Shock!

július 17.
szerda
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés
Shockmagazin

Soulfly: „Az ösztöneimet kell követnem”

SoulflyEgy pénteki napon jött a telefonhívás, hogy a Bécsben koncertező Soulfly motorjával, Max Cavalerával lehetne interjút készíteni - másnap. Kivételesen nekem kellett hívnom a szállodát, így egy gyors számolás után úgy döntöttem, hogy megéri. Pláne, hogy egyik nagy kedvencemmel cseveghetek... A vonal másik végén - Gloria után - maga Max Cavalera helyezkedett el.  

Először is szeretnék gratulálni a Soulfly albumhoz, nagyon tetszik!

Köszönöm.

Ki az új gitárosa a csapatnak?

Ezen a turnén Mike játszik velünk a kaliforniai Snotból, de nem tudjuk ki marad, még nem foglalkoztunk ezzel a témával.

Mi volt az oka, hogy újra kiadásra kerül a Soulfly első lemeze dupla CD-ként? Nem érzed ezt kiszúrásnak a rajongókkal szemben?

Nem igazán, mert érdeklődtünk erről, mielőtt kiadtuk volna, megkérdeztünk jó pár rajongót Amerikában a rajongói klubból. Játszottam nekik néhány más számot is, és megkérdeztem, mit gondoltok, ez rossz, vagy érdekes, és azt mondták, hogy nagyon jók! 11 bónusz nóta van a lemezen, remixek és nagyon ritka felvételek. Szóval nem hiszem, hogy ez kiszúrás lenne. Azt gondolom, hogy ha egyvalaki választaná ki a dalokat - mint ahogy néhány zenekar csinálja -, az lenne a kitolás, de nem amikor 11 teljesen új felvételt adsz a srácoknak. És én is nagyon örülök a remixeknek, igazán szeretem őket.

Ki csinálta a remixeket?

Sokan, mint pl. Junkie Xl, Rootsman. Van néhány felvétel, amit én és a dobos (Roy) csináltunk a stúdióban. Vannak régebbi remixek, amiről a rajongók nem tudnak, aztán dolgoztunk különböző bandákkal, mint pl. az Orgy, Korn és a Limp Bizkit. Egy csomó különböző dolog hallható rajta.

Melyik dal a legfontosabb számodra a lemezről?

A remixek közül az első számú kedvencem a Soulfly, amit Rootsman csinált. Ez egy olyan új verziója a dalnak, melyben sokkal több van, mint az eredetiben. Ez egy nagyon gyönyörű nóta, nagyon szomorú és sprirituális. Ez a kedvenc remixem.
A következő albumot is egyedül te fogod megírni?

Folytatni fogom azt a sémát, hogy a szövegeket én írom és szinte a legnagyobb részét a zenének, de szeretnék a többiekkel úgy együtt dolgozni, mint a társaimmal, meg más producerekkel és vendégekkel, még izgalmasabbá tenni az egészet.

Ki fog vendégeskedni rajta?

Még nem tudjuk, egyelőre a turnéra koncentrálunk.

A Soulfly ma is ugyanazt jelenti számodra, mint amikor elkezdted?

Igen. Azt jelenti, hogy egy fordulat következik, hogy az ösztöneimet kell követnem. Az ösztönöm a Soulfly-t súgta, ez volt a jövő, hogy zenét csináljak még sok-sok évig. A Soulfly még a kezdeteknél tart, és még rengeteg dolgot ki lehet hozni belőle.Soulfly - Max Cavalera

A Nailbombot fogod még valamikor folytatni?

Nem! (nevet) Az csak egy alkalomra szólt, egy különös időszakra. De játszunk Nailbomb nótákat a koncerteken, a hardcore rajongók nagy örömére.

Nagyon kedvelem a Nailbombot...

Én is! (nevet)

Egy régebbi interjúban olvastam, hogy a turnékon problémáid voltak a gyomroddal. Hogy bírod mostanában a turnézást?

Nincsenek problémáim a gyomrommal, a térdemmel és semmimmel, azóta megváltoztak a dolgok. Voltam orvosnál, mondta, hogy jól vagyok, a turné is remekül működik. Minden este nagyon boldogok a srácok, hogy láthatnak és én is boldog vagyok, hogy láthatom őket.

Mennyi időt töltesz egy évből Brazíliában?

Csak két napot.

Ez nem valami sok...

Hát nem. Nincs időm vakációzni, egyfolytában turnézunk. Persze akarok is turnézni, nem erről van szó. A Soulfly egy nagy "világ", mindenki teljesen máshonnan származik. Csak két napot tudok tölteni Brazíliában, úgy, hogy egy koncertet adunk, mert utána folytatni kell a turnét Argentínában és így tovább. És ez így van rendben, mert a legfontosabb dolog a turnézás, hogy mindenfelé elvigyük a zenénket az embereknek.

Voltál már az amazóniai esőerdőkben?

Kétszer.

Mit gondolsz az esőerdők pusztításáról?

A véleményem ugyanaz, mint bárkié erről a gondról; ez az egész nagyon szemét dolog, mint ahogy a háború is az, és az is, hogy megölik a gyerekeket az amerikai iskolákban. Nagyon szomorú, de tény az, hogy ma háborúban élünk, és rengeteg pszichopata vesz körül minket. Általában az emberek csak élik az életüket, boldogok azzal amijük van, élik az életüket és boldogok, ha valami nem a pusztításról szól.

Ma hogy élnek a brazíliai indiánok?

Azt hiszem lényegében ugyanúgy, mint régen, nagyon kevéssé változtak a dolgok. A körülmények nem igazán változtak. Maguk az emberek boldogok, de lehetne rosszabb, lehetne több problémájuk, gondjuk az őslakosoknak. Időközben már részt vesznek a dolgokban, tapasztalatokat szereznek, de a dzsungelben tanulnak és még mindig a túlélésért küzdenek.

Kóstoltál tradicionális indián ételt vagy italt?

Nem iszom alkoholt az utazásainkon, de néhány egzotikus ételt megkóstoltunk.

Mennyire változtatta meg az életedet az apaság?

Nagyon. Óriási tisztelője vagyok azoknak a zenészeknek, akiknek családjuk van, és együtt csináltak egy csomó mindent a gyerekeikkel, mint például John Lennon, Bob Marley, Mozart. Ha magamba nézek, én zenész vagyok, de egyben ember és férfi is, és szeretném felnevelni a gyerekeimet.

Jó apának tartod magad?

Erre nem tudok válaszolni! (nevet) Próbálkozom, hogy az legyek, nagyon keményen próbálkozom.

Mit csinálsz a szabadidődben?

Szeretek filmeket nézni, olvasni, focizni. Nagyon szeretem a vizet, így szeretek úszni. Ilyesmit.

Milyen filmeket szeretsz?

A vígjátékokat, mert jókat lehet nevetni, nézni valami vidám butaságot. Mellette szeretem az olyan komoly filmeket, mint az Apokalipszis most, Amadeus. Az Apokalipszis most egy jövőbeli hatalmasságról szól, és nagyon súlyos témája van a való dolgokról. Az Amistad is tetszik.

Igorral még mindig nem békültetek ki?

De, minden rendben van már köztünk.

Milyen emberi tulajdonságokat gyűlölsz, illetve becsülsz a legjobban?

Azokat embereket gyűlölöm, akik olyanok mint pl. Hitler, Mussolini, Barabás, ha visszamegyünk a Bibliai időkhöz. Akiket pedig tisztelek az az édesapám, Bob Marley, John Lennon. Élő személyek közül pedig az olyanokat, mint Gloria, aki keményen dolgozik, ugyanúgy mint én, és mellette édesanya is. Tisztelem azokat, akik megpróbálnak tenni valamit az indiánokért, az indiánok akikkel együtt dolgoztam, az idősek, a harcos törzsek, a lista hosszú...

Milyen zenét hallgatsz otthon?

Mostanában sokfajta zenét hallgatok, melyeket a világ különböző részein szedtem össze. Nagyon érdekes minél több hangszert és kultúrát megismerni. Mostanában leginkább ilyen világzenéket hallgatok.

Üzennél pár szót a magyar Soulfly rajongóknak?

Persze. Nagyon sajnálom, hogy ezzel a turnéval nem tudtunk elmenni, de tervezünk még egy turnét az év vége előtt. Mindenkinek küldöm a szeretetemet, a tiszteletemet és szeretném, ha megértenék a mondanivalómat.

 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Peter Gabriel - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. május 6.

 

Queensryche - Budapest, Club 202, 2013. október 23.

 

Testament - Budapest, Zöld Pardon, 2013. június 24.

 

Nevermore - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Wendigo - Budapest, Sziget fesztivál, 2007. augusztus 11.

 

Wendigo - Budapest, Süss Fel Nap, 2004. november 23.