Shock!

április 27.
szombat
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Kyuss Lives: lemez Josh Homme nélkül

Nem elégszik meg a nosztalgiaturnézással, hanem új stúdiólemezt is készít az egykori Kyuss háromnegyedét tömörítő Kyuss Lives! projekt, akik márciusban Budapesten is fellépnek. Az egyetlen korábbi tag, aki nem érdekelt a dologban, éppen a stoner legenda agytrösztjeként tisztelt Josh Homme gitáros...

A jövő év első felében esedékes turnékat követően a Kyuss Lives! egy új stúdióalbumot is rögzíteni kíván – erősítette meg John Garcia énekes a Rock Sound magazinnak. „Annyira jól mennek a próbáink, hogy mindnyájan egy új lemezen gondolkodunk... Brant, Nick és én is egyetértettünk abban, hogy amint lement a turné, és teljesítettük a kötelezettségeinket a szólóprojektjeinkben, nekiállunk egy albumnak is."

Garcia, Nick Olivieri basszusgitáros és Brant Bjork dobos közös koncertezése eleve eufóriát okozott az 1996-ban feloszlott legendás stoner rock banda, a Kyuss híveinek körében, az azonban sokakban rajzolt méretes kérdőjeleket, hogy a közös munkában épp a zenekar vezéregyénisége, Josh Homme gitáros nem vesz részt. Josh azóta ugyebár a Queens Of The Stone Age és a Them Crooked Vultures élén igazi rocksztárrá vált, főleg a tengerentúlon számít felkapott celebritásnak. „Semmi rosszat nem tudok mondani Joshról. Elképesztően intelligens, okos srác, hatalmas gitáros, dalszerző és énekes. Igazi faszagyerek, ez nem is kérdés. Nagyon szeretem őt, de jelenleg elfoglalt a saját dolgaival. Ott a két zenekara, emellett apa, üzletember, és még ha megkérdeznénk, akkor sem hiszem, hogy igent mondana nekünk. Úgyhogy inkább megspórolom magamnak azt a nagy kövér nemet, amit 99,9 százalékosan válaszolna...", mondta Garcia a magazinnak.

„Aki régen ott volt, az láthatta a Kyusst, aki meg nem, az így járt", mondta korábban többször is a Kyuss újjaáalakulásától mereven elzárkózó Josh Homme, és ennek szellemében nem is csatlakozott egykori társaihoz, akik idén végre úgy döntöttek: összeállnak egy kis zenélésre. John Garcia egyébként is turnézott már Kyuss dalokkal az utóbbi években, abból a formációból igazolta le ide a Homme-ot pótló Bruno Feveryt a másik két eredeti tag, Nick Oliveri basszusgitáros és Brant Bjork dobos mellé. A Kyuss Lives! turnéja egyelőre csak Európát érinti, a közép-kelet-európai régióban pedig a budapesti Gödörben március 20-án megrendezendő buli lesz az egyetlen koncert, így ajánlatos előre megvenni a jegyet.

A Kyuss a '90-es évek első felében valóságos underground forradalmat indított el az 1992-es Blues For The Red Sun, az 1994-es Welcome To Sky Valley és az 1995-ös ...And The Circus Leaves Town albumokkal, a mélyre hangolt riffelésre, elszállós dallamokra épülő jammelős témák révén a zenekar rengeteg rajongót gyűjtött és számtalan zenészre gyakorolt alapvető hatást. Oliveri helyén az utolsó két lemezen már Scott Reeder játszott, Björköt pedig a '95-ös albumon váltotta Alfredo Hernández. A porszívóhangzású riffek, betépett jammelések és sivatagi generátor-partik nagymesterei 1996-ban oszlottak fel általános értetlenkedés közepette, a sokkal komolyabb áttörés küszöbén: saját bevallásuk szerint a zenekar megfáradt, és nem látták értelmét a további közös munkának. Ezt követően a tagok számos projektben megfordultak, tartósan azonban csak Homme maradt a reflektorfényben a Queens Of The Stone Age révén, ahol egyébként Oliveri is többször megfordult.

 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Anna Murphy - Budapest, Club 202, 2014. április 4.

 

Within Temptation - Budapest, PeCsa Music Hall, 2014. március 14.

 

Orphaned Land - Budapest, Club 202, 2013. október 4.

 

Die Hard - Budapest, Diesel Klub, 2011. február 13.

 

Solar Scream - Budapest, Dürer Kert, 2010. november 6.

 

30 Seconds To Mars - Budapest, Sziget fesztivál, 2010. augusztus 13.