Shock!

április 20.
szombat
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Meghalt Ginger Baker

80 éves korában elhunyt Ginger Baker. A Cream legendás dobosa súlyos betegséget követően vesztette életét.

1006gb

Vasárnap reggel elhunyt Ginger Baker. A zenész családja közlése szerint békésen hunyt el, miután nemrég kórházba szállították. Az első hírek súlyos állapotról szóltak, de aztán azt közölték, hogy a zenész állapota javult – szervezete végül mégis feladta a harcot. Bakernek az utóbbi években több egészségügyi problémája is akadt, többek között a szívével is operálták, de egyúttal krónikus obstruktív tüdőbetegséggel is küzdött. Emellett egy esésben néhány évvel ezelőtt súlyosan megsérült a lába, és gerincfájdalmak is kínozták.

Baker 1939-ben született Londonban, és tizenéves korában kezdett dobolni. Eleinte – a korszellemnek megfelelően – jazz- és bluesformációkban játszott, világhírre azonban a Creamben tett szert, amelyet 1966-ban alapított meg Jack Bruce-szal és Eric Claptonnal. A trió csak pár éven át működött, ám lemezeikkel alapvetően hozzájárultak a rockzene kezdeti időszakának folyamataihoz, és a súlyos zenék egyik előfutárának számítottak. Később, 1993-ban ismét színpadra álltak, amikor beiktatták őket a Rock And Roll Hall Of Fame-be, 2005-ben pedig újjáalakultak egy turnéra, de végül – személyi ellentétek miatt – nem maradtak együtt tartósan. Bruce 2014-ben hunyt el.

A köztudottan igen kiszámíthatatlan, impulzív természetű, heves temperamentumú Ginger Baker roppant erőteljes, a felszínen néha anarchikusnak tűnő, ám valójában kifinomult és intelligens, jazzes alapú dobolása zenészek komplett generációira gyakorolt felbecsülhetetlen hatást.

 

Hozzászólások 

 
#2 Simple 2019-10-07 11:52
Érdekes, hogy még nem olvastam a szomorú hírről olyan cikket, ahol megemlítették volna, hogy '92-ben Budapesten kápráztatta el a nagyérdeműt. Akkoriban még csak épphogy felmerült bennem a dobolás gondolata, de az biztos, hogy a koncert megerősítő jellegű volt erre nézve:)
Idézet
 
 
#1 Chris92 2019-10-06 17:16
A Cream eredeti felállása alig három évet és négy nagylemezt élt meg...de ennyi is elég volt nekik a hallhatatlanság hoz. Ginger bácsi pedig hiába is tiltakozik kivette a részét a rocktörténelem formálásában. Isten nyugosztalja!
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

King 810 - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2015. február 5.

 

Within Temptation - Budapest, PeCsa Music Hall, 2014. március 14.

 

Amorphis - Budapest, Diesel Klub, 2010. november 21.

 

Jerry Lee Lewis - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2010. október 31.

 

Wisdom - Budapest, Sziget fesztivál, 2007. augusztus 14.

 

Whitesnake Tribute Band - Budapest, Petőfi Csarnok, 2010. május 4.