Shock!

augusztus 15.
hétfő
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Masquerade: svéd power

MasqueradeAmikor anno eljutott hozzám ennek az addig totál ismeretlen zenekarnak az aktuális albuma, a Surface Of Pain, rövid idő alatt feltétlen hívük lettem. Kell-e ecsetelnem ezek után, menyire felvillanyozott a lehetőség, hogy interjút készíthetek a svéd négyessel? Az alábbiakat sikerült "kiszedni" belőlük.

Mivel a Masquerade ma sem számít valami ismert bandának (idehaza legalábbis elég ismeretlenek), kezdjük egy kis áttekintéssel: 1992-ben debütált a társaság egy minőségi dallamos metal anyaggal, majd '95-ben jött a már említett Surface Of Pain, továbbra is melodikus, de jóval modernebb, harapósabb, vérbeli power metal zenével. Idén pedig eljött a következő album, a Flux ideje...

A kezdeti időkre így emlékszik vissza a csapat:

Az első album dalait még a nyolcvanas évek végén kezdtük el írni, és a zenén érződött is az akkori színtér hatása. Rengeteg szövegünk szólt a szerelemről, mert hát igen fiatalok voltunk még, és valami olyasmit szerettünk volna elérni, mint a Def Leppard-, TNT-jellegű csúcsprodukciók.

A bemutatkozó lemez '99-ben újra kiadásra került. Volt ennek valami különleges apropója?

Japánban lejárt a szerződésünk a lemezcéggel, új kiadóhoz kerültünk. Meghallgattuk a régi demóinkat és elég jónak találtuk őket. Arra gondoltunk, talán a közönség is értékelné ezeket, így csakis a rajongóink kedvéért csináltuk meg a dolgot. Számos lemezminőségű demófelvételünk van, talán ki is adhatnánk egy demóalbumot... Persze ez csak vicc volt, de azért az ötlet jó, nem?

Jöhet!.. Az interjú idején a Flux hazai megjelenése még igencsak távolinak tűnt, ezért arra kértem a fiúkat, mutassák be röviden a friss termést...
Jut eszembe, hová tűntetek az elmúlt néhány évben? Hogyhogy ennyi ideig tartott kihozni az aktuális albumot?

Ami a szövegeket és a zenét illeti, a zenehallgató dolga, hogy képet alkosson ezekről. De ma már idősebbek vagyunk, történt velünk egy s más, ami természetesen mind a zenében, mind a szövegekben tükröződni is fog. Pihenőre küldtük a bandát, de a zenélést nem hagytuk abba, legalábbis nem mindannyian. Volt olyan közülünk, aki másoknak írt zenét, volt, aki turnékon játszott és session-zenészként dolgozott. Vannak, akik leállnak, mi viszont továbbra is itt vagyunk és a Flux albumra még 1996-ban kezdtünk dalokat írni.

Jelenlegi kiadótok, a Metal Blade honlapján letölthető az egyik új dalotok. Ezek szerint nem vagytok az ellen, ha a hallgatók így jutnak némi ízelítőhöz az internet segítségével. Mit gondoltok arról, hogy manapság rengeteg banda teljes anyagait le lehet tölteni?

Ha csak ízelítőről van szó, az oké. A teljes albumok másolása vagy letöltése már nem helyes. Mi valósággal vért izzadunk a dalíráskor és a lemez felvételekor, miért adnánk ki mindezt ingyen a kezünkből? Ez ugyanolyan, mint bármilyen meló, amit magad is csinálhattál már. Végül is valamiből meg kell venned a kaját magadnak, és ha nem fizetnek meg, akkor éhen halsz. Ez így nem mehet.

Milyen eredményeket tudtok felmutatni a koncertezést illetően (sajnos, errefelé nem hallani Masquerade-turnékról, bulikról) és mik a terveitek ilyen téren a közeljövőre?

Az előző lemezzel körbeturnéztuk Svédországot és Japánt. Most egyelőre tervezgetünk, de végleges döntést még nem hoztunk.

Svédországból már sok egyéni, különleges zenét játszó zenekart ismerhettünk meg. Kiket ajánlanátok a figyelmünkbe a mostani csapatok közül?

Nem hallgatunk túl sok svéd rockbandát. Az amerikai zenei színtér jóval közelebb áll hozzánk. Svédországban mostanában inkább dalszerzőből van sok, akik popegyütteseknek, a fiú-és lánybandáknak írnak számokat...

Ezzel el is jutottunk a végéhez. Mivel zárnátok az interjút?

Reméljük, mind ott lesztek majd valamelyik bulinkon.

 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Within Temptation - Budapest, PeCsa Music Hall, 2014. március 14.

 

Uriah Heep - Budapest, PeCsa Music Hall, 2013. szeptember 21.

 

Jeff Loomis - Budapest, Dürer Kert, 2012. november 11.

 

Mátyás Attila Band - Budapest, A38, 2011. július 2.

 

Amorphis - Budapest, Diesel Klub, 2010. november 21.

 

Wendigo - Budapest, Vörös Yuk, 2007. február 24.