trónolnak a csúcson, közvetlenül a Nightwish és a Sabaton alatt. (A Maident, a Priestet és a többi három-négy évtizedes múlttal büszkélkedő alapcsapatot most hagyjuk, ők abszolút más liga és kategória.) A fáradhatatlan vikingek tehát már most is komoly nézőszámokat vonzanak, és gyakorlatilag bármely fesztiválon húzónévnek tekinthetőek, ez a tendencia pedig vélhetően a jövőben csak erősödni fog, a magam részéről mégsem az ő kedvükért érkeztem elsősorban a Barba Negrába, hanem a szintén svéd Grand Magus miatt.

Azt ugyan nem állítanám, hogy a kezdetben doom metalnak indult, fokozatosan azonban epikus, heroikus heavy metal brigáddá fejlődött Grand Magus a legnagyobb kedvenceim közé tartozik, azonban tény, hogy markáns, sajátos stílussal rendelkeznek, lemezeik és dalaik hangulatosak, ráadásul a Spiritual Beggarsből indult, fizimiskára Kirk Windstein unokaöccsének kinéző Janne „JB" Christoffersson személyében van egy kifejezetten jó énekesük is. És bár kinézetre ő sem kevésbé viking vagy metal, mint Johan Hegg, be kell vallanunk, hogy közel sem olyan szuggesztív frontember, mint a tülökből sört vedelő Amon Amarth-fővezér. Mivel pedig még így is egyértelműen ő a legizgalmasabb figura a csapatban – a többieket nem lehet igazán komoly színpadi egyéniségnek nevezni –, sajnos a Grand Magus inkább csak átlagos, mint kiemelkedő koncertzenekar. A dalok persze egyben voltak élőben is, JB pedig lemezminőségben énekelt, de elsősorban a kissé szürkébb ritmusszekciónak köszönhetően (meg talán a másik gitár hiányának), nem volt igazi stenk az előadásban. Becsülettel eljátszották negyvenperces programjukat, a közönség lelkesen lengette is az öklét, és jó is volt hallani az olyan dalokat, mint az Iron Will, a Hammer Of The North vagy a Kingslayer, de túlzottan nem nyűgöztek le.

időpont:
2016. december 6.
helyszín:
Budapest, Barba Negra Music Club
Neked hogy tetszett?
( 14 Szavazat )

Az Amon Amarth viszont ellenállhatatlan élőben, és ezt úgy mondom, hogy sosem voltam rajongójuk. Élükön azonban ott áll a tökéletes frontviking, az iszonyúan karizmatikus, tiszteletet parancsoló, mégis roppant közvetlen és barátságos Johan Hegg, aki akár egymagában képes lenne eladni a teljes csomagot, mégis a mellette álló muzsikusokon is bőven volt mit nézni, a kissé statikus Grand Magus után ugyanis a folyamatosan headbangelő és rohangászó arcok egyenesen lehengerlőnek tűntek, amin a minden igényt kielégítő hangzás még dobott is egy lapáttal.

1208aa2

Bár a koncert napján általam ismeretlen okból mindkét banda programját előre kellett hozni egy órával, úgy tűnt, a legtöbb nézőhöz szerencsére eljutott az információ, így kevesen maradtak le valamelyik csapatról. Végül még a módosított kiírásnál is pár perccel hamarabb kezdett mindkét zenekar, ennek ellenére azonban már JB-éket is szép számú közönség figyelte, az Amon Amarth kezdetére pedig valóban csurig telt a klub, a sold out táblát valamikor a két buli közötti szünetben kellett kitenni. Az Amon Amarth pedig minden be is vetett a látvány tekintetében is, hiszen amellett, hogy változatos és igen jól megkoreografált fények borították folyamatosan a színpadot, egy gigászi vikingsisakot is megálmodtak a deszkákra, ennek tetejére került fel Jocke Wallgren gigászi dobcucca, kétoldalt pedig lépcsők biztosították, hogy a többiek is felrohangászhassanak rá, amikor csak kedvük tartja.

1208aa3

Mindehhez még „igazi" viking harcosok is feltűntek a színpadon, akik először a The Way Of The Vikings alatt csaptak össze egymással, majd két-három dalonként újra feltűnve mutatták be a különböző viking fegyvernemeket, kardoktól egészen az íjakig. És bár ez így leírva borzasztó komolynak hangzik, az egész bulinak volt egyfajta kedélyes, jópofa, családias hangulata, köszönhetően a népét sok esetben magyarul megszólító, feléjük cinkosan kikacsintó, és még a közönségből hozzávágott mikulássapkát is felpróbáló főviking kedélyes konferanszainak. A műsor leginkább az idei Jomsviking dalaira épült, amelyek közül hat is elhangzott, de összességében a három ráadással együtt tizenhét tételesre hizlalt programot az újabb keletű Amon Amarth-számok dominálták, mivel az utolsó három lemezről érkezett a teljes szett csaknem kétharmada.

Lehet szeretni a svédek muzsikáját, mint ahogy másokat meg nyilván hidegen hagy ez a fajta, a hörgés ellenére is sok esetben kifejezetten fogós, akár még slágeresnek is nevezhető, dallamos death metal, az viszont vitathatatlan, hogy az Amon Amarth kiváló koncertzenekar. Mivel pedig egy metalcsapat igazi erejét a koncertek mutatják meg, kijelenthetjük, hogy megérdemelten tartanak ott, ahol.

1208aa1

Fotók: Barba Negra Music Club

 
FacebookGoogle bookmarkMyspace bookmarkIWIWSatartlapDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huDiggUrlGuru.huBlogter.hu

Hozzászólások 

 
+2 #5 Anomander 2016-12-10 20:14
A death metal Running Wild-ja... (a szó legpozitívabb értelmében)
Remek koncert volt, nagyon ütős társaság, jó dalokkal és hangzással. Az én ízlésemnek kicsit sűrűn voltunk a közönségben, de hát ilyen egy sold out esemény.
Megérdemlik a sikereiket, a látvány is nagyon a helyén volt, és meglepően szépen ejtette ki Johan a magyar szavakat, amiért külön respect. Profik.
Idézet
 
 
+2 #4 Gazdag Illés 2016-12-08 16:49
A Killswitch mellett az év koncertje volt!!:)
Idézet
 
 
+6 #3 Jánosi Péter 2016-12-08 13:50
Az egy órával előbbi kezdés engem is meglepett, hála az égnek már kapunyitáskor ott voltam. Már háromkor elindultam Szombathelyről, ezért aztán nem nagyon nézegettem fb-t.
Én is a Grand Magus-ra mentem elsősorban, ezért meg is lestem a tecsőn, hogy milyenek élőben és finoman szólva sem nyűgözött le az ott látott teljesítményük. Viszont a vártnál sokkal jobban játszott a triumvirátus. Az, hogy Per Wiberg jött el basszusozni, külön megdobta a produkciót, mivel Fox a vokáloknál nem nagyon remekel. Valóban hiányzik egy ritmusgitár a képletből, mert a szólók, illetve a díszítések alatt teljesen kiüresedik a hangzás, de gondolom nem terveznek senkit sem bevenni. A koncert ennek ellenére teljesen korrekt volt és mivel nekem nagy kedvenceim fülig érve bólogattam szinte végig.
Amon Amarth-ot már régóta nem hallgatok, de a koncertjük nagyon hangulatos volt. Nem először láttam őket és elmondhatom, hogy nagyon kinőtte magát a produkció. Egyre jobban játsszák a nótáikat - ez ugyanis a régebbi koncerteken nem mindig volt így, különösen a szólók voltak eléggé fapadosak -, a közönség lelkesedése pedig plusz energiával ruházta fel a bulit. Engem is inkább az utóbbi ragadott magával, de végeredményben egy rossz szavam se lehet a koncertjükre, sőt lehet, hogy újra elő is keresem a régebbi lemezeket, illetve az újat is végigpörgetem.
Idézet
 
 
+5 #2 nemmondommeg 2016-12-08 12:41
Brutális volt! Az év egyik legjobb koncertje. Szerencse, hogy gyakori vendégnek számítanak nálunk, alig várom, hogy újra jöjjenek.
Idézet
 
 
+5 #1 Sanctus 2016-12-08 10:55
Akár jó is lehetett volna a koncert, ha épp nem b*sznak ki az emberrel és kezdik egy órával hamarabb. Tudom, hogy előfordul, de a szervezők részéről is el lett intézve annyival hogy "frissítettük a facebookot". Sem a helyszín honlapján, sem egyéb módon nem lett közölve, így nagyon sokan közülünk láthattak egy fél koncertet.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Hirdetés

Kereső

Hirdetés

Hozzászólások

Legfrissebb galériák

 

The Winery Dogs - Budapest, Barba Negra Music Club, 2016. február 17.

 

Devin Townsend Project - Budapest, Barba Negra Music Club, 2015. március 12.

 

Slipknot - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2015. február 5.

 

King 810 - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2015. február 5.

 

Alter Bridge - Budapest, Petőfi Csarnok, 2014. június 11.

 

The Treatment - Budapest, Petőfi Csarnok, 2014. június 11.