Shock!

március 29.
péntek
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

„Tíz-tizenötezer dollár alatt nem nagyon készíthető jó hangzású lemez normális keveréssel”

0509edlingKét zenekarral is aktív évet tervez 2014-re Leif Edling: a lemezkészítő pályafutását befejező, Mats Levénnel kiálló Candlemass és az énekesnős doomban utazó Avatarium egyaránt sokat mozog majd jövőre. A basszusgitáros ugyanakkor elismerte: cseppet sem könnyű manapság beindítani egy új csapatot.

„Roberttel nem volt könnyű zöld ágra vergődni”, mondta a DeadRhetoricnak Edling Robert Lowe távozásáról. „Óriási hangja van, ebben a stílusban a világ egyik legfantasztikusabb énekese, istenáldotta tehetség, de Mats Levénnel sokkal profibb módon lehet együtt dolgozni. Minden Candlemass dalt kívülről fúj, és legalább olyan jól is énekli ezeket, mint Robert vagy Messiah Marcolin vagy akárki, ha nem jobban. Kibaszott fantasztikus koncerteket nyomtunk vele eddig, tényleg nem tudom eléggé dicsérni. Talán korábban kellett volna megkeresnünk!”

A Candlemass több közeljövőben esedékes fesztiválon is elejétől végéig eljátssza majd a klasszikus Ancient Dreams albumot, Edling azonban nagy erőkkel tolja Avatarium nevű új csapatát is, amely nemrég adta ki kiváló bemutatkozó lemezét. Könnyű dolga azonban még neki sincs, hiába ismert underground szinten a neve és a munkássága. „Sokkal nehezebb manapság lemezszerződéshez jutni, és főleg nagyobb céghez aláírni. Ha nem vársz semmit, és megelégszel két-háromezer, esetleg ötezer euróval, persze nagy megkönnyebbülés leszerződni valahová, ahol aztán elvárják tőled, hogy készíts lemezt, akármilyen nehéz is ez, sőt, valaki még pénzt is szeretne keresni ebből. Persze megértem ezt a letöltögetések miatt. Én is éreztem, amikor kiadót kerestünk, és meghallgattam az ajánlatokat, hogy nem könnyű manapság megállapodni. Viszont akármennyire is értem meg a kiadókat, egy jó album elkészítéséhez pénzre van szükség. Én old school stúdióban dolgozom az old school munkamódszerrel: igazi dobokkal, igazi stúdióban. Ez persze nem egyszerű, ha ötezer eurót kapsz arra, hogy felvedd és megkeverd a teljes lemezedet. Nem is igazán tudok így melózni, de ezzel most nem kifogásokat keresek. Én azt akarom, hogy a lemez jól szóljon, és jó keverése legyen. Ez tíz-tizenötezer dollár alatt nem nagyon valósítható meg. Ez a helyzet, így én sem keresek már ebből semmi pénzt… Annak idején abszolút nem volt nehéz megszerezni mondjuk húszezer dollárt egy stúdiófelvételhez.”

 

Hozzászólások 

 
#11 T.G. Nagaarum 2013-12-08 21:33
Idézet - grand magus:
Nagyon nagy tiszteletben tartva mások véleményét, a ZENE művészet.Ady -t sem az foglalkoztatta hogy bírná kevesebb pénzből kihozni magából ami benne van.Ez a költség megtakarítás igaz lehet a baromfi párizsira.Mindenki megpróbálhat olyan zenét csinálni mint a Candlemass attól nem lesz Candlemass.
Pink Floyd The Wall költségvetés--1000 Candlemass lemez

Ez így tulajdonképpen mind igaz...
Idézet
 
 
+1 #10 grand magus 2013-12-08 20:47
Nagyon nagy tiszteletben tartva mások véleményét, a ZENE művészet.Ady -t sem az foglalkoztatta hogy bírná kevesebb pénzből kihozni magából ami benne van.Ez a költség megtakarítás igaz lehet a baromfi párizsira.Mindenki megpróbálhat olyan zenét csinálni mint a Candlemass attól nem lesz Candlemass.
Pink Floyd The Wall költségvetés--1000 Candlemass lemez
Idézet
 
 
#9 T.G. Nagaarum 2013-12-08 20:14
Lehet, hogy nem érted; nekem pont azon lemezek hangzása tetszik, amin nem voltak kütyük. De Edling kijelentéseiből arra következtetek, hogy neki pont kellenek ezek a kütyük.
Nos, ez esetben rajta, tanulja meg őket kezelni, és akkor nem kell a nagy lóvé azok felé, akik már tudják kezelni.
Egyszer a Pink Floyd kapta meg azt a beszólást (valamikor a hetvenes évek elején), hogy ők csak elbújnak a technika mögé. Mire Waters azt válaszolta, hogy rendben, tessék, itt a cuccunk, egy óra múlva itt lesz sok ezer ember, ámulatba lehet őket ejteni.
De hát nem értünk ezekhez a bonyolult cuccokhoz.
Waters ismét válaszolt: Igen, nekünk is sok évünkbe telt, míg megtanultuk, hogy lehet őket irányítani...
Ő nem panaszkodott, hanem cselekedett.
Ha helyzet van, azon lehet ríni, vagy lehet hozzá alkalmazkodni... Van aki elvárja, hogy megoldják a problémákat mások, van, aki meg megoldja azokat.
Idézet
 
 
#8 grand magus 2013-12-08 09:13
Szerintem a panaszkodás és a vélemény nyilvánítás közt óriási a különbség.Véleményt nyilvánítani Edling-nek lehet ,mert mindenkinek lehet,ráadásul ő olyat rakott le arra a bizonyos asztalra amit a kütyüket remekül kezelő technikai zsenik még 20-év múlva sem,hacsak nem a számítás technikába.De hát azt hiszem zenéről beszélünk.Ő ennyiből tud lemezt csinálni.Házat is lehet papírból építeni mégsem kérdőjelezi meg senki miért kerül annyiba amennyibe.
Idézet
 
 
#7 T.G. Nagaarum 2013-12-07 19:54
Lehet csinálni olcsón jó lemezt. Csak meg kell tanulni a kütyüket kezelni. Amennyit sírnak manapság az egykoron nagy, most meg mellőzött bandák, annyi idő alatt ki is tanulhatták volna már a dolgot, és máris nem kell hangmérnököt meg producert fizetni.
De panaszkodni könnyebb...
Idézet
 
 
+3 #6 Palinkas Vince 2013-12-07 11:11
Magyar vagy más kelet-európai stúdión nem gondolkozott el? Most viccen kívül, lehet hogy érdemes. Vagy akár létrehozni egy sajátot, mint Roland Grapow tette Szlovákiában.
Idézet
 
 
+2 #5 Elvis 2013-12-07 09:43
Annak idején játszottam egy filmben, talán Jailhouse Rock volt a címe. Abban is volt lemezfelvétel: bementem a szobába, mögöttem a zenekar, rögzítő beindít és hadd szóljon. Aztán már vihettem is a rádiókhoz a szalagot...
Idézet
 
 
#4 grand magus 2013-12-07 09:25
Biztosan lehet kevesebb pénzből,is lemezt csinálni de azt nem Candlemass lemeznek hívják.Nála jobban nem hiszem hogy ezt valaki tudná.Én speciel sosem a szerint hallgattam zenét hogy mennyibe került az előállítása.
Idézet
 
 
+3 #3 queensryche999 2013-12-07 08:48
A címben az idézet: „Tíz-tizenötezer dollár alatt nem nagyon készíthető jó hangzású lemez normális keveréssel”

Ez így ebben a formában nem igaz, mert készíthető.

Ugyanakkor a cikkben ez van:

"Én old school stúdióban dolgozom az old school munkamódszerrel : igazi dobokkal, igazi stúdióban. Ez persze nem egyszerű, ha ötezer eurót kapsz arra, hogy felvedd és megkeverd a teljes lemezedet. Nem is igazán tudok így melózni, de ezzel most nem kifogásokat keresek. Én azt akarom, hogy a lemez jól szóljon, és jó keverése legyen. Ez tíz-tizenötezer dollár alatt nem nagyon valósítható meg."

Ez így már megállhat, bár az összeget nyilván nem tudhatom innen Magyarországról , mindenesetre hangmérnököt, stúdióidőt (bérlés) fizetni (főleg, ha pl. nincs reampolás és minden egyes gitárhangot ott, a feljátszóhelyis égben, kimikrofonozott ládával vesznek fel) nem két fillér (dollár).
Idézet
 
 
+3 #2 Vansihpower 2013-12-07 07:56
Azért érdekesnek tartom, hogy ennyi pénz kell egy albumhoz, hogy jól szóljon. Főleg, úgy, hogy vannak nagy nevű zenekarok akiknek a drága albumaik is tudnak szarul szólni.
Idézet
 
 
+3 #1 T.G. Nagaarum 2013-12-07 06:35
Akkor most definiáljuk, mi a jó hangzás!
...
Viszont aki azért nem csinál lemezt, mert nincs tíz-tizenötezer dollárja megkevertetni, annak nem is kell lemezt csinálnia.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Portnoy, Sheehan, MacAlpine, Sherinian - Budapest, PeCsa Music Hall, 2012. október 19.

 

Megadeth - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. április 8.

 

Apocalyptica - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. február 23.

 

Beardfish - Budapest, A38, 2010. október 24.

 

Muse - Budapest, Sziget fesztivál, 2010. augusztus 15.

 

Watch My Dying - Budapest, Almássy téri Szabadidőközpont, 2007. március 23.