Shock!

március 30.
csütörtök
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Six Feet Under: klasszikusok hörögve

Six Feet UnderChris Barnes és bandája a '90-es évek eleje óta a death metal meghatározó jelensége. De ha egy magában is szinte élő legendákból álló csapat egy olyan témát választ, mint amit most ők tettek, akkor garantált a siker. Egy egész albumnyi feldolgozásnótával rukkoltak elő, nem kisebb nevektől, mint a Black Sabbath, az AC/DC, Jimi Hendrix és még sorolhatnám a '70-es '80-as évek meghatározóbbnál meghatározóbb neveit, akik helyet kaptak az albumon. Az új albumról és a terveikről faggattam a frontembert, Chris Barnest.

Kinek az ötlete volt, hogy egy csak feldolgozásokból álló albumot adjatok ki?

Túlnyomó részben az enyém. 2-3 éve jár a fejemben, hogy összeszedjünk ilyen nótákat, és egy albumon kiadjuk a saját stílusunkban előadva, feldolgozva őket.

Gondolom ez csak pár banda, ami igazán hat rátok. Volt-e olyan, akinek szerettétek volna feldolgozni egy számát, de valami miatt nem sikerült?

Én szerettem volna egy Iggy Pop számot felrakni az albumra, de sajna nem került rá sor. Pedig tök jó lett volna, mert mikor a stúdióban voltunk egyszer csak bejött körülnézni. Jól eldumáltunk meg belehallgatott az addig kész anyagba. Király lett volna, ha akkor tudtunk volna mutatni valamit a saját dalaiból, de mivel nem raktuk össze a számot... (nevet)

Kinek az ötletei voltak, hogy milyen dalokat vegyetek fel?

Mindannyiunknak volt valamit ötlete, amit próbákon kipróbáltunk az elmúlt egy év során, és ami jól sikerült, az került fel a lemezre. Játszottuk őket koncerteken is az album készítése előtt, hogy egy kis közönségreakciót is lemérjünk. Ennek az eredménye ez a 12 szám.

Akkor csak ez a 12 szám lesz az albumon is, ami a promóciós CD-n hallható?

Igen, de lesz egy digipak, vagy egy box, még nem tudjuk melyik, is, amin rajta lesz az előző albumról a Kiss szám, és annak a digipakjáról az Iron Maiden és Thin Lizzy feldolgozások is.

Melyik szám a kedvenced az albumról? Melyik sikerült a legjobban?

A kedvencem a Venom szám az In League with Satan. De a legtöbb munka a Smoke on the Waterrel volt énekileg. Nagy kihívás volt, mivel egy igazán jó nóta. Késő estig dolgoztam az éneken, már a technikusnak is és nekem is az agyamra ment a szám, de másnap meghallgatva igazán tetszett, amit csináltam. (nevet)

Ugyanabban a Miamiban lévő stúdióban vettétek fel ezt az albumot is, mint az előzőt?

Igen a Criteriában. Azzal a különbséggel, hogy egy jó pár millió dollárt beleöltek azóta az ottani cuccok felújításába, és rengeteg új dolog van. Szóval ez óriási plusz volt a felvételkor.Six Feet Under

Milyen volt a felvétel, a stúdióban töltött idő?

Mindig jó érzés, amikor végre bejutunk a stúdióba. Végre feljátszhatjuk az anyagot, amin jó ideje dolgozunk. De most nem is voltunk olyan sokáig, mint általában. Mindössze 2 hét alatt sikerült felvenni és megkeverni az egészet. Sokkal könnyebb volt ismerős számokkal dolgozni, mint a sajátokkal, mivel azokra mindig extrán koncentrálok.

Hogy illik ez a lemez a korábbiak és az elkövetkezők közé?

Ez csak egy mellékvágánya a zenekar tevékenységének. Mostantól nem csak feldolgozás albumokat fogunk kiadni, nem kell megijedni. Másfél évig folyamatosan turnéztunk és nem volt sok időnk új számokat írogatni, ezért kiadtuk ezt a lemezt.

Akkor ez azt is jelenti, hogy készülőfélben van az új album, talán már kész számok is vannak?

Most kezdjük el az új nótákat írni, de még komplett kész téma nincs. De az biztos, hogy sokkal brutálisabb lesz az előzőnél. Énekileg teljesen az alapokra akarom bontani a dolgokat, amellett, hogy fejlődik a technikám folyamatosan, megmarad a nyersesség is benne. Sok minden felgyülemlik bennem, ami felbassza az agyam, amit az élet sötét oldalára vetítve nyersen és durván adok ki magamból. Egyszerűen fogalmazva halálos lesz.

Játszottatok az idei Warped Tour néhány állomásán. Milyen volt a fogadtatásotok az extrém sportos közönség soraiban?

Gyilkos volt. Nagy dolog volt számunkra. 3-4 koncertet játszottunk, de nagyon élveztük. Egyébként is benne vagyok ezekben az extrém sportos dolgokban, szóval emiatt még jobban élveztem. Rengetegen voltak, a saját közönségünk is, és aki a többi bandát jött el megnézni vagy csak bámészkodott. Nagy volt a beindulás. Ez jól tükrözte, hogy egyre jobban nő a death metal rajongók száma itt az Államokban, ami nagyon jó dolog.

Mik a zenekar legfrissebb tervei a lemezkészítésen kívül?

Semmi. Csak az album írásával akarunk foglalkozni, utána meg a felvételével egészen jövő nyárig. Addig csak fesztiválokat fogunk szerintem vállalni. Saját turnét a következő album kijövetele utánra tervezünk csak.

 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Friss

Hozzászólások

Galériák

 

Slipknot - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2015. február 5.

 

Anna Murphy - Budapest, Club 202, 2014. április 4.

 

Fates Warning - Budapest, A38, 2013. október 16.

 

Within Temptation - Budapest, Sziget fesztivál, 2011. augusztus 10.

 

Sodom - Budapest, Diesel Klub, 2011. február 13.

 

Wendigo - Budapest, Kultiplex, 2007. január 12.