Shock!

április 27.
szombat
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Bumblefoot: „Ma jobb dolog zenésznek lenni, mint valaha”

Soha nem volt annyira jó muzsikusnak lenni, mint manapság – vélekedik a Guns N' Roses gitárosa, Ron Thal, közismertebb nevén Bumblefoot. A zenész a RockAAA-nek adott friss interjújában azt mondta: miközben a háttérből egyre inkább eltűnnek a nagy kiadók, a siker igazi kulcsa abban rejlik, hogy valami szokványostól eltérőt, érdekeset kell nyújtani a rajongóknak.

„A '90-es évek óta űzöm az ipart, és biztosan állíthatom: a kiadók nem tudnak életben maradni, ha nincsenek zenekaraik, a zenekarok viszont simán túlélhetnek kiadók nélkül", mondta Bumblefoot. „Vagyis miért kellene eladnod a lelkedet egy olyan valakinek, akinek sokkal nagyobb szüksége van rád, mint neked rá? Főleg manapság, amikor bárki előtt nyitott a lehetőség, hogy világszerte terjessze a zenéjét. Semmi más nem kell hozzá, csak egy CDBaby.com hozzáférés meg egy Facebook oldal... Az internet új szintekre helyezte a játékteret, mindenki megkapta az azonos méretű fegyvert. Innentől fogva csakis az számít, mennyire lősz pontosan."

Bumblefoot szerint miközben régen a nagylemez volt az alapegység és a kiindulópont, mára ez is megváltozott. „A zene továbbra is fontos, de sokkal inkább a személyes kapcsolat került középpontba. A CD-eladások javarészt a technológiai fejlődés következtében zuhannak, hiszen ma már jóval kényelmesebb módszerek is rendelkezésre állnak ahhoz, hogy zenékhez jusson az ember. A szélessáv ráadásul egyre jobb minőséget tesz lehetővé. Nyilván azzal semmi sem versenyezhet, amikor a kezedben tartasz egy kiadványt nyomtatott borítóval, ami kinyílik előtted: a Led Zeppelin III azzal a forgó kerékkel, a Sticky Fingers a cipzárral, a Magical Mystery Tour a bookletjével... Ezek a dolgok azonban mára elváltak a zenétől, és merch-termékekké váltak: akinek kell, az megveszi őket. Azért esnek a CD-eladások, mert több a lehetőség."

Abban inkább nem foglalunk állást, hogy a Guns N' Roses 2008-ban kiadott Chinese Democracy lemeze is a több lehetőség miatt teljesítette-e alul a várakozásokat, vagy inkább azért, mert W. Axl Rose a kisujját sem volt képes megmozdítani az album promotálása érdekében. Mindenesetre az anyag idén áprilisban ismét belépett a Billboard Top 200-ba, méghozzá a 198. helyre, miután a BestBuy akciósan, 1.99 dollárért kezdte el árulni. A hálózat annak idején exkluzív amerikai terjesztési szerződést kötött a lemezre, de zeneipari vélekedések szerint Axl mellett ők sem végeztek valami fullos munkát a reklámozás terén. Ezt igazolja az is, hogy az anyag elsősorban az Egyesült Államokban teljesített a vártnál jóval gyengébben, bár még így is platinalemez lett. A Chinese Democracy világszerte összesen több mint 3 millió példányban kelt el megjelenése óta.

 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Friss

Hozzászólások

Galériák

 

Slipknot - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2015. február 5.

 

Suicidal Tendencies - Budapest, Zöld Pardon, 2013. július 9.

 

Magma Rise - Budapest, Club 202, 2011. május 11.

 

A Life Divided - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. február 23.

 

Paul Gilbert - Budapest, Diesel Klub, 2010. november 29.

 

Beardfish - Budapest, A38, 2010. október 24.