Shock!

április 19.
péntek
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Online is elérhető a hardcore/punk-színteret bemutató BP Underground dokumentumfilm

Online is megtekinthető a nyáron bemutatott BP Underground doku-sorozat első része, amely a hazai hardcore/punk-színtérről készült. Jó hír, hogy az alkotók máris dolgoznak a második részen.

1110bpu

Júliusban mutatták be a BP Underground című dokumentumfilm-sorozat első részét nagy sikerrel a Toldi moziban. A film egy rövid ideig online is elérhető volt, majd számos filmfesztivál, illetve verseny nevezés következett, amiknek a kimenetele még függőben. Több tévéinterjú és cikk után a Rockmaraton fesztiválon külön színpad viselte a BP Underground nevet a vetítésen és tematikus beszélgetésen túl.

A Koltay Anna - Turán Eszter alkotópáros első filmje most mindenki számára elérhető, egy jelképes összeggel pedig támogatni is lehet a következő epizódokat. Turán Eszter a Moviebar Productions filmgyártó cég alapítója és producere, Koltay Anna pedig az M5 csatorna kulturális szerkesztője és műsorvezetője, alkotásuk pedig hiánypótló, hiszen az 1989 utáni hazai underground közeg irányzatairól még nem született részletes és átfogó dokumentumfilm. A vasfüggöny leomlása után a nyugati hatások táptalajra találtak, a '90-es években sok zenei irányzat élte fénykorát, a hip-hop, az elektronikus zene, a ska, a grunge és a rockabilly mellett is számos fontos zenekart tette le a voksát. A BP Underground az egyik legkeményebb műfajt, a szókimondó és erősen társadalomkritikus magyar hardcore/punk szubkultúrát járja körül. A BP Underground a magyar hardcore/punk társadalmi hatása mellett a közösségépítő erejét is bemutatja, illetve azt, hogy maga Budapest milyen szerepet játszott ennek a kialakulásában. A film a szubkultúra meghatározó figuráin keresztül kalauzolja el a nézőt az adott csoport legjobb zenekaraitól a közvetített üzenetig, az ikonikus lemezbolttól a kultikus kocsmáig, a '80-as évek végétől a 2000-es évekig.

Az első rész most szabadon megnézhető online, a lejátszással pedig további epizódok megvalósulását segíti minden néző. A második rész a budapesti underground hip-hop kultúráról szól majd, főként a '90-es és 2000-es évekhez visszanyúlva. Már zajlanak az előkészületek, a következő epizód megvalósításához azonban segítségre is szükség van, hiszen a BP Underground független sorozat, amibe mindenféle anyagi támogatás nélkül vágtak bele az alkotók, kizárólag önerőből. A film megvalósítását itt lehet segíteni azzal, hogy megnézed az első filmet a weboldalon elérhető VIMEO-n (3.99 USD-nak megfelelő összegért), vagy tetszőleges adománnyal is lehet a DONATE gombra kattintva támogatni.

Címkék:

 

Hozzászólások 

 
#1 rögdög 2017-11-10 12:21
Igen jó nő az az Anna.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Friss

Hozzászólások

Galériák

 

Nickelback - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2013. november 8.

 

Lillian Axe - Budapest, Club 202, 2012. szeptember 12.

 

Paul Gilbert - Budapest, Diesel Klub, 2010. november 29.

 

Orphaned Land - Budapest, Diesel Klub, 2010. november 21.

 

Poisonblack - Budapest, Dürer Kert, 2010. november 6.

 

Watch My Dying - Budapest, Süss Fel Nap, 2005. február 8.