Shock!

április 23.
kedd
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Egészségügyi problémái miatt nyugdíjba vonul a Nazareth frontembere

0829dmKilépett a Nazarethből Dan McCafferty énekes, aki júliusi kanadai színpadi ájulása után a hétvégén Svájcban sem tudta befejezni a veterán skót hard rockerek koncertjét. A válás baráti, Dan egyszerűen csak úgy érzi, fizikailag nem képes már turnézni társaival. Egyelőre még nem tudni, továbbmegy-e nélküle a banda, annyi azonban bizonyos, hogy egy új album még kijön tőlük a közeljövőben.

A hétvégén, egy svájci fesztiválon ismét rosszul lett a színpadon Dan McCafferty, a Nazareth 66 éves frontembere. Az első pletykák stroke-ot rebesgettek, ez azonban alaptalan volt. „Nem volt stroke-om, ez abszolút nem igaz, hála a jó égnek, le is kopogom”, mondta McCafferty a Classic Rocknak. „Nem is vagyok kórházban Svájcban, és nem is értem, egyáltalán honnan indulnak ezek a pletykák… Krónikus COPD-m van (ezt nálunk általában krónikus bronchitisnek szokás nevezni – a szerk.), ami egyre rosszabb lett az évek múltával. Nem tudhatod előre, mikor jön ki, akkor viszont hirtelen nem kapsz levegőt. Kimentem a színpadra a svájci Summerfesten, és arra gondoltam: pár hónapja ez az első fesztiválfellépésünk, gyönyörű nap van, jobbról nem is álmodhattunk volna. Aztán három dal után hirtelen kijöttek a COPD tünetei, nem kaptam levegőt, és nem tudtam folytatni a koncertet. Miután lejöttünk a színpadról, azt mondtam a többieknek: nem csinálhatom tovább ezt a zenekarral, nem hozhatom ilyen helyzekbe sem őket, sem a rajongókat. Ha nem vagy képes ellátni a melódat, akkor nem kell ott lenned – a Nazareth túl nagy ehhez.”

Ennek szellemében McCafferty hivatalosan is nyugdíjba vonul a csapatból. Döntése szintén nemrég történt kanadai színpadi összeesése után kezdett el benne motoszkálni, amit egy csúnya gyomorciszta kifakadása okozott. „Azt hittem, jól leszek utána, de ilyenkor sok vért veszít az ember. Nem tértünk még napirendre a döntésem felett, sem én, sem a többiek, nem is könnyű az ilyesmi szenvedélyes érzelmek nélkül, de a zene, amit az évek során alkottunk, sokkal fontosabb mindnyájunknál. Mindig is így éreztük, és csak azért, mert távozom, ez nem is változik. Nagyon remélem, hogy találnak valaki mást a helyemre. Biztos vagyok benne, hogy képesek rá.”

A már majdnem elkészült új Nazareth lemezen ettől még természetesen Dan hangját lehet majd hallani. „Bemenni a stúdióba, és ott énekelni tök más, mint egy koncerten ugyanezt. Bármikor képes vagyok elkészíteni egy új lemezt, de arra már nem, hogy lenyomjak egy és háromnegyed órát, és rávegyem az embereket, hogy fizessenek azért, hogy lássanak”, mondja az énekes, aki valószínűleg önálló lemezt is készít majd a jövőben – ilyet úgysem csinált már 1987 óta. Azt azonban egyelőre még nem tudja, tartanak-e hivatalos búcsúkoncertet neki a Nazarethben. „Lehetne például úgy, hogy tíz percet énekelek, aztán mindenki iszik egy sört, utána pedig még tíz percet énekelek. Nem tudom, mennyire lenne ez jó…”

Dan problémái nem újkeletűek, hiszen a júliusi kanadai események előtt már lemondtak pár koncertet, miután az énekes Brazíliában összeszedett egy csúnya mellkasi fertőzést. A banda tavasszal Budapesten is fellépett, és mint akkori recenziónkban mi is megemlítettük, McCafferty nem tűnt éppen kirobbanó formájúnak a színpadon, igaz, énekteljesítményében mindez nem mutatkozott meg. A készülő új lemezről szintén felreppentek olyan pletykák, amelyek szerint az utolsó lesz a sorban, de eddig cáfolták ezeket az értesüléseket. „Minden évben, július 1-jén megkérdezzük egymástól Dannel, hogy folytatjuk-e a következő egy évben", mondta a Times Colonistnak a csapat másik őstagja, Pete Agnew basszusgitáros. „Negyvenkét éve tradíció ez nálunk, és onnan ered, hogy az akkori munkaadóink fenntartották számunkra az állásainkat, mert azt hitték, vissza fogunk térni hozzájuk. Úgy voltak vele: kapjanak egy évet, hogy szórakozzanak egy kicsit, kieresszék a gőzt, és mi is így gondolkodtunk."

Dan McCafferty az 1968-as alapítás óta a Nazareth motorjának számított, és olyan hard rock mérföldköveket adott ki a csapattal, mint az 1973-as Razamanaz, az 1975-ös Hair Of The Dog vagy az 1977-es Expect No Mercy. Ráspolyos hangja a csapat első számú védjegyének számított, és bevallva-bevallatlanul ő szolgált például W. Axl Rose egyik fő hatásának is. A Magyarországon is rendszeresen koncertezett csapat legutóbbi albuma 2011-ben jött ki Big Dogz címmel. Egyelőre nem tudni, hogy megy-e tovább McCafferty nélkül a Nazareth – mi mindenesetre elég nehezen tudjuk elképzelni őket nélküle…

Dannel készült pár évvel ezelőtti interjúnkat itt olvashatod.

 

Hozzászólások 

 
+1 #2 kamikaze 2013-09-02 10:11
Csak most olvastam el azt a pár évvel ezelőtti (2009-es) interjúját. Tök jó dumája van, pedig gyakran azt szokták mondani, hogy idősebb korára mindenki meghülyül. Nos nála ez biztosan nem igaz, mint ahogy sok más hasonlóan régi motorosnál sem pl. Lemmy, Butler stb.. Érdemes elolvasni, még akkor is, ha egyébként valaki nem ismeri, vagy különösebben nem szereti a zenéjüket. Még Axl is szóba kerül. Tanulságos.
Idézet
 
 
+1 #1 Metal 2013-08-29 13:05
Hu....banom, hogy nem tudtam elmenni megnezni iden :(
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Royal Hunt - Budapest, A38, 2014. március 13.

 

Helstar - Budapest, Club 202, 2012. szeptember 12.

 

Motörhead - Budapest, Sziget fesztivál, 2011. augusztus 10.

 

Amorphis - Budapest, Diesel Klub, 2010. november 21.

 

Whitesnake Tribute Band - Budapest, Petőfi Csarnok, 2010. május 4.

 

Watch My Dying - Gödöllő, Trafó, 2003. május 23.