Shock!

április 27.
szombat
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Obituary: „Egy csomóan azt hitték, hogy koldulunk”

0803obituaryAz utóbbi évek egyik legsikeresebb zenei crowdfunding-akciója az Obituary nevéhez fűződik: a floridai death metalosok teljes egészében rajongói finanszírozásban készítették el őszre várható új lemezüket. Ugyanakkor a jelek szerint nem mindenki értette, pontosan mi célja volt náluk ennek az egésznek…

A világ egyik legismertebb death metal csapata utoljára 2009-ben jelentetett meg nagylemezt Darkest Day címmel, azóta a koncertezés mellett elsősorban azzal foglalkoztak, hogy teljes egészében felújítsák saját stúdiójukat, és beszerezzenek minden felszerelést ahhoz, hogy csakis saját maguk készítsék el a folytatást. Az Obituary ősszel a Kickstarteren keresztül finanszíroztatta meg a munkálatokat a rajongókkal: eredetileg 10 ezer dollárt, azaz nagyjából 2,3 millió forintot lőttek be a kampány végcéljaként, ami mindössze másfél nap alatt összejött.

„Nagyszerű tapasztalatokat szereztünk, amelyek egyben teljesen eltértek minden korábbitól”, mondta a kezdeményezésről Donald Tardy dobos a Rock Hardnak. „A rajongók biztosítottak minket a teljes támogatásukról, ami rendkívüli büszkeséggel töltött el bennünket. Eközben persze egy csomóan nem értették, mit akarunk, és azt hitték, koldulunk. Ennek szerintem az az oka, hogy ez egy újfajta koncepció, amit sokan még nem látnak át. Sőt, zenekarként alighanem még mi sem láttuk át teljesen. De megpróbálkoztunk vele. Olyan típusú zenekar vagyunk, amelyik szeret elsőként kipróbálni dolgokat, mindig is ez volt jellemző ránk. Általában mindig a jövőt akartuk megtapasztalni azzal, hogy kiléptünk a skatulyákból – márpedig a crowdfunding esetében pontosan erről van szó. Jó volt látni, hogy az emberek felajánlották a pénzüket, amiért cserébe nagyszerű dolgokat kapnak tőlünk.”

Az Obituaryt hozzánk legközelebb július 22-én, a szlovéniai Tolminban lehet elcsípni a Metaldays fesztiválon, az egyelőre cím nélküli új album megjelenése pedig valamikor ősszel esedékes a Relapse-nél. Egy Inked In Blood című új dal koncertfelvétele alább megtekinthető, a csapat huszonöt éves klasszikus debütjéről, a Slowly We Rotról pedig itt írtunk.

 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Peter Gabriel - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. május 6.

 

Eric Martin - Budapest, PeCsa Music Café, 2013. március 9.

 

Psychotic Waltz - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Paul Gilbert - Budapest, Diesel Klub, 2010. november 29.

 

Watch My Dying - Budapest, Kultiplex, 2005. november 12.

 

Wackor - Budapest, A38, 2004. szeptember 29.