Shock!

április 22.
hétfő
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

DVD kritika tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Iced Earth: Festivals Of The Wicked

Fél szemmel a netet figyelve feltűnt, hogy néhányan értetlenül fogadták Jon Schaffer szavait, miszerint a Festivals Of The Wicked az Iced Earth első hivatalos DVD-je. És való igaz, 2006-ban a Century Media ugyan kiadta DVD lemezen is az egyébként 1999-es Alive In Athens koncertfelvételt, ám a végeredmény igen alacsony költségvetésűre sikeredett. Nem is csoda, hogy Schaffer már akkoriban kijelentette, mindenki csak saját felelősségére vegye meg azt a kiadványt, ő személy szerint nem ért egyet a kiadó ténykedésével... Nos, az új, illetve az első koncert dvd igazi profi munka, és érezni is rajta, hogy az ősz szakállú vezér a maximumot próbálta nyújtani a rajongóinak minden tekintetben. Három teljes koncert, egy dokumentumfilm, videoklipek és fotógaléria – kell ennél több egy Iced Earth rajongónak? Ugye, hogy nem.

Mondjuk éppenséggel a dokumentumfilmtől nem dobtam hátast: ebben az egyórás filmben a zenekar agya mesél múltról, vad görögországi koncertekről és természetesen a lemezen található fellépések is szóba kerülnek. Emellett hallhatjuk a csapat többi tagját is, amint dicsérik egymást, és nagyjából ennyi. Nincsenek turnébuszos marháskodások, zenekari kulisszatitkok vagy hasonlók, inkább amolyan interjúszerűségről van itt szó, némi tipikusnak mondható bevágással, ahol láthatjuk a koncerteket megelőző sürgés-forgást, vagy a csapat tagjait, amint autogramokat osztogatnak, interjút adnak. Elsőre érdekes lehet, de ritkán fogom megtekinteni.

megjelenés:
2011
kiadó:
Century Media
Neked hogy tetszik?
( 19 Szavazat )

Egészen más áll az ezután következő három koncertfelvételre. Aki hozzám hasonlóan jelen volt 2009-ben a pecsás Saxon / Iced Earth bulin, az tisztában lehet vele, hogy a zenekar az egyik legjobb koncertbanda a földkerekségen. A színpadon mindenféle cicoma és látványos showelem nélkül, bőr- és farmerdzsekikbe öltözve szántanak végig, az Iron Maiden ihlette galoppozós riffekkel vegyített nagyívű kórusrészeket pedig tökéletesen hozzák élőben is, köszönhetően óriási torkú énekesüknek, bárki legyen is az épp. Mert a három fesztiválos koncertfelvételnek is az adja az egyik legfőbb apropóját, hogy két különböző karakterű énekessel örökíti meg a csapatot.

A legkorábbi a 2007-es wackenes fellépés, ahol még Tim „Ripper" Owens feszíti szét hangszálait a zenekar élén. Wackenről lévén szó, fény- és pirotechnikai elemek varázsolják nagyszabásúbbá a zenekar fellépését, de szerencsére mindhárom koncert izgalmas látványilag is, köszönhetően egyrészt a dinamikus vágásnak, másrészt pedig annak a ténynek, hogy mindegyik alkalommal az Iced Earth volt a főzenekar. Ripper természetesen profi teljesítményt nyújt, habár a Declaration Day néhol igencsak próbára teszi, de nincs ez másként utódjával sem, aki egyben elődje is volt. A 2008-as Rock Hard fesztivál volt Matt Barlow nagy európai visszatérő bulija, és közel 100 százalékot hozott. Mintha soha nem is szállt volna ki a csapatból, olyan otthonosan és magabiztosan mozog a hatalmas színpadon. Igaz, túl sokat nem is kommunikál a közönséggel, épp csak annyit, amennyit szükséges, de amiket ez a hatalmas teremtű fickó kiénekel, az tényleg nem mindennapi.

Hangulat tekintetében talán a harmadik koncert a legjobb: a szlovén Metalcamp közönsége már majdnem olyan kimagaslóan teljesít, mint mi itt Magyarországon két éve. A meleg fogadtatás láthatóan a csapatnak is jól esik, Schaffer arcán széles vigyorral eregeti a Pure Evil vagy épp a Violate szigorú témáit, a már jó ideje a zenekarban szolgáló Brent Smedley elvetemült pofákat vágva csépeli a bőröket, a basszusgitáros Freddie Vidales pedig nem csak metalos megjelenésű, de még a refrénekből is rendesen kiveszi a részét. Egyedül Troy Seele szólógitáros tűnik kissé visszafogottabbnak, bár az az interjúkból is kiderül, hogy ő sem egy excentrikus személyiség.

A hang és kép egyaránt csúcsminőségű, kristálytiszta, 5.1, ami csak kell, ebből a szempontból az Alive In Athens valóban nyomába sem ér. És habár a két barlow-s koncert dalsorrendje egyetlen tételt (I Died For You) leszámítva tökéletesen megegyezik, a két fellépés hangulatilag eléggé más ahhoz, hogy a hasonlóság egyáltalán ne legyen zavaró. Nagyon komoly kiadvány ez egy roppant erős koncertbandától, és egyben egy dicsőséges korszak méltó lezárása is.

Az Iced Earth november 24-én a Club 202-ben lép fel. További részletek a Concerto honlapján.

 

Hozzászólások 

 
+2 #1 Imposztor 2011-09-19 16:58
A fentiekhez két megjegyzést szeretnék hozzáfűzni:

1. Ugyan a dolog szubjektív, de nálam a Saxon agyba-főbe-oda-vissza-le-és-fel alázta az Iced Earth-t a PeCsában.

2. Matt Barlow "hatalmas termete" 180 cm...
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Anneke Van Giersbergen - Budapest, Club 202, 2014. április 4.

 

Fates Warning - Budapest, A38, 2013. október 16.

 

Portnoy, Sheehan, MacAlpine, Sherinian - Budapest, PeCsa Music Hall, 2012. október 19.

 

Within Temptation - Budapest, Sziget fesztivál, 2011. augusztus 10.

 

Accept - Budapest, Club 202, 2011. február 2.

 

Pain of Salvation - Budapest, A38, 2010. október 24.