Shock!

március 23.
csütörtök
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

7/8 Fesztivál: újjáéledő rendezvény, hat zenekar, előremutató tervek

Második alkalommal rendezik meg a poliritmikus zenekarokat egyesítő 7/8 Fesztivált a Blue Hellben október 8-án, ahol hat kiváló hazai zenekart lehet megnézni egyetlen este. A seregszemle nem titkolt célja, hogy idővel nagyobb rendezvénnyé nője ki magát, ám addig még rögös út vezet. A kezdetekről és a tervekről a fesztivál szervezőjét, a Mad Robots gitárosát, Berszán Miklóst kerestük meg néhány kérdéssel.

madrobots_2

Második alkalommal rendezitek meg a 7/8 Fesztet. Kinek a fejéből, és miért pattant ki a fesztivál ötlete, mi volt a cél annak idején?

A fesztivál ötlete az én fejemből pattant ki még 2015-ben. Akkor szerveztem meg az első 7/8 Fesztet, és az volt a terv, hogy minden évben megrendezzük. Valamiért azonban nem foglalkoztam vele, annak ellenére, hogy az első is nagyon jól sikerült és a részvétel is elég előremutató volt. Azokban az időkben én szerveztem a Mad Robots koncertjeit is, aztán valahogy elegem lett az egész koncertszervezésből és az ezzel járó macerából. Sajnos itt siklott ki az egész. Aztán a covid után újra elkezdtem szervezni a Robots saját koncertjeit, és jött a gondolat, hogy fel kellene támasztani ezt az egész 7/8 Fesztet. És akkor meg is érkeztünk a jelenbe.

Miben változott, fejlődött az idei koncert az elsőhöz képest?

Inkább szervezés és szolgáltatás terén változott a fesztivál. Fontos ennyi zenekarnál a két terem, hogy szünet nélkül mehessen végig a program, így ne kelljen a közönségnek arra várni, míg az egyik zenekar lepakol, a másik meg közben felpakol, és egymást kerülgetik. Nem kell végignézni a beállást, csak sétálni kell ötven métert a belső folyosón, és mehet is a következő koncert. Közös merch pult lesz, így a közönség is könnyebben tud hozzájutni kedvenc csapata termékeihez. Ezenkívül a zenekarok felé is exkluzívabb lesz a szolgáltatás. A backstage-ben meleg étel és megfelelő mennyiségű ital várja majd a tisztelt művész urakat.

Hogyan válogattad össze a zenekarokat?

Próbáltam olyan zenekarokat keresni, akik illenek a fesztivál arculatához, illetve akiket én magam is szívesen hallgatok, vagy akikkel régóta jó kapcsolatot ápolunk. Három fellépő már az első 7/8 Feszten is ott volt: az Angertea, a Shapat Terror és a Mad Robots. Jaj, rosszul emlékszem: a Room Of The Mad Robots volt ott! (nevet)

Volt, amiben kicsit tágítottátok a határokat a fesztivál mikéntjét meghatározó poliritmikus jelzőhöz képest?

Annyiban mindenképp, hogy az első fesztiválon kínosan ügyeltem arra, hogy csak olyan fellépők legyenek, akik összevissza tördelik a zenéjüket. Most elmentünk abba az irányba, hogy jöhet bárki, aki nem csak 4/4-del operál. Persze kell, hogy legyen valami csavar a zenéjükben, de nem az cél, hogy csak olyan formációk jöjjenek, akiknél agyon van tördelve minden.

Gondolkodtok már a következő fesztiválon? Mit lehet elárulni a tervekről?

Persze, van elképzelés. Eleve az eredeti terveknek megfelelően most már tényleg egy olyan fesztivált szeretnénk, ami minden évben megrendezésre kerül. Ami meglepett már az idei fesztivál szervezésénél, hogy amint kikerült az esemény a közösségi médiába, elkezdtek jelentkezni a zenekarok, hogy beférnek e még az idei felhozatalba, vagy legalább a következőbe. Szóval a következő fesztiválra a line-up gyakorlatilag megvan.

Hat zenekart már nem egyszerű összekoordinálni egy este. Mire számíthatunk, ki mennyi időt tölt a színpadon?

A program elég szoros lesz, aminek több oka is van. Egyrészt szerintem a közönséget sem szabad elfárasztani, másrészt a fellépőkkel sem lehet megtenni azt, hogy valaki csak hajnali kettőkor kezd játszani. Így minden zenekar egységesen ötven percet fog játszani, amit szigorúan veszünk. Az első zenekar 19:30-kor lép színpadra, az utolsó pedig 00:30 perckor fejezi be a bulit. Nem lesz szünet a koncertek között, ezért volt fontos, hogy kéttermes legyen a helyszín. Amikor az egyik teremben vége a koncertnek – ahogy említettem korábban –, csak át kell sétálni a másikba, és már kezd is a következő zenekar, és ez így fog menni egész este.

Miképp készültök fejben az estére, illetve milyen programot várhatunk tőletek?

Én egyelőre még ezzel nem is tudtam foglalkozni, mert annyi a szerveznivaló van ezzel az egésszel kapcsolatban, hogy nem igazán volt időm erre koncentrálni. De mire odaérünk, már a koncerten fogok én is pörögni fejben. A Robottal mostanában nagyon jó hangulatú bulikat nyomunk, amit élvezünk és élünk, így ez is nagyon jó lesz, azt megígérhetem. A programot nem lövöm le, de aki mostanság járt Robots-koncerten, annak lehet elképzelése. Annyit azért elárulok, hogy a koncert vázát a legutóbbi lemezünk dalai adják.

Mit terveztek jövőre, illetve hosszú távon mik az elképzelések a fesztivállal kapcsolatban?

Szeretnénk, ha a fesztivál kinőné magát, és ha lehet, talán már jövőre is, külföldi zenekarral/zenekarokkal is szeretnénk erősíteni a repertoárt. Mindenképp szeretném a fesztivált olyan irányba is eltolni, hogy ne feltétlenül csak rock/metál formációk lépjenek fel a fesztiválon, hanem bárki, aki zenei ritmikájával illik a fesztivál alapötletéhez.

Van olyan külföldi minta, ami számotokra etalon a hasonló fesztiválok terén?

Sosem szerettem kicsiben gondolkodni… Wacken, Hellfest? (nevet) De komolyra fordítva a szót: a Fekete Zaj és a ProgCamp, amit említenék.

Milyen tervekkel vág bele a Mad Robots a következő évbe?

Szeretnénk új lemezt, de azt még nem tudjuk, milyen formában. Szóba került, hogy dalonként hozzuk ki, és ha az utolsó szám is kijött, akkor adjuk ki egyben, fizikai adathordozón is. De ez még képlékeny.  Mindemellett készíteni kell klipe(ke)t és minden ilyesmit, ami egy új album megjelenésével jár. De a következő lemez előtt még meg készülünk egy meglepetéssel is, amiről most még nem mesélnék.

II. 7/8 Feszt (A poliritmikus zenét játszó zenekarok fesztiválja)
Időpont: 2022. október 8.
Helyszín: Supersonic - Blue Hell
Zenekarok:
Marcello's Mystical Mind, Pozvakowski, Angertea, Mad Robots, Shapat Terror, Tulpa

A belépő 3000 forintba kerül, részletek és zenekari információk itt.

 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Friss

Hozzászólások

Hirdetés

Galériák

 

Alter Bridge - Budapest, Petőfi Csarnok, 2014. június 11.

 

Iron Maiden - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. június 3.

 

Anneke Van Giersbergen - Budapest, Club 202, 2014. április 4.

 

Voivod - Budapest, Club 202, 2011. május 11.

 

Magma Rise - Budapest, Club 202, 2011. május 11.

 

Apocalyptica - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. február 23.