Shock!

április 20.
kedd
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Immortal: „Ma is black metalnak tartanak minket”

ImmortalSzinte hihetetlen, de bő évtizedes múltra tekint már vissza a norvég Immortal. Mindez a fotóikon nem látszik, ma is ugyanolyan frissek, üdék és csinosak, mint tíz éve. Már aki megmaradt az akkori felállásból. Khm. A hülyeséget félretéve itt az új lemez, irgalmatlanul finom kis darab, ezért megkérdeztük a csapat basszusgitárosát Iscariah-t, hogy s mint van mostanában...

Úgy tudom magyar a feleséged...

Így van.

Tudsz már néhány szót magyarul?

Igen. Szeretnéd hallani?

Persze!

(nevet) Azt hiszem inkább nem mondom, elég ronda szavak... (kacarászik folyamatosan, aztán nekiveselkedik) "Isten vagyok"... "pina"... (hangzik el norvég akcentussal, közben továbbra is zavartan nevetgél) Szóval ilyen szavakat ismerek. Beszélgetni nem tudok, nem elég arra a szókincsem, hogy kifejezzem magam. De megígérem, hogy egyszer megtanulok magyarul, csak nincs elég időm egyelőre ilyesmire.

Tíz éve jelent meg az első Immortal lemez. Szerinted miben változott a legtöbbet a zenekar zeneileg és az ideológiai dolgokat tekintve? (Tudom, tudom, Iscariah nem volt alapítótag.)

A koncepciót tekintve nem változtunk, inkább lemezről-lemezre fejlődtünk, és egyre nagyobb nevünk lett. Ha a zenekar ambícióit és az inspirációt nézzük, akkor az elmondható, hogy ugyanaz maradt a kezdetek óta, annak ellenére, hogy mindig léptünk egyet előre a lemezeinkkel. Persze, hogy változtunk, minden változik, de inkább csendesen változtunk, ha lehet így mondani.

Az utolsó két lemeznél még nagyon elégedettek voltatok az Osmose kiadó munkájával. Mi történt? Lejárt a szerződésetek?

Igen, így történt. Egyébként is azon gondolkodtunk, hogy otthagyjuk az Osmose-t, ezért az európai kiadókat körbejártuk, rengeteg kiadótól kaptunk ajánlatot. Végül a Nuclear Blasttól sokkal jobb ajánlatot kaptunk, előnyösebbet, mint ami az Osmose-nál volt. Hatékonyabb a terjesztésük, a promóciójuk, mindenben sokkal több lehetőséget nyújtanak. Ez nem azt jelenti, hogy az Osmose-al rossz lett volna a kapcsolatunk, mert nagyon is jó, de most jóval profibb körülmények között tudunk dolgozni.

Az előző lemezetek elég szépen fogyott. Számítottatok ekkora sikerre?

Azt azért nem lehet mondani, hogy hatalmas eladások lettek volna, és iszonyatos hasznot hozott volna, de úgy tűnik a srácoknak tetszett és mi is nagyon elégedettek voltunk azzal a lemezzel. Általában a legújabb lemez mindig jobban fogy, mint az előző. Úgy éreztük megtaláltuk a helyes irányt azzal a lemezzel, és az egy hatalmas bónusz számunkra, hogy jól fogyott.

Ezek után mit vártok az új lemeztől?

Nagyon kíváncsiak vagyunk, már csak az új kiadó miatt is, izgat minket a dolog, hogy mennyire tudják nyomni a lemezt. Azt jó tudni amúgy, hogy elsőbbséget élvezünk náluk, és úgy tolják a lemezt, ahogy csak tudják. Nekünk is nagyok az elvárásaink a kiadóval szemben, izgatottan ülünk és várunk, hogy mi lesz... Jelen pillanatban hagyjuk, hogy történjenek a dolgok.

Ha három szóval kellene jellemezned az új albumot, melyek lennének azok?

Diadalmas, atmoszférikus... és mi legyen az utolsó... pokoli! (nevet) Nem! Diadalmas, atmoszférikus és halhatatlan! (azaz immortal)

Kik az északi sötétség gyermekei? Ti?

Mi, és a követőink. Amikor címet kerestünk volt egy csomó különféle ötletünk, a Sons of... pedig egy 1994-es turné elnevezése volt. Ez a cím elég jól passzol a zenekarhoz, jól hangzik. Bármiféle magyarázkodást félretéve egész egyszerűen csak egyfajta örökség megbecsülése, amiről a szövegeinkben is szót ejtünk.

Ha már szövegek... maradtatok az eddigi Immortalos témáknál vagy hoztatok némi újdonságot?

Alapvetően ugyanazok a témák merülnek fel bennük, de néhány új adalékot is fel lehet fedezni bennük, összességében pedig sokkal direktebbek. Az én véleményem szerint az eddigi legjobb dalszövegek. Az új részeket azon értem, hogy a múltunkat értékeljük bennük. Mindnyájan elégedettek vagyunk velük és teljesen passzolnak a zenéhez.

A kedvenc számaim a lemezről a Tyrants, az In My Kingdom Cold és a Within The Dark Mind. Melyek a te kedvenceid?

Az In My Kingdom Cold nekem is és mellette az Antartica. Fantasztikus atmoszférája van ennek a számnak, hallgatás közben egy csomó kép bukkan fel. Az In My Kingdom Cold is nagy kedvencem, elég extrém dalszerkezete van és biztos, hogy óriási koncertdal lesz. Ez a szám is előhoz mindenfélét belőlem, egy kicsit más, mint a többi. Jelen pillanatban ezek a kedvenceim.

Koncerten milyen dalokat szeretsz jobban játszani, a gyorsabbakat vagy inkább a fogósabbakat?

Mindegyiket. Nem különböztetek meg ebből a szempontból semmit. Ha egy bulin megvan a megfelelő hangulat, akkor mindegyiket jó játszani, a lassabbakat és a gyorsabbakat is.

Egyébként hogy ment a stúdiómunka, gyorsan megvoltatok a felvételekkel?

Egy hónap alatt. Az egész szeptembert erre áldoztuk. Mindig nagy öröm Peterrel dolgozni (Peter Tagtgren). Nem erőlködtünk semmivel, minden remekül működött és elégedettek vagyunk.

Gondolom ti is tudjátok, hogy Peter Tagtgren abbahagyja a produceri munkát. Ezek szerint a ti lemezetek egyike az utolsó munkáinak. Mi lesz veletek a jövőben?

Nincs túl sok információnk arról, hogy pontosan mi lesz, majd beszélnünk kell vele erről, de reméljük, hogy egy másik stúdióban társproducerként közre fog működni a jövőben a lemezeinken.

Van új videoklipetek?

Nem, nincsen, de tervezzük, hogy készítünk egy koncertvideót, ami talán jövőre ki is jön. Majd meglátjuk. De bízunk benne, hogy összejön. Egyébként a klipkészítés általában pénzkidobás a kiadónak, mert borzasztóan kevés tévécsatorna hajlandó lejátszani. A videokazetta sokkal jobb ilyen szempontból.

Terveztek valami újfajta látványosságot a koncertekre?

Most dolgozunk a színpadi látványon, meglehetősen teátrális lesz, persze az új album koncepciójához kapcsolódóan. Nagyon állat lesz! Hatalmas pirotechnikát is tervezünk, lángokkal, mindennel, ami kell. Az biztos, hogy méretileg elég nagy lesz!

Lesz turnétok a közeljövőben?

Németországban indul egy turné március 28-án, aztán megyünk Angliába, Hollandiába és más országokba is. Aztán játszunk néhány fesztiválon, majd lesz 11 napunk helyi koncertekre. Elég nagy turnénak ígérkezik. Jó lenne Magyarországon is játszani. Tiszta ciki, hogy nem tudunk oda visszamenni, pedig szeretnénk. De talán ismét egy fesztiválra vagy egy klubba majd sikerül eljutni. Meglátjuk... Mindannyian csak jó érzéssel tudunk visszagondolni az ottani koncertünkre.

Még mindig ragaszkodtok az arcfestéshez?

Persze.

Miért?

Elég terjedelmes része ez a koncepciónknak. A démonokat jelenítjük meg ezekkel a festésekkel, mindegyikünk más karaktert képvisel, már egyfajta tradíció is, és fontos része az énünknek. Amíg viseljük ezeket az arcfestéseket, addig legalább tudnak miről beszélni az Immortal kapcsán!

Van arcfestés nélküli zenekarkép rólatok?

Ha egy magazin interjút készít velünk és közben lefényképeznek, akkor nem mázoljuk be magunkat csak azért a fotóért, inkább felteszünk egy napszemüveget vagy ilyesmi. Szeretnénk megőrizni az integritásunkat.

Ma már a black metal teljesen elfogadott műfaj, néhány zenekar multikiadóhoz került. Mit jelent számodra ma black metal zenekarnak lenni?

Sokat változott a színtér, és ma is black metalnak tartanak minket, annak ellenére, hogy a black metalból szép lassan egy kifejezés lett, talán egy kicsit használhatatlan is. Gondolj csak arra, hogy van keresztény black metal is. Szóval nem éppen a megfelelő kifejezés, de ezt használjuk, mert a black metalnak, mint kifejezésnek van egyfajta hatása.

Úgy tudom játszotok egy Mayhem tribute lemezen...

Igen, úgy egy hónap múlva ki is jön egy olasz kiadónál, az Avantgarde Music-nál. Rengeteg kiváló zenekar lesz rajta, jó lesz a lemez nagyon. A Mayhem hatalmas zenekar és szerettük volna a tiszteletünket kifejezni ilyen módon. Ez egy jó kis tribute lemez lesz.

Egyébként kedveled a tribute albumokat?

Nem túlzottan. Általában a tribute lemezek gyenge minőségűek, spórolnak rajta mindennel. Én sosem vettem még tribute lemezt magamnak, mert a legtöbb zenekar egy nagy rakás szar. De ez más lesz.

Az utolsó Mayhem albumról mit gondolsz amúgy?

Nem hallottam még annyiszor, hogy korrekt véleményt tudnék róla mondani. Nem igazán érdekel, hogy mit csinálnak ma.

Van kedvenc mai black metal zenekarod? Ha egyáltalán hallgatsz ilyesmit...

Húha...

Egyáltalán érdekelnek a mostani black csapatok?

Persze, figyelemmel kísérem a dolgokat, csak annyi zenekar van... Sokat hallgatok Satyricont, Emperort, elég hosszú a lista azokról a zenekarokról, akiket tisztelek. A kedvenc zenekaraim inkább a nyolcvanas évekből valók, pl. a Celtic Frost, Bathory, az Iron Maiden, a Possessed, meg ilyesmi. Ezek a fő hatásaim és a kedvenceim egyaránt. Megragadtam a nyolcvanas években!

Hallottad esetleg az új Bathory lemezt?

Igen, és cirka négy szám tetszik róla, a többi szar.

No igen, ezzel sajnos egyet kell értenem...

Az első három szám jó és az utolsó. Az olyan számok, mint a Lake Of Fire megborzongatnak, az borzasztóan jó dal, viszont énekileg elég Hollywood-ízű lett a nagy része, és valahogy zavaros az egész lemez.

Kikapcsolódásképpen miket szoktál hallgatni?

Klasszikus zenét, filmzenéket, Radioheadet, Pink Floydot, elég sok különféle dolgot. Anathema-t, My Dying Bride-ot. Aztán néhány ambient csapatot, ilyesmiket.

Hellhammer dobolt Jorn Lande második szólólemezén. Ti is vállalnátok hasonló, teljesen más zenei stílusú munkát?

Persze, hiszen amúgy is rengetegféle zenét hallgatok, egy rakás stílust kedvelek. Ha a jövőben ilyesmit csinálnék, az biztos, hogy nem black metal lenne, hanem valami nagyon furcsa zene. Van néhány érdekes ötletem, amit talán később meg is tudok valósítani. A legfontosabb, hogy minőségi produkció legyen.

Szerinted a zenészek felelősek azokért a tettekért, amiket a rajongóik elkövetnek a dalszövegek vagy klipek hatására?

Nem. A múltban előfordult már néhány ilyen eset, a Judas Priesttel és Ozzy Osbourne-nal kapcsolatban, hogy valami hülyeséget csináltak a rajongók a szövegek miatt, de ez akkora baromság! Az, hogy valaki beleássa magát egy szövegbe és ezért megöl valakit, azt nem lehet a zenekarra kenni, mert nem ők ösztökélnek ilyesmire. Az ilyeneknek a fejükkel van nagy baj, valami más miatt kattantak meg. Egyáltalán nem a zenekar a felelős ezekért a tettekért. Kivéve, ha valaki direkt ilyen propaganda lemezt csinál. Ami pedig egy nagy marhaság.

A neved, az Iscariah honnan jött?

Csak egy kitaláció. Rövid és jól hangzik. Viszont mondták már, hogy spanyolul van valami jelentése. De erről nem tudtam, azt hittem én találtam ki. Ma viszont már elég személyes dologgá vált számomra ez a név.

Ahogy elnézem az új fotóitokat, úgy tűnik, mintha Horgh egy kicsit vékonyabb lenne...

(nevet) Inkább a ruha miatt tűnik úgy, hogy vékonyabb valamivel.

 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Volbeat - Budapest, PeCsa Music Hall, 2013. június 18.

 

Jeff Loomis - Budapest, Dürer Kert, 2012. november 11.

 

Marty Friedman - Budapest, Diesel Klub, 2011. május 19.

 

Pain of Salvation - Budapest, A38, 2010. október 24.

 

30 Seconds To Mars - Budapest, Sziget fesztivál, 2010. augusztus 13.

 

Wendigo - Budapest, Wigwam, 2004. október 29.