Shock!

július 13.
szombat
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Koncert tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Amon Amarth, Grand Magus - Budapest, 2016. december 6.

1208aa5Az Amon Amarth szép szorgos munkával, fokozatosan építkezve Európa vezető metal csapatai közé nőtte ki magát, jelenleg pedig – tetszik vagy sem – szépen ott is trónolnak a csúcson, közvetlenül a Nightwish és a Sabaton alatt. (A Maident, a Priestet és a többi három-négy évtizedes múlttal büszkélkedő alapcsapatot most hagyjuk, ők abszolút más liga és kategória.) A fáradhatatlan vikingek tehát már most is komoly nézőszámokat vonzanak, és gyakorlatilag bármely fesztiválon húzónévnek tekinthetőek, ez a tendencia pedig vélhetően a jövőben csak erősödni fog, a magam részéről mégsem az ő kedvükért érkeztem elsősorban a Barba Negrába, hanem a szintén svéd Grand Magus miatt.

Azt ugyan nem állítanám, hogy a kezdetben doom metalnak indult, fokozatosan azonban epikus, heroikus heavy metal brigáddá fejlődött Grand Magus a legnagyobb kedvenceim közé tartozik, azonban tény, hogy markáns, sajátos stílussal rendelkeznek, lemezeik és dalaik hangulatosak, ráadásul a Spiritual Beggarsből indult, fizimiskára Kirk Windstein unokaöccsének kinéző Janne „JB" Christoffersson személyében van egy kifejezetten jó énekesük is. És bár kinézetre ő sem kevésbé viking vagy metal, mint Johan Hegg, be kell vallanunk, hogy közel sem olyan szuggesztív frontember, mint a tülökből sört vedelő Amon Amarth-fővezér. Mivel pedig még így is egyértelműen ő a legizgalmasabb figura a csapatban – a többieket nem lehet igazán komoly színpadi egyéniségnek nevezni –, sajnos a Grand Magus inkább csak átlagos, mint kiemelkedő koncertzenekar. A dalok persze egyben voltak élőben is, JB pedig lemezminőségben énekelt, de elsősorban a kissé szürkébb ritmusszekciónak köszönhetően (meg talán a másik gitár hiányának), nem volt igazi stenk az előadásban. Becsülettel eljátszották negyvenperces programjukat, a közönség lelkesen lengette is az öklét, és jó is volt hallani az olyan dalokat, mint az Iron Will, a Hammer Of The North vagy a Kingslayer, de túlzottan nem nyűgöztek le.

időpont:
2016. december 6.
helyszín:
Budapest, Barba Negra Music Club
Neked hogy tetszett?
( 16 Szavazat )

Az Amon Amarth viszont ellenállhatatlan élőben, és ezt úgy mondom, hogy sosem voltam rajongójuk. Élükön azonban ott áll a tökéletes frontviking, az iszonyúan karizmatikus, tiszteletet parancsoló, mégis roppant közvetlen és barátságos Johan Hegg, aki akár egymagában képes lenne eladni a teljes csomagot, mégis a mellette álló muzsikusokon is bőven volt mit nézni, a kissé statikus Grand Magus után ugyanis a folyamatosan headbangelő és rohangászó arcok egyenesen lehengerlőnek tűntek, amin a minden igényt kielégítő hangzás még dobott is egy lapáttal.

1208aa2

Bár a koncert napján általam ismeretlen okból mindkét banda programját előre kellett hozni egy órával, úgy tűnt, a legtöbb nézőhöz szerencsére eljutott az információ, így kevesen maradtak le valamelyik csapatról. Végül még a módosított kiírásnál is pár perccel hamarabb kezdett mindkét zenekar, ennek ellenére azonban már JB-éket is szép számú közönség figyelte, az Amon Amarth kezdetére pedig valóban csurig telt a klub, a sold out táblát valamikor a két buli közötti szünetben kellett kitenni. Az Amon Amarth pedig minden be is vetett a látvány tekintetében is, hiszen amellett, hogy változatos és igen jól megkoreografált fények borították folyamatosan a színpadot, egy gigászi vikingsisakot is megálmodtak a deszkákra, ennek tetejére került fel Jocke Wallgren gigászi dobcucca, kétoldalt pedig lépcsők biztosították, hogy a többiek is felrohangászhassanak rá, amikor csak kedvük tartja.

1208aa3

Mindehhez még „igazi" viking harcosok is feltűntek a színpadon, akik először a The Way Of The Vikings alatt csaptak össze egymással, majd két-három dalonként újra feltűnve mutatták be a különböző viking fegyvernemeket, kardoktól egészen az íjakig. És bár ez így leírva borzasztó komolynak hangzik, az egész bulinak volt egyfajta kedélyes, jópofa, családias hangulata, köszönhetően a népét sok esetben magyarul megszólító, feléjük cinkosan kikacsintó, és még a közönségből hozzávágott mikulássapkát is felpróbáló főviking kedélyes konferanszainak. A műsor leginkább az idei Jomsviking dalaira épült, amelyek közül hat is elhangzott, de összességében a három ráadással együtt tizenhét tételesre hizlalt programot az újabb keletű Amon Amarth-számok dominálták, mivel az utolsó három lemezről érkezett a teljes szett csaknem kétharmada.

Lehet szeretni a svédek muzsikáját, mint ahogy másokat meg nyilván hidegen hagy ez a fajta, a hörgés ellenére is sok esetben kifejezetten fogós, akár még slágeresnek is nevezhető, dallamos death metal, az viszont vitathatatlan, hogy az Amon Amarth kiváló koncertzenekar. Mivel pedig egy metalcsapat igazi erejét a koncertek mutatják meg, kijelenthetjük, hogy megérdemelten tartanak ott, ahol.

1208aa1

Fotók: Barba Negra Music Club

 

Hozzászólások 

 
+3 #5 Anomander 2016-12-10 21:14
A death metal Running Wild-ja... (a szó legpozitívabb értelmében)
Remek koncert volt, nagyon ütős társaság, jó dalokkal és hangzással. Az én ízlésemnek kicsit sűrűn voltunk a közönségben, de hát ilyen egy sold out esemény.
Megérdemlik a sikereiket, a látvány is nagyon a helyén volt, és meglepően szépen ejtette ki Johan a magyar szavakat, amiért külön respect. Profik.
Idézet
 
 
+2 #4 Gazdag Illés 2016-12-08 17:49
A Killswitch mellett az év koncertje volt!!:)
Idézet
 
 
+6 #3 Jánosi Péter 2016-12-08 14:50
Az egy órával előbbi kezdés engem is meglepett, hála az égnek már kapunyitáskor ott voltam. Már háromkor elindultam Szombathelyről, ezért aztán nem nagyon nézegettem fb-t.
Én is a Grand Magus-ra mentem elsősorban, ezért meg is lestem a tecsőn, hogy milyenek élőben és finoman szólva sem nyűgözött le az ott látott teljesítményük. Viszont a vártnál sokkal jobban játszott a triumvirátus. Az, hogy Per Wiberg jött el basszusozni, külön megdobta a produkciót, mivel Fox a vokáloknál nem nagyon remekel. Valóban hiányzik egy ritmusgitár a képletből, mert a szólók, illetve a díszítések alatt teljesen kiüresedik a hangzás, de gondolom nem terveznek senkit sem bevenni. A koncert ennek ellenére teljesen korrekt volt és mivel nekem nagy kedvenceim fülig érve bólogattam szinte végig.
Amon Amarth-ot már régóta nem hallgatok, de a koncertjük nagyon hangulatos volt. Nem először láttam őket és elmondhatom, hogy nagyon kinőtte magát a produkció. Egyre jobban játsszák a nótáikat - ez ugyanis a régebbi koncerteken nem mindig volt így, különösen a szólók voltak eléggé fapadosak -, a közönség lelkesedése pedig plusz energiával ruházta fel a bulit. Engem is inkább az utóbbi ragadott magával, de végeredményben egy rossz szavam se lehet a koncertjükre, sőt lehet, hogy újra elő is keresem a régebbi lemezeket, illetve az újat is végigpörgetem.
Idézet
 
 
+5 #2 nemmondommeg 2016-12-08 13:41
Brutális volt! Az év egyik legjobb koncertje. Szerencse, hogy gyakori vendégnek számítanak nálunk, alig várom, hogy újra jöjjenek.
Idézet
 
 
+5 #1 Sanctus 2016-12-08 11:55
Akár jó is lehetett volna a koncert, ha épp nem b*sznak ki az emberrel és kezdik egy órával hamarabb. Tudom, hogy előfordul, de a szervezők részéről is el lett intézve annyival hogy "frissítettük a facebookot". Sem a helyszín honlapján, sem egyéb módon nem lett közölve, így nagyon sokan közülünk láthattak egy fél koncertet.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Friss

Hozzászólások

Galériák

 

Alter Bridge - Budapest, Petőfi Csarnok, 2014. június 11.

 

Slayer - Tokaj, Hegyalja Fesztivál, 2011. július 15.

 

Voivod - Budapest, Club 202, 2011. május 11.

 

Stuck Mojo - Budapest, Dürer Kert, 2010. november 2.

 

Jerry Lee Lewis - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2010. október 31.

 

Whitesnake Tribute Band - Budapest, Petőfi Csarnok, 2010. május 4.