Shock!

június 23.
vasárnap
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Bloody Roots: „Ha takaréklángon is működünk, legalább van zenekar”

Bloody RootsEgy kívülálló szemszögéből nézve rengeteg a kérdőjel mostanában a Moby Dick háza táján. Mindezt csak fokozza, hogy a banda lelkének számító énekes/gitáros, Smici idén megjelentette új zenekara, a Bloody Roots bemutatkozó lemezét, mely ráadásul egy bivalyerős korong, amit bátran odatehetünk a klasszikus Moby Dick anyagok mellé. A jövőt illetően Smici oszlatta el kételyeinket: a Moby Dick köszöni, jól van, mindössze annyi változott, hogy mostantól két csapattól hallhatunk majd minőségi thrash muzsikát.

Lassan fél éve már, hogy megjelent az Isten kezében albumotok. Milyen visszajelzéseket kaptatok rá, és milyen volt a zenekar fogadtatása?

A közönség és a szakma részéről is szinte kizárólag abszolút pozitív visszajelzéseket kaptunk, sokan az utóbbi évek, sőt, jó páran egyenesen a valaha kiadott legjobb magyar metal lemeznek nevezték. A szakmai kritikák és személyes vélemények is elismerőek voltak, magas pontszámokkal értékelték az albumot, és külföldről is sok pozitív visszajelzést kaptunk. Sokat elárul, hogy több külföldi koncertmeghívást is kaptunk, de egyelőre ezeket nem tudtuk kivitelezni, mivel többe került volna a leves, mint a hús, de reméljük, mindennek eljön majd az ideje.

Visszatekintve te miképp értékeled a lemezt?

Elégedett vagyok, úgy érzem, kihoztam belőle amit lehetett! Remek dalok, koncepciózus szövegek és borító, virtuóz hangszeres teljesítmények, kidolgozottság, nívós szerző- és zenészgárda.

Hogyan jutottál arra a döntésre, hogy a Moby Dick mellé egy saját zenekart is összehozz?

Látod azt a pörgést, ami a Bloody Roots-ot övezi? Szinte naponta frissülő honlap, facebook, myspace, iwiw, tavaszi turné, őszi-téli turné, próbák, tervek, célok, lelkesedés, hitelesség, mintha egy fiatal Moby Dick lenne!

Hogyan befolyásolja a Bloody Roots a Moby Dick működését? Egyáltalán mennyire beszélhetünk még működő zenekarról a Moby Dick esetében? Azt tudom, hogy felbukkantok itt-ott néhány buli erejéig, de a honlapotok júniusban frissült utoljára, és egyébként is teljes a csend a zenekar jövőjét illetően.

A Bloody Roots egyetlen lemezét és rövid ideje tartó működését szembeállítva a Hungarica 5 évével és számtalan lemezével, könnyű belátni, hogy ki mit mennyire befolyásol, de nem itt, és ebben vannak az igazi problémák. Bloody RootsEttől még minden működhetne! Ez nemcsak a mi gondunk, hanem valamennyiünké! Először is azt kéne definiálni, hogy mit is nevezünk működő zenekarnak. Koncertezünk, igaz idén egy kicsit kevesebbet, de más aktívabbnak látszó zenekarok sem tudják megerőszakolni a válságot, azt hogy száműzték a rock és metalzenéket a médiából, nincs generációs utánpótlás, tudatos műfajirtás zajlik. Nem fogjuk járni az országot útiköltségért, mert senki nincs, aki helyettünk dolgozna, egyébként meg jártuk eleget, de a végtelenségig nem megy! Nem vagyunk már 20 évesek, akiknek semmi gondjuk és szarnak a világra. Nézettek körül! A CD árak a béka segge alatt vannak, mégse veszi őket senki, koncertekre se igen járnak az emberek. Nehéz így jövőt építeni, de ha takaréklángon is működünk, legalább van zenekar! Jövőre össze akarjuk hozni az új lemezt, és ha összejön, akkor koncertekre is lehet számítani.

Téged személyesen hogy érint az, hogy egyre inkább úgy tűnik, a többiek számára már nem a Moby Dick jelenti az elsődleges preferenciát?

Ezen már túljutottam, nem akarok örökké ezen rágódni. Ezért hoztam létre a projektemet, számomra és a lelki békémnek ez volt a legjobb megoldás.

Visszatérve a Bloody Rootsra: milyen érzés a fiaddal egy bandában játszani?

Örülök, hogy továbbviszi a meggyújtott fáklyát, és büszke vagyok rá, mert nem akármilyen gitáros. Amikor a színpadon együtt játszunk, és elkezd szólózni, jó látni, ahogy felcsillannak a szemek a közönség soraiban, és sokan elismerően összenéznek.

Mi a helyzet Balázs másik zenekarával, az Amadeával?

Széthullott a csapat, de még a Bloody Roots megalakulása előtt. Papíron még léteznek, de gyakorlatilag nem csinálnak semmit. Sajnálom, és szeretném, ha talpraállna a zenekar, nekem nagyon bejöttek.

Nemrégiben elkészítettétek az első klipet a lemez címadó dalára, a bemutató viszont csúszik. Miért?

Nem úgy alakult a készülő klip, ahogy mi szerettük volna, sajnos nem elégített ki minket a végeredmény, ezért egyáltalán nem kívánjuk publikálni. Mihelyt időnk engedi, belevágunk a forgatásokba egy új stábbal. Nem lesz könnyű, mivel szinte év végéig szünet nélkül koncertezünk, de nagy szükségünk lenne a klipre, és sajnos rengeteg időt veszítettünk.Bloody Roots

Eredetileg is egy speciális, sok vendéget felvonultató anyagban gondolkodtál, vagy csak az Isten kezében írásakor alakult úgy, hogy az épp arra járó barátok besegítettek?

Ez egy nagyon összefogott produkció, tudatos tervezés alapján jött létre. Ennyi mindenkit nem lehet amolyan ahogy esik-puffan módra összehangolni. Előbb eldöntöttem mit szeretnék, és annak szellemében leszerveztem, megbeszéltem mindenkivel, mi is lenne a feladat.

Volt valaki, akivel szívesen dolgoztál volna együtt, végül azonban nem sikerült összehozni a közös melót?

Volt, akivel még szóba került a közös munka, a lemezen való közreműködés, de időben vagy elképzelésben nem sikerült megfelelően összehangolódni. Talán majd legközelebb.

Szeptemberben indul a Rómeó Vérzikkel a közös turnétok Miért pont velük keltek útra? Zeneileg nem áll épp túl közel egymáshoz a két gárda.

Pontosan ez az egyik fő indok, hogy nem azonos stílust képviselünk, de azért megférünk egymás mellett. Nincs nagy átfedés a közönség között, így van remény, hogy mindkét zenekar tábora bejön a bulikra, és így nagyobb nézőszámok előtt játszhatnak a zenekarok, mint amire külön-külön képesek lennének. A közönség is jobban érzi magát egy olyan bulin, ahol többen vannak. Nem mi vagyunk az egyetlenek, akik manapság hasonló elgondolás alapján koncerteznek, a válságot valahogyan meg kell próbálni kivédeni. Az elmúlt években a Rómeó Vérzik az MD Stúdióban dolgozott, és ennek kapcsán egy kialakuló barátság vette kezdetét. Rájöttünk, hogy nagyon jól kijövünk egymással, nemcsak az ivászatban, hanem a munkában és zenében is.

Vannak-e már zenekari tervek a turné utáni időszakra?

A legfontosabb, hogy elkészítsük az elmaradt videóklipet, aztán szép lassan elkezdjük összerakosgatni a következő album dalait. A dalok egy részét már elkezdtük angolra fordíttatni, talán ebben is sikerül előbbre jutnunk, aztán majd meglátjuk, mit tudunk vele kezdeni.

Az elmúlt években elég komoly stúdiót építettél Sopronban MD Stúdió néven. Kik dolgoznak most épp nálad?

Igen most már hetedik éve stúdiózom, örülök, hogy ezen keresztül is a zenével foglalkozhatok, annak élhetek, amit igazán szeretek. Jelenleg a Rómeó Vérzik, El Pollo Loco, P. Hill, Phoenix és a Blizard zenekarok dolgoznak a stúdióban.

 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Alter Bridge - Budapest, Petőfi Csarnok, 2014. június 11.

 

Voivod - Budapest, Club 202, 2011. május 11.

 

Die Krupps - Budapest, Dürer Kert, 2011. május 1.

 

Within Temptation - Budapest, Sziget fesztivál, 2007. augusztus 8.

 

Wackor - Budapest, Süss Fel Nap, 2006. április 25.

 

Wackor - Budapest, A38, 2004. szeptember 29.