Shock!

április 25.
csütörtök
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Meghalt Johnny Winter

0717jw70 éves korában elhunyt Johnny Winter, a blues egyik leghatalmasabb legendája. A mester munkássága a rock- és metalszíntérre is óriási hatást gyakorolt. Új lemezének megjelenését így már nem érheti meg.

A svájci Zürichben, mára virradóra elhunyt Johnny Winter, az amerikai bluesélet egyik leghatalmasabb egyénisége. A gitáros régóta betegeskedett, halálhírét a korábbi zenésztárs, Rick Derringer felesége, Jenda tette közzé a Facebookon.

Winter a '60-as évek közepétől zenélt aktívan, és világéletében a blues rockosabb megközelítésű változatát játszotta (testvére, a szintén máig aktív Edgar Winter szintén a rock hőskorának meghatározó egyénisége volt). A Columbia kiadó hatalmas összegért szerződtette le 1968-ban, és első itt megjelent lemeze, amely simán Johnny Winter címmel jött ki, egyből a blues műfaj csúcskategóriás előadói közé repítette. A '70-es és a '80-as évek során végig a stílus legfontosabb előadói közé tartozott, de producerként is komoly hírnévre tett szert, egyik példaképe, Muddy Waters számára három Grammy-díjas anyagot is jegyzett ilyen minőségben. Munkássága olyan gitárhősökre gyakorolt alapvető hatást, mint Gary Moore, Joe Perry, Brian Setzer, Slash vagy Joe Bonamassa, de a súlyosabb vonalon is sokan emlegették hatásként, így például a Metallica vagy a Megadeth tagjai.

Winter élete utolsó hónapjaiban is aktívan zenélt, új nagylemeze Step Back címmel szeptember 2-án jelenik majd meg a Megaforce kiadónál – sajnos már csak posztumusz. A lemezen olyan vendégek szerepelnek, mint Eric Clapton, Billy Gibbons vagy Leslie West, illetve az említett követők közül Perry, Setzer és Bonamassa.

 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Red Dragon Cartel - Budapest, A38, 2014. május 5.

 

Die Krupps - Budapest, Dürer Kert, 2011. május 1.

 

Orphaned Land - Budapest, Diesel Klub, 2010. november 21.

 

Solar Scream - Budapest, Dürer Kert, 2010. november 6.

 

Wisdom - Budapest, Sziget fesztivál, 2007. augusztus 14.

 

Wendigo - Budapest, Petőfi Csarnok, 2008. október 31.