Shock!

május 20.
hétfő
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Exodus: „Mégis sikerült felvennünk egy igazi mesterművet”

ExodusNoha manapság erősebbek, mint valaha, az Exodus garantáltan megosztja majd rajongótáborát az október 28-án megjelenő Let There Be Blood lemezzel, ez ugyanis nem egy új dalokat rejtő kiadvány, hanem az überklasszikus 1985-ös debüt, a Bonded By Blood újrafelvett változata.

A San Francisco-i thrash legenda agytrösztjével, Gary Holt gitárossal elsősorban erről és az eredeti Bonded By Bloodról beszélgettünk az idei Sziget Fesztiválon.

Nemsokára kiadjátok a Bonded By Blood újrafelvett verzióját. Honnan jött az ötlet, hogy megint felvegyétek a '85-ös lemezt?

Igazából hosszú évek óta meg akarom már csinálni ezt, tulajdonképpen azóta, hogy az Exodus a '90-es évek második felében újból összeállt. A Bonded By Blood dalai rengeteget alakultak az évek során a koncertezés tapasztalatainak köszönhetően, és természetesen a mai stúdiótechnika nyújtotta lehetőségeket sem nagyon lehet összehasonlítani azokkal, amik az eredeti lemez felvételei idején uralkodtak. Aztán Paul halála sajnos keresztülhúzta a számításainkat, most viszont eljött az idő, hogy igazságot szolgáltassunk azoknak a nótáknak, és abban a formában szólaltassuk meg őket, ahogyan az egy mai Exodus koncerten is hallható. Emellett persze szegény Paul emléke előtt is tisztelegni akartunk velük.

Nem kockázatos vállalkozás bolygatni egy olyan legendás albumot, mint a Bonded By Blood? Elvégre mégis a '80-as évek egyik legfontosabb és legjobb metal lemezéről beszélünk...

(vigyorog) Tisztában vagyok a Bonded By Blood jelentőségével, de sokan hajlamosak elfelejteni, hogy egy ilyen speciális kiadvány megjelenésével az eredeti verzió nem szublimál el csak úgy a semmibe, hanem ugyanúgy megmarad. Ez egyszerűen csak egy másik változat. Aligha panaszkodna bárki is, ha csinálnánk egy koncertlemezt, amin csak a Bonded By Blood dalai szerepelnek, nem igaz? Na, hát ezt sem kell nagyon másképp felfogni... Az Another Lesson In Violence koncertalbumon is ott volt a lemez nagyrésze, és hallhatóak is a különbségek, méghozzá elsősorban Paul előadásában. Paul igazi terepét valójában mindig is a koncertek jelentették, a stúdióban nem tudta magát annyira átadni az érzésnek, és ezt bárki hallhatja, ha egymás mellé teszi a Bonded lemezt meg a koncertanyagot. Paul egyszerűen lángol azon az élő albumon! Szóval most megcsináltuk ezt az újravett változatot, ami mellett továbbra is az eredeti Bonded By Blood marad „a" Bonded By Blood, mindig is az lesz „az" Exodus lemez, és ezt mi is tudjuk. Nem felülmúlni akartuk a Bondedot, ennek ellenére aki akarja, meghallgathatja, hogy szólnak a klasszikus dalok 2008-as körülmények között. És mindenkinek csak azt tudom javasolni, hogy hallgassa meg a lemezt, mert a végeredmény óriási lett, kibaszott hihetetlenül szól az album!

Eszerint máig a Bonded By Blood-ot tartod a legjobb albumotoknak?

Persze. Hogy is múlhatnám valaha is felül?

Emlékszel, milyen körülmények között született meg annak idején?

Persze, mintha csak tegnap történt volna. A Bonded By Bloodot egy farmon vettük fel kábé két órára északra San Franciscótól. Az egész meló alatt, kábé két hétig ott laktunk mindannyian együtt, és folyamatosan jártak ki hozzánk a haverok, ismerősök. Rengeteget buliztunk, piáltunk, verekedtünk, valahogy minden összetört körülöttünk, teljes volt a káosz! (nevet) És közben valahogy csak úgy mellékesen mégis sikerült felvennünk egy igazi mesterművet, egy vodkamámoros, részeg, erőszakos és brutális parti-armageddon kellős közepén. Az igazat megvallva halvány fogalmam sincs, hogy csináltuk.

Habár a Metallicával és a Slayerrel együtt ti bábáskodtatok ott a thrash metal születésénél, a lemez valahogy mégis később érkezett, mint a Kill 'em All és a Show No Mercy...Exodus

Igen, mi egy kicsit mindig is problémásak voltunk hozzájuk képest... Eleve ott kezdődtek a bajok, hogy a Bonded By Blood egy új cégnél jelent meg, ami kezdettől fogva komoly anyagi gondokkal küzdött. És később sem volt sokkal nagyobb szerencsénk.

El tudtad volna képzelni, hogy esetleg Zetro Souzával is újravegyétek a lemezt?

Nem, egészen biztosan nem.

És amikor '96-ban újjáalakultatok, a kezdetektől fogva Paul volt a képben, nem Zetro?

Igen. Tudod, 1993-ban annyira ocsmány körülmények között értek véget a dolgaink Zetróval, hogy még évekkel később is úgy gondoltam, Paul sokkal alkalmasabb az újrakezdéshez. Benne láttam a garanciáját annak, hogy tényleg vissza tudjuk hozni a korai Exodus lendületét és szellemiségét. Amikor ismét összejöttünk vele, az a banda 25 éves történetének egyik legjobb periódusa volt: megint együtt voltunk zenekarként, csapatként, baráti társaságként.

Tudsz valamit Zetróról?

Csinálják ezt a Dublin Death Patrol dolgot Chuck Billyvel meg egy csomó régi cimborával, és azt hiszem, ez pontosan meg is felel neki. Havonta adnak pár koncertet Frisco környékén, és kész. Zetro mostani életébe már nem fér bele a komoly turnézás.

És mi a helyzet Rick Hunolttal?

Ő is megvan. Én ritkábban beszélek vele, inkább Tommal tartják a kapcsolatot.

Ha már régi haverokról van szó, mit szólsz az olyan régi Bay Area hősök, mint a Death Angel vagy a Testament új lemezeihez?

A Death Angel lemez nagyon jó. Nem feltétlenül az a muzsika, amit magamtól a legszívesebben hallgatok, de becsületesen összerakták a srácok, ez biztos. Az új Testament is tetszik, bár engem a még durvább, még súlyosabb dolgok izgatnak igazán. De egyikbe sem lehet belekötni.

És az újabb bandák közül ki tetszik?Exodus

Sok új zenét hallgatok, figyelem, mi történik a színtéren. Bejönnek az olyan fiatal thrash bandák is, mint az Evile vagy a Warbringer, a Bay Areában pedig mostanában a Hatchet a legjobb fiatal csapat, bár bevallom, pontosan nem tudom, mi történik manapság a San Francisco-i klubokban, mert pár éve elköltöztem a várostól pár órányira. Az egyik kedvenc bandám amúgy hosszú ideje az Arch Enemy, jó haverok is vagyunk Mike Amott-tal és Daniel Erlandssonnal. A Carcasst is láttam már idén nyáron, amikor együtt játszottunk más fesztiválokon, óriási érzés megnézni őket, gyilkos, amit művelnek! De hallgatok egy csomó black metalt is.

Tudsz valamit Lee Altus másik csapata, a Heathen új anyagáról?

Nem nagyon van rá idejük, hiszen csak a turnék, lemezfelvételek szüneteiben tudnak vele foglalkozni, de ha jól tudom, a dobokat már teljes egészében rögzítették a lemezhez. Mindenesetre méltán hívhatjuk az albumot a thrash műfaj Chinese Democracyjének! (nevet)

Ha választhatnál egy dalt, ami tökéletesen összefoglalja az Exodus lényegét, melyik lenne az?

Frank Sinatrától a My Way. (röhög)

Mi az ultimatív thrash metal lemez?

A Bonded By Blood.

És azok közül, ami nem saját termés?

A Reign In Blood. Ezekben a bloodos lemezekben valami nagyon ott volt! (vigyorog)

Mit várhatunk az Atrocity Exhibition album második részétől, az Exhibit B-től?

Még súlyosabb és még brutálisabb lesz, mint az első rész volt. Tudom, hogy mindig ezt mondom, de akkor is! (nevet) Azok a nóták, amiken most dolgozunk, egészen megdöbbentően romboló erejűek.

Mi az élet értelme?

Érezd jól magad, amikor csak tudod.

 

Még több írás a szerzőtől

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Volbeat - Budapest, PeCsa Music Hall, 2013. június 18.

 

Depeche Mode - Budapest, Puskás Ferenc Stadion, 2013. május 21.

 

Die Krupps - Budapest, Dürer Kert, 2011. május 1.

 

Sodom - Budapest, Diesel Klub, 2011. február 13.

 

Pain of Salvation - Budapest, A38, 2010. október 24.

 

Wackor - Budapest, A38, 2004. szeptember 29.