Shock!

december 08.
péntek
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

DVD kritika tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Superbutt: Schnitt

superbutt_cEz még nem a vég, csupán egy snitt, ahogy a cím is jelzi. Illetve dehogynem, sőt, több mint egy korszak lezárása, a Superbutt történetének vélhetően utolsó hivatalos kiadványa ez a DVD. Azé a csapaté, amely május 31-i búcsúkoncertje után is színpadra lépett még a nyáron, és amely, folytassa bármilyen néven is ezután, megmarad Superbuttként a kollektív tudatunkban. 13 év történéseit összegzik végül, jó közelítéssel mindazt, ami műanyagba préselhető az életműből. Ha ebből az összeállításból valami is kimaradt, az mindössze a kapott és adott élmények sora a zenekarral kapcsolatban, amiből mindig is több jutott Vörös Andráséknak, mint konkrét elismerésből, és amivel majd mindenki szépen kipótolja az itt látottakat/hallottakat, lehetőségei szerint. A Schnitt igazi all in, minden tekintetben a legtöbb, ami a viszlátot intett csapattól kapható, egy dögös búcsúajándék.

megjelenés:
2013
kiadó:
Edge / HMP
Neked hogy tetszik?
( 13 Szavazat )

A lemez tartalma három, jól elkülöníthető részre oszlik. Az első szekcióban a brigád tavalyi, A38-as koncertjének kivonatát találjuk, ami valami egészen elképesztő módon rendben van. Ez egyrészt persze a fellépő zenészek, másrészt Brucker Bence (Supersize) érdeme, a végeredmény ordas módon hasít, pedig semmire nem költhettek vagyonokat. Az itt látható Erdei-Nedoluha-Kovács-Práznek-Vörös felállás ugyan csak két évig (2011-2012) élt, és ilyen formában lemezt sem rögzítettek, teljesítményük mégis roppant meggyőző. Az újkori felállás (fél) lelkét, Kovács „Halálfej" Attilát, a kortárs metal közélet kovácsattiláját mondjuk jól elrejtették a képi felvételen, ezért külön öröm, hogy a játéka olyan szépen tündököl. Bácsi Péter vágása gyakran próbálja elhitetni velünk, hogy csak a hiperaktív Práznek Tamás van a fedélzeten gitáros fronton – ő mondjuk két ember helyett is teljesít mozgásban. A ritmusszekció már a súlyosabb megközelítés jegyében teszi oda magát, izomból és ízléssel.

Nem meglepő módon az itt hallható, az eredetihez képest rövidített setlistet az új szeleket vastagon eregető Music For Animals album uralja, bár a végszó egyértelműen a The Unbeatable Elevené, a Pioneer alatt, aki nem szégyenlős, az a színpadon búcsúztatja a zenekart. Vokalista lányok, vendégénekesek (itt csak a Natashában hallhatunk ilyesmit) és meglehetősen esetleges háttérvetítés segíti a csapatot, de nélkülük sem lenne hiányérzetem. Vörös András éneke nem igazán változatos (számomra ő ma a metal Deák Bill Gyulája), de frontemberként szokás szerint kifogástalan, pedig most még csak poénkodni sem kíván. Az előadás és az összhang profi színpadlakókat feltételez, és valóban, egyetlen perc kínos feszengés sem rontja a hangulatot. Arra pedig, hogy az új felállás mire képes a régi dalokkal, elég csupán meghallgatni a Better Machine remek példáját. Más a megközelítés, de ugyanaz a drive, koncertre alkalmazva.

Ha pedig túl vagyunk a koncerten, a következő részben rácsodálkozhatunk, mennyi klipje is készült a bő évtized alatt a Superbuttnak: tizenhárom ez is persze, plusz a Better Machine egy másik (pinkwater) verziója, és a Schneller (Die Vorboten feldolgozás) vadiúj dalszöveges videója. Számos rendező számos megközelítése látható itt egy folyamatos átalakulásban lévő csapatról, ráadásul mindegyik izgalmas is valamiért, de legalábbis felettébb szórakoztató. A Pont Középre szőrmentén történő, hírhedt istencsapásával a léc mondjuk el lett hajítva a bokrok közé, de nekik ez is jól áll (és profi a klip). Hogy mi van itt még? A teljes diszkográfia minden dala, amiről nem is kell mást mondani, mint ami a kapcsolódó kritikákban elolvasható – itt pedig egyetlen masniba kötve vihető túlzásba a nosztalgia. A képet a Prologus demó dalai, a Cheer The Leash BPRNR válogatásról átmentett változata és egy AC/DC cover (Let There Be Rock) teszik tökéletesen teljessé.

A booklet a lényegre szorítkozik, a minimalista design pedig ugyancsak kedvemre való – a közreműködők komplett névsora a DVD-n amúgy is megtekinthető. Az ilyesmi a legszebb köszönetnyilvánítás, ha úgy tetszik. Akkor hát, ha más nem is, legalább ez a pofátlanul kedvező ár/érték arányú kiadvány legyen a polcán annak, akit az utóbbi tizenhárom évben a Szupersegg megérintett.

 

Hozzászólások 

 
+3 #2 Koroknai Balázs 2013-09-17 15:53
Idézet - sbxslade:
én most vettem meg alexandrában 1200,-ért; szerintem hülye, aki ennyiért nem szerzi be. eléggé bejön egyébként ez a minimáldizájn menü, tartalmilag meg természetesen hibátlan.

csúnyán átvertek, a MediaMarktban csak 999 ;)
Idézet
 
 
+2 #1 sbxslade 2013-09-17 09:43
én most vettem meg alexandrában 1200,-ért; szerintem hülye, aki ennyiért nem szerzi be. eléggé bejön egyébként ez a minimáldizájn menü, tartalmilag meg természetesen hibátlan.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Suicidal Tendencies - Budapest, Zöld Pardon, 2013. július 9.

 

Testament - Budapest, Zöld Pardon, 2013. június 24.

 

Rise Against - Budapest, Sziget fesztivál, 2011. augusztus 10.

 

Paul Gilbert - Budapest, Diesel Klub, 2010. november 29.

 

Orphaned Land - Budapest, Diesel Klub, 2010. november 21.

 

Solar Scream - Budapest, Dürer Kert, 2010. november 6.