Shock!

március 28.
csütörtök
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

„A Nickelback lemezei olyanok, mint a Metallica Load és Reload albumai”

0505labonteA Metallica Load és Reload lemezei a mai napig vitatottak, a Nickelback pedig a világ leggyűlöltebb zenekarainak egyike. Phil Labonte, az All That Remains frontembere most érdekes párhuzamot vont egy interjúban James Hetfieldék említett korszaka és Chad Kroegerék között, és ami még érdekesebb, mindezt pozitív előjellel tette...

A Breaking The Ice podcastben vendégeskedett a napokban Phil Labonte, az All That Remains énekese. A műsorban a Nickelback is szóba került, a frontember pedig sajátos párhuzammal élt a témában. „Szeretnék rámutatni valamire a Nickelback kapcsán, amivel sokan tisztában vannak, csak éppen bennük sem tudatosul", mondta Phil. „Ez pedig az, hogy megszólalás tekintetében a Nickelback lemezei olyanok, mint a Metallica Load és Reload albumai. Ha meghallgatsz egy Nickelback-albumot, aztán utána felteszed a Loadot meg a Reloadot, rájöhetsz: gyakorlatilag akármelyik Nickelback-dal felkerülhetne ezekre. Ha elképzeled, amint James Hetfield énekli a Nickelback dalait, vagy fordítva, nem tudnád megkülönböztetni a kettőt. És ez most nem kritika a részemről. Sokat gondolkodtam ezen. Megszólalás tekintetében azok a lemezek nagyon-nagyon közel állnak egymáshoz. Az alkalmazott hangszínek, a lábdob, a dobsound... És a maguk idejében hangminőség tekintetében, produkciós szempontból azok a lemezek jelentették a csúcsot, abban a korszakban semmi sem szólt jobban náluk. És a dalok is fenomenálisan összerakott nóták. Szóval ismétlem, nem a Loadot vagy a Reloadot szarozom le most ezzel, és nem is a Nickelbacket. Egyszerűen csak úgy gondolom: szó szerint rengeteg hasonló elemet találni a dalokban."

Labonte szerint a példa sarkít, de az alaptétel stimmel. „Lehet, hogy egyik-másik dal nem lenne felcserélhető, de túlnyomó többségük simán, és ugyanígy a Nickelback dolgaival sem lenne semmi baja egy csomó mindenkinek, ha James Hetfield énekelné a dalokat. De a Nickelback simán feltehetné a Fuelt akármelyik lemezére, és az emberek azt mondanák: ez kurva jó! Bólogatnának, nyomnák léggitáron, hogy mennyire tetszik nekik. És tényleg ennyi a lényeg: jók a dalok, és nagyon közel állnak egymáshoz. Szentül hiszek ebben."

 

Hozzászólások 

 
#4 Szücs István 2022-11-13 16:32
Szerintem a Metallica és a Nickelback gyökereit másutt kell keresni. A Nickelback többnyire főként a rádiós slágereiről ismert, de ez csak az érme egyik oldala, mert rengeteg dögös, kiváló daluk van, ami miatt más lenne a megítélésük. Mai napig úgy gondolom, hogy a Load és a Reload önmagában nem jó albumok, viszont a kettőből egy kiváló lemezt lehetett volna készíteni.
Idézet
 
 
#3 kornel 2020-05-05 17:43
Mindkét banda elég jól megkülönbözteth ető,így nem keverném össze őket,bár némi nótacsere esetén se tűnne fel,hogy nem saját,feltéve hogy nem ismerném az eredetit.De ilyen alapon még lehetne mondani pár bandát a Nickelback-vonalról.Részben közös tőről fakadnak ezek a zenék,ezért is érezheti így.Nickelback-fikát én se értettem soha.Silver side,Long road sokat pörgött,jó kis rádiós cuccok,ilyen is kell.Nyilván nem azt kell várni tőle,mint egy Coc-től vagy Alice in Chains-től.Puddle of Mudd is fika tárgya volt anno,pedig Come Clean,Life on nem rossz cuccok.Produkciós szempontból ezek még klasszik nagykiadós albumok,hallats zik is,hogy beletolták lóvét,hogy rendes stúdióban vették fel.Dörrennek is mint állat,manapság pláne jó hallani ilyen anyagokat.
Idézet
 
 
#2 Sinka Péter 2020-05-05 12:47
Ha ő így gondolja, csak nyugodtan. A gond mindössze ott van, hogy a Nickelbacknek minden lemeze olyan, mint ez a két album, valószínűleg ha lenne nekik egy olyan is, mint pl. a Puppets meg egy olyan, mint mondjuk a kígyós, akkor biztos csak annyi savat kapnának, mint amennyit a Metallica szokott... :-D
Idézet
 
 
#1 Igor Igorovics 2020-05-05 12:44
Jó, hát ez egy vélemény, valamennyi igazságalapja azért van, de szerintem azért távolról sem akkora a hasonlóság. A NB azért lényegesen slágeresebb mint a Load, Reload dalai. Kétségtelen, hogy NB is vannak Trouble, COC hatásai, mint a loados Metallicának, de azért nem ua a kettő.
Tudom, hogy Labonte nem fikázásból mondta, amit mondott, de nem tudom megkerülni, azt, hogy sosem értettem, hogy a NB-t mi francnak kell annyira utálni. Kétségtelen sok közhelyes dolgot elsütnek, és? Mintha más banda mind zenei forradalmat csinálna. Inkább arról van szó, hogy ők elérték azt, amiről más csak álmodozhat.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Peter Gabriel - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. május 6.

 

Anneke Van Giersbergen - Budapest, Club 202, 2014. április 4.

 

Eric Martin - Budapest, PeCsa Music Café, 2013. március 9.

 

ZZ Top - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2009. október 15.

 

30 Seconds To Mars - Budapest, Sziget fesztivál, 2010. augusztus 13.

 

Wackor - Budapest, Süss Fel Nap, 2006. április 25.