Shock!

március 01.
péntek
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Voivod: interjú egy földönkívülivel

voivod_1A Voivod, fennállásának tizennyolc éve alatt, mindössze kétszer jutott el Magyarországra, először 1999 szeptemberében, majd most, 2000 márciusában másodszor. Hosszas feszengés után végre sikerült elcsípnünk Awayt (dobos, grafikus, és félisten), aki kifogástalan úriembernek bizonyult. Előzékenyen keresett nekünk egy csöndes zugot, ahol végtelen türelemmel válaszolgatott a helyenként elég szemtelen kérdésekre. A kézfogáskor szerzett szövetmintákat átadtuk a Shock! genetikai részlegének, ahol már dolgoznak a klónozáson.

Tizenöt évig nem láthattunk benneteket élőben, most pedig fél éven belül másodszor játszotok itt. Mi ennek az oka?

Őszintén szólva nem igazán tudom, mivel nincs beleszólásunk a turnék szervezésébe. Oda megyünk játszani, ahova az erre szakosodott emberek koncerthelyet foglalnak nekünk. És bár mindig is szerettünk volna eljönni ide, mégis úgy alakult, hogy ez csak múlt ősszel és most sikerült. Nagyon szeretném, ha minden alkalommal felléphetnénk itt, mikor Európában járunk, mert itt rengeteg rajongónk van. Igencsak meglepett a múltkori fellépésünkkor, hogy a közönség még mindig 'Voivod!'-ot kiáltozott, húsz perccel azután is, hogy elhagytunk a színpadot.

Legutóbb mindössze negyven percet játszottatok, ez egy kissé kiábrándító volt. Most milyen hosszú lesz a koncert?

Rendszerint ötven perc körül játszunk, de mivel a szervező tudja, hogy ebben a városban sok Voivod-rajongó van, most ötvenöt percet kaptunk. Ez nagyjából tizenegy számot jelent.

Mikor láthatjuk végre főzenekarként a Voivodot?

Úgy gondolom, akkor, ha valamelyik albumunk kellően jól fogy ahhoz, hogy egy saját turnéval ne veszítsünk túl sok pénzt. A Voivod meglehetősen underground zenekar, így egy nagyobb csapat nyitóbandájaként jóval nagyobb közönség előtt játszhatunk, mint egyébként tudnánk. De a későbbiekben, ha esetleg nem kapnánk meghívást egy népszerűbb zenekartól, elképzelhető, hogy eljövünk önállóan kisebb klubokba, és akár másfél órát is játszunk.

Mikor az Angel Raten közérthetőbb irányba módosítottátok a stílusotokat, azt nyilatkoztad, szeretnéd végre, ha a közönség nem csak intelligensen ácsorogna a koncertjeiteken, ahogy korábban tette, mivel a zenétek túlságosan komplex volt, hogy mozogni lehessen rá.

Valóban ezért váltottunk, de most már úgy látom, igazából a közönség változott meg. A nyolcvanas években volt egy hatalmas thrash-színtér, a gyerekek tomboltak, őrjöngtek a koncerteken, amelyek ettől nagyon intenzívek voltak, de egyben rendkívül durvák is. Később azok, akik igazán szerették a zenekart, inkább a hátsó sorokba vonultak a bunyó elől, és csak onnan figyeltek. Be kell valljam, jobban szeretem, ami most van, a rajongók végre nem verekedni járnak a bulikra, inkább csak ugrálnak és táncolnak. Ez sokkal kevésbé kaotikus. (Megjegyzem, az esti bulin legalább két srácot láttam konkrétan fejest ugrani a színpadról, a tömegszörfözőket meg már nem is számoltam... - wice)

A The Outer Limits után ismét radikálisan váltottatok, de ez nekem egy kicsit ellentmondásosnak tűnt. Korábban más bandák mutattak Voivod hatásokat, míg ti valahogy a trendek fölött álltatok, de a Negatronon elkezdtetek úgy szólni, mint némely fiatalabb csapat, a Machine Head, vagy a Fear Factory.

Nos, nekem inkább tűnt úgy, hogy ezek a zenekarok szóltak Voivodosan, sokkal inkább, mint fordítva. A Negatron azért lett olyan, amilyen, mert egy súlyos albumot akartunk készíteni. Nem érzem, hogy túl sok köze volna a Machine Headhez, vagy a Panterához. Ami a Fear Factoryt, a Meshuggah-t, és társaikat illeti, náluk éreztem először, hogy a Voivod hatással volt fiatalabb bandákra.

Átlag mekkora közönség előtt játszotok mostanában, és milyen a fogadtatás?

Háromszáz és kétezer között mozog a közönség létszáma, egyes helyeken, mint például Csehország, két-háromezren is eljönnek. Ez nagyban függ a helyszíntől, országonként, sőt, akár városonként is változik. A népszerűségünk Európában a legnagyobb, ezután jön Japán, majd az Egyesült Államok, végül Kanada. Szerencsére van egy fanatikus rajongói bázisunk, így a fogadtatás mindenhol nagyszerű.

Volt-e valaha olyan koncertetek, amelynek a látványi részével is maradéktalanul elégedett voltál?

Igen, azt hiszem a Nothingface környékén az USA-ban turnéztunk egy hatalmas vetítővászonnal, projektorokkal, vizuálisan ez rendkívül izgalmas volt. Sajnos túl drága volna egy ilyen cuccot áthozni Európába...

Ha nem volnának pénzügyi korlátok, hogy festene egy tökéletes Voivod-show?

Mindenképpen használnék vetítővásznat, projectort, lézereket, erős fényeket. Nagyon sci-fi-szerű lenne.

Elégedettek vagytok a világítással, amit a mostani turnén kaptok?

Igen, használhatjuk a Therion cuccát, és fénytechnikusát.

Mostanában egy új albumon dolgoztatok, a Voivod Lives-on, amely élő lemez lesz. Miért adtok ki élő lemezt a Kronik után?

Nos, azért ez is jobb, mint a semmi... Amíg Eric lábadozott, nem tudtunk stúdióban dolgozni, úgyhogy belekezdtünk az élő felvételek keverésébe, amelyek a Dynamo fesztiválon és a new york-i CBGB's klubban készültek. A lemez a jövő héten jön ki. Lesz stúdióalbum is, ősszel, de először fel kell vennünk.voivod_2

A Kronik borítója nem tűnik túl kidolgozottnak, nem olyan, mint egy Voivod lemezborító. Ez szándékos volt, vagy csak nem volt rá elég időd?

Mivel volt rajta néhány remix szám, amelyek sokkal elektronikusabbak, mint az tőlünk megszokott, azt akartam, hogy az egész úgy nézzen ki, mint valami rave-szórólap. Tehát szándékos volt, semmiképp nem szerettem volna egy újabb Voivod-festményt készíteni hozzá, Photoshoppal, vagy ilyesmi, ehelyett inkább egy 3D-s grafikát csináltam, Soft Image-dzsel. Meglehetősen sok pénzembe került kibérelni hozzá a gépeket, meg mindent, úgyhogy egyetlen éjszaka alatt csináltam az egészet. Sokkal több munkát fektettem a belső borító három, kézzel rajzolt illusztrációjába.

Nem gondolod, hogy egy jobb menedzsmenttel a Voivod hasonlóan széleskörű elismeréshez juthatna, mint például a Nine Inch Nails, a Korn, vagy a Slipknot?

Nem hiszem, a Nine Inch Nails sokkal gótikusabb és elektronikusabb, míg a Voivod inkább pszichedelikus. A gótikus és elektronikus színtér pedig lényegesen nagyobb, így ők sokkal mainstreamebbek. Ugyanez a helyzet a másik két bandával, ők hip-hop metalt játszanak, amit rengeteg fiatal srác hallgat, sokkal többen, mint pszichedelikus metalt. Egyszerűen nem ugyanaz a közönség, szóval ez semmiképp nem a menedzsment kérdése.

Sok helyütt a Voivod zenéje olyan, mint valami filmzene. Kaptatok valaha felkérést film vagy videojáték zenéjének írására?

Igen, mialatt Eric felépülésére vártunk, megírtuk a Heavy Metal II című rajzfilm, és az Onslaught elnevezésű számítógépes játék zenéjét. A jövőben valószínűleg több videojáték-zenét is írunk majd.

Ezek mennyire jellegzetes Voivod dalok?

Nos, mivel Eric ezalatt kórházban feküdt, csak Piggy és én dolgoztunk ezeken a zenéken, ének egyáltalán nincs bennük, és sokkal elektronikusabbak, indusztriálisabbak, mint a szokott Voivod számok.

Hallgatod újabb csapatok zenéit?

Igen, nagyon szeretem az Atari Teenage Riotot és a Hellacopterst. (Ez utóbbi említésekor Szilvi leesik a székről döbbenetében. - wice)

Szerinted melyek a 90-es évek legfontosabb zenekarai és fimjei?

Mindenki tudja, hogy a legfontosabb zenekar egyértelműen a Nirvana volt. Nem állítom, hogy ők azok, akiket a legtöbbet hallgattam, de úgy gondolom, ez az a zenekar, amely megrengetett minden alapot az elmúlt évtizedben. Film... Ez nehéz kérdés... Nagyon szerettem a Lost Highway-t David Lynchtől. Ez volt az a film, amely a legtöbb rémálmot okozta nekem. (nevet)

Melyek a kedvenc videoklipjeid?

Ez számomra elég nehéz kérdés, mert nincs kábeltévém, meg semmi ilyesmim... Talán néhány Marilyn Manson klip, amelyeket egy torontói lány készített (Floria Sigismondi - wice), rendkívül esztétikusak. Vagy a Tool videói, igen, ezek a kedvenceim.

Gondoltatok már korai Voivod koncertekről készült amatőr videók kiadására?

Igen, eddig még nem volt pénzünk arra, hogy az egészet megvágjuk, összerakjuk, és kiadjuk, de most, öt év óta először, végre igazi kiadónk van, a Century Media, akiken keresztül remélhetőleg meg tudjuk jelentetni az archív anyagokat, amelyeket otthon őrzünk. A hivatalos Voivod site-on (http://voivod.com) is szeretnénk közzétenni korai anyagokat: demókat, videókat, meg ilyesmi.

Igaz, hogy az új stúdióalbum sokkal pszichedelikusabb lesz? Mit is jelent ez pontosan?

Kevésbé metalos, Negatroni értelemben. Továbbra is súlyos, de ez egy másfajta súlyosság, inkább olyan húzós, stoner rock-szerű.

Megváltozik Eric énekstílusa?

Igen. Agresszívebb lesz, ahol agresszivitásra van szükség, és dallamosabb, ahol arra.

Melyik Van Der Graaf Generator dalt tervezitek feldolgozni?

Én a Man Ergöt szeretném, Piggy inkább a Lemmings-et. Mindkettő a Pawn Hearts albumon van. Még nem tudjuk, mikor lesz rá módunk, remélhetőleg hamarosan.

A Dimension Hatröss táján azt mondtad, hogy a számokat mind Piggy írja, és minden szövegeket Snake. Most mi a helyzet?

Akkoriban úgy volt, hogy Piggy írta a zenét, én hoztam a koncepciót, majd ketten Snake-kel leültünk, és együtt megírtuk a szöveget a koncepció alapján. Mostanában is hasonló módon dolgozunk, Eric-kel megírjuk a szöveget a történeteim alapján, Piggy erre írja a zenét. Jammelünk a stúdióban, és a legjobb ötleteket Piggy illeszti össze dalokká. Az új lemez szövegeire igen erősen hatottak Eric élményei az utóbbi másfél évből.

Honnan származnak a beceneveitek? Spontán keletkeztek, vagy színpadi nevek voltak?

Ez amolyan gyerekdolog, a középiskolában mindannyiunknak volt beceneve. Nem tudom, ezek miért angol nevek voltak, hiszen franciák vagyunk, de így szólítottuk egymást.

És miért választottad magadnak az Away nevet?

Nem én voltam, a többiek neveztek el így. Talán mert egy kicsit mindig elszállt voltam. (nevet)

Mi az a Hatröss? Honnan jöttek az olyan nevek, mint Korgüll vagy Anark?

Minden lemezen, ha az kapcsolatban áll a Voivod történettel, megpróbálok új nevet találni a bolygónak, a karaktereknek. Hatröss az egyik dimenzió, ahova Voivod utazik a negyedik lemezen. A Hatröss szó egyfajta keveréke az angol hate (gyűlölet) és a francia atross (atrocitás) szavaknak. Anark annyi, mint anarchia, az ő istene, Demok, azaz demokrácia. A Korgüll név azonban teljesen kitalált

Igaz, hogy a Therionék kényszerítenek titeket, hogy játsszatok valamit a Killing Technologyról?

(nevet) Igen, nagyon keményen próbálkoztak, hogy rávegyenek minket, játsszunk olyan számokat, mint például a Forgotten In Space, de ezek túl hosszúak. Ma kaptunk plusz öt percet, tehát lehet, hogy el tudjuk játszani a Ravenous Medicine-t. (Erre végül nem került sor, sajnos. - wice)

Mit gondolsz a szórakoztató média jövőjéről? Lesznek filmek, TV, zene a következő évezredben?

Igen, lesznek. Nyilvánvalóan lesz rengeteg net-TV, net-mozi, net-videó, net-MP3, mindenféle internetalapú dolgok, de mindig lesznek olyan emberek, akik otthon videoszalagot néznek, CD-t hallgatnak.

Mit gondolsz az MP3-ról? Le fogja rombolni a lemezpiacot?

Nem. Ugyanez a téma: szerintem ez egy kiváló promóciós eszköz a független zenekarok számára, akiknek így nem kell legyártani és terjeszteni a CD-ket. A CD-k terjesztése a lemezboltokba jelenleg többe kerül, mint a lemez felvétele. Így viszont ingyenes terjesztési lehetőséged van világszerte. Kiváló eszköz, de nem fogja elpusztítani a lemezpiacot, nem jobban, mint a kazettás magnó. Ahogy mondtam, mindig lesznek, akik ragaszkodnak a CD-hez, a dobozhoz, a szép csomagoláshoz.

Hiszel a fénynél gyorsabb utazás lehetőségében?

Igen, de... inkább úgy mondanám, hiszek a transzdimenzionális utazásban. Úgy értem, hiszek abban, hogy a repülő csészealjak fényévek távolságából jönnek ide, tehát valahogy gyorsabban kell mozogniuk, mint a fény. De ha így utazol, mi történik a molekuláiddal? Ez túl ijesztő. Szóval, szerintem léteznie kell valamifajta módnak, hogy levágjuk az utat két pont között, ha érted, mire gondolok.

Ezek szerint hiszel abban, hogy a földönkívüliek köztünk vannak?

(Óvatosan körülnéz, majd két kezével megérinti az arca közepét. Az érintés helyén kettéválik a bőr, és az emberi maszk alatt egy pillanatra láthatóvá válnak az Idegen jellegzetes vonásai, a szürke bőr, a hatalmas, mandulaalakú szemek. Aztán, ugyanilyen hirtelenséggel, visszaváltozik emberré. Szilvi eközben filmet cserél. - wice) Közöttünk? Nem. De megfigyelnek minket. Azt hiszem, lehetséges, hogy az emberiség léte is a földönkívüliek kísérleteinek következménye.

Még egy utolsó kérdés. Igaz, hogy a Magyarországon készült koncert részletei is hallhatók majd a koncertalbumon?

Nem, a koncertet felvettük, de a felvételek a Neurosis tulajdonát képezik. Ők úgy tervezik, hogy kiadják a négy zenekar (Neurosis, Voivod, Today Is The Day, VHK) koncertjét egy közös lemezen. De hogy erre mikor kerül sor, azt sajnos nem tudom.

További fotók:
Voivod

 

Hozzászólások 

 
#1 Final Command 2021-03-15 21:03
Az első mondat után akartam írni a felháborodott kommentet, hogy sajtóhiba, aztán néztem, hogy ez egy 2000-es interjú. Szóval akkor volt 18 a Voivod és azóta eltelt 21 év...
Mi a picsa történik itt, hova rohan az idő, valaki segítsen, le akarok szállni !! :(
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Friss

Hozzászólások

Galériák

 

King 810 - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2015. február 5.

 

Nickelback - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2013. november 8.

 

Thaurorod - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

A Life Divided - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. február 23.

 

Pain of Salvation - Budapest, A38, 2010. október 24.

 

Whitesnake Tribute Band - Budapest, Petőfi Csarnok, 2010. május 4.