Shock!

június 22.
szombat
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

DVD kritika tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Depeche Mode: Live In Berlin

depechemode_cBerlint látni és...? „Rengetegen imádják Berlint, de nem tudnám megmondani, hogy miért. Számomra nagyon más volt, mint London. Nagyon jól szervezett, majdhogynem futurisztikus hatást keltett, plusz ott voltak a mindenfelé megbúvó sötét bárok, ahová éjjel-nappal bármikor mehettél. Az összes feketébe öltözött, furcsa csodabogár fellelhető volt ezekben a pincékben, gyárépületekben és sötét bárokban. Berlin sötét, hedonista éjszakái úgy vonzották a Depeche Mode-os srácokat, mint fény a lepkét, de a város szürke égboltja gyakran elszigeteltséget, ürességet és unalmat is sugárzott" – mondta Gareth Jones, a Depeche Mode akkori producere a '80-as évek elején. Berlint látni és újrakezdeni.

Lemez – turné – DVD: évek óta ez a megszokott táncrend a zenekar háza táján, és ebbe a kikerülhetetlen nosztalgiával is erősen felvizezett programba kapcsolódik zökkenőmentesen a most kihozott, Live In Berlin címmel ellátott koncertanyag is, mely a tavalyi sorlemez, a Delta Machine turnéját hivatott dokumentálni. Egyéni szociális problémám talán, hogy kifejezetten kedvelem Martinék újkori stúdióanyagait is, de attól még életem első (és talán utolsó?) DM-koncertjén többnyire unatkoztam, miközben sorstársaimmal éppen ronggyá áztunk a Népstadion gyepén. Lefutni igyekeztem tehát a „kötelező" kört a menetrendszerűen érkezett berlini koncertanyaggal, majd legnagyobb meglepetésemre nagyon gyorsan a rajongó szerepében találtam magam, aki a zenészek minden megmozdulását csillogó szemmel lesi. Igen, Anton Corbijn jelen filmje egyrészt tökéletesen visszaadja az újra csúcsformába került banda élő vitalitását, másrészt a szobába transzportálja az utóbbi idők legnagyszerűbb színpadképét.

megjelenés:
2014
kiadó:
Sony Music
Neked hogy tetszik?
( 24 Szavazat )

Amikor a banda szót használom a Gahan-Gore tengely színpadi kiterjesztésére, akkor még csak nem is túlzok, hiszen a DVD-ről is egyértelműen az jön le, hogy a csapat zenekaribb képet ennél már nem is mutathatna. Martin eleve csak mutatóba áll be a szinti mögé, és egy dalban még a turnébillentyűs Peter Gordeno is leugrik a világ legszerényebb és legrandább dalszerző zsenije mellé gitározni, ha a helyzet úgy kívánja. A frontot évek óta ketten uralják az ötvenen túl is olykor már-már komikusan túlpörgő Gahannel, ugyanakkor végre a háttérszekció is hoz izgalmakat. A jelenkori viták kereszttüzében leginkább Christian Eigner áll, aki egy irgalmat hírből sem ismerő dobos állat, és egészen egyszerűen aprófává szeleteli a memóriába égett ritmusalapokat. Ez utóbbi jól is áll az itt hallható, Depeche Mode néven futó garázs-rock brigádnak, de például a violatorös nóták lelkét egészen egyértelműen kivégzi. Mivel éppen én írom ezt a kritikát, és nekem történetesen tetszik ez a hozzáállás, az csak az érem egyik oldala, de a sajtóban majdhogynem elvárt siránkozás itt most biztosan elmarad emiatt.

Nincs is különösebb ok a szájszél húzogatására, ez a műsor ugyanis egészen grandiózus dinamikával bír, ügyes dramaturgiával felépített csúcspontokkal, amit ha nem is zseniálisan, de remekül vitt filmre a lassan a hatodik ikszet is behúzó, holland vizuál-mágus. A háttérvetítések olykor elképesztően impozánsak, máskor megmosolyogtatóan ötletesek, de soha nem válnak unalmassá, se porosan múltidézővé. Sőt, a Live In Berlin alapján szerintem a Depeche sokadik virágzását éli, számomra egyértelműen a Devotional korszakát idézi ez a szó szerint lehengerlő élő teljesítmény. Az élmény minősége mindenesetre szinte azonos. Bár kapható a kiadvány – elképesztően pofátlan árakon – különböző deluxe és pure audio csomagokban is, itt a szimpla DVD (igen, nincs blu-ray, újabb ok a sírásra) audiovizuális egysége önmagában igazságot szolgáltat és teljes értékű élvezetben részesít. Olykor azon kapom magam, hogy együtt ugrálok a tömeggel. Ha nagy leszek, Martin Gore szeretnék lenni, és pókerarccal szeretném extázisba kergetni a berlinieket.

De ma még ich bin ein Berliner. Egyértelműen.

 

Hozzászólások 

 
-25 #44 DRAZSEN 2016-08-20 01:36
Irgalmatlan koncert,nagyon komoly DVD
A Depeche Mode egy zseniális zenekar!
Mi sem bizonyítja jobban,mint hogy mai napig aktívak,közel 60 évesek,és fantasztikus albumokat készítenek,óriá si koncerteket adnak.....nem éppen Rihanna módra!
Rengeteg rockzenész elismerően szól róluk.
Nagy butaságnak tartom ezt a beszűkülést sokaknál,hogy csak csihi-puhi trúmetál meg Ossian.....meg tucc-tacc-tutu-tacc TCS
Idézet
 
 
-20 #43 Tibor0908 2014-12-05 13:54
Tagadhatatlan, hogy a Depeche Mode zenéje metal zenészekre is hatással volt. A Between The Buried and Me (ők fel is dolgoztak egy DM számot) énekesének például konkrétan a DM a kedvenc elektronikus zenekara. Egy interjúban valahogy úgy fogalmazott, hogy akkor szerette meg őket, amikor kilépett abból a gondolkodásmódb ól, ami szerint ha nem brutális a zene, akkor az nem is lehet jó.
Idézet
 
 
+25 #42 Valentin Szilvia 2014-12-04 11:49
Idézet - Nűnű:
Az oldal szerkesztőihez fordulnék
Ha már itten megadjuk az e-mail címünket, nem lehetne azt megoldani, hogy a kommentelőhöz direktben írni, nem pedig így szétbarmolni egy-egy cikket?
Például úgy, hogy ráklikkelek az illető nicknevére, amire feljön egy kis ablak, és akkor ottan írhatnék neki egy privát üzenetet? Van olyan (asszem a blog.hu, ahol ezt úgy lehet megcsinálni, hogy én közben nem látom az illető e-mail címét)
Anyázásokra, üzleteléshez, koncertre utazásokhoz simán alkalmazható lenne.


A jelenleg használt modul nem alkalmas erre.
Idézet
 
 
-24 #41 Nűnű 2014-12-04 01:11
Az oldal szerkesztőihez fordulnék
Ha már itten megadjuk az e-mail címünket, nem lehetne azt megoldani, hogy a kommentelőhöz direktben írni, nem pedig így szétbarmolni egy-egy cikket?
Például úgy, hogy ráklikkelek az illető nicknevére, amire feljön egy kis ablak, és akkor ottan írhatnék neki egy privát üzenetet? Van olyan (asszem a blog.hu, ahol ezt úgy lehet megcsinálni, hogy én közben nem látom az illető e-mail címét)
Anyázásokra, üzleteléshez, koncertre utazásokhoz simán alkalmazható lenne.
Idézet
 
 
-18 #40 James Smith 2014-12-04 00:02
Korrekt választ adtál és ezesetben elnézést kérek korábbi személyeskedő hangvételű hozzászólásaimé rt melyeket személyed ellen intéztem.
Idézet
 
 
-22 #39 Nűnű 2014-12-03 22:50
Idézet - James Smith:
A DVD maga nagyon jó!

Idézet - Nűnű:
Idézet - James Smith:
... igencsak csökött ízlésedet.

Ezt miből szűrted le? Abból, hogy többek között az Ossiant is meghallgatom, és még tetszik is? Mit tudsz te az én ízlésemről? Talán megvan neked a lemezgyűjtemény em listája?


Sajnos nincs de kíváncsi vagyok rá. Életkorodra is.

Kérlek, ha ez jelent valamit:
39 éves vagyok, és főiskolán végeztem, történelem és művelődésszerve ző szakon. (Vagyis nem a kannásboros, bakancsos,16 éves "terhelt" tini vagyok (sosem voltam olyan).)
Rainbow-tól kezdve a Mardukig a legtöbbféle hard rock és metalzenéből vannak kedvenceim. Külföldi és magyar vegyesen, de inkább a metalfélék vannak többségben. Tudatosan 1988. óta hallgatok ilyen zenét (nagybátyámmal annak idején, még óvódás, kisiskolás koromban a 80-as évek legelejének hard rockjait hallgattuk, volt egy kis családi alap :) ). Judas Priest, Dio-s Black Sabbath, Manowar, Slayer, Summoning, Empyrium, Danzig, VHK, Immortal, Accept, ezek a fő kedvenceim.
Ami nem jön be nekem az a Tankcsapda-féle vonal meg a Dream Theater-féle "progresszív" metal, meg a nu- és egyéb metalcore félék.
Angolul olyan szinten nem tudok, hogy a dalszövegek befolyásolnának , akár pro, akár kontra irányban.
Ami nem metal, de szeretem, az az Empyrium, Tenhi, Dead Can Dance, és az ehhez hasonló, akusztikus hangulatzenék.
Ami még távol áll tőlem, az a vallás és a nacionalizmus.
Idézet
 
 
-28 #38 James Smith 2014-12-03 21:46
A DVD maga nagyon jó!

Idézet - Nűnű:
Idézet - James Smith:
... igencsak csökött ízlésedet.

Ezt miből szűrted le? Abból, hogy többek között az Ossiant is meghallgatom, és még tetszik is? Mit tudsz te az én ízlésemről? Talán megvan neked a lemezgyűjtemény em listája?


Sajnos nincs de kíváncsi vagyok rá. Életkorodra is.
Idézet
 
 
-22 #37 Koroknai Balázs 2014-12-03 20:39
A DVD egyébként hogy tetszik? ;)
Idézet
 
 
-24 #36 Khold 2014-12-03 18:19
én nem a saját ízlésem felé várom el a széles látókört, hanem általánosságban .

Könyörgöm, 2014-et írunk, és nem 1985-öt!
Akkor még tényleg az volt az elfogadott, hogy minden rokker arc csak metalt hallgatott, mert minden más untrú volt.

Ez a "Modeosozós" dolog körülbelül akkor fordult elő utoljára.

Azóta nagyot változott a világ, az-az ez emberek hozzáállása, és egy átlagos metalt szerető arc ugyanúgy meghallgatja a Prodigy-t, a Depeche Mode-ot, a Metallica-t, Kari Rueslattent, vagy éppen a Mayhemet, és mégse égetik meg érte.

De az általad tanúsított hozzáállás azt bizonyítja, hogy vannak még néhányan olyanok, akiknek jobb lenne, ha visszamehetnéne k 85-be.

Az ossianról alkotott véleményemhez tartom magam, de ha te szereted, az a te dolgod, nem az enyém.
Idézet
 
 
-23 #35 Nűnű 2014-12-03 16:26
Idézet - Khold:
Nünüke, az osszijánt teljesen felesleges ide keverni.

Az Ossiant azért vettem ide, mert pont te meg James Smith fikázták azt, (mondjuk úgy, mint én itten a Mode-ot, bár én olyan szavakat egyáltalán nem használtam, mint egyesek). És ez nektek nem tetszett. Elvárjátok a széles látókört, a nyitottságot a saját ízlésetek felé, de a másét lefikázzátok, leprimitívezite k.
Szóvá tettem, hogy ennek talán nem itt volna a helye, erre le lettem seggfejezve. Korábban lekannásboros, hülyegyereknek minősítettek, stb.
Értsd meg, hogy nem azért jövök fel egy metalzenei oldalra (erre utaltam, amikor azt írtam, hogy nekem csinálják, elég megnézni a Klasszikushock rovatot, jelentős része nekem is megvan), hogy lebunkózzanak, mert szeretek egy heavy metal zenekart.
Idézet
 
 
-23 #34 Nűnű 2014-12-03 16:15
Idézet - James Smith:
... igencsak csökött ízlésedet.

Ezt miből szűrted le? Abból, hogy többek között az Ossiant is meghallgatom, és még tetszik is? Mit tudsz te az én ízlésemről? Talán megvan neked a lemezgyűjtemény em listája?
Idézet
 
 
-26 #33 James Smith 2014-12-03 15:11
Figyelj már Nűnű. Az Ossianos cikk miatt hányszor kaptál sírógörcsöt és hány öngyilkossági kísérleted volt? :D
Ádám leírta, hogy igenis van igény más stílusú zenékre is. Újabb öngólt lőttél.
De legközelebb petíció formájában aláírásokat fogunk gyüjteni, hogy bizonyos hozzászólások, cikkek és vélemények ne sértsék meg nyomorult lelkivilágodat és minden maximálisan kiszolgálja igencsak csökött ízlésedet.
Lassan híres leszel. Igaz nem pozitív értelemben. Kommentelj még kérlek! :D
Idézet
 
 
-26 #32 Khold 2014-12-03 14:53
Nünüke, az osszijánt teljesen felesleges ide keverni.

Ez egy Depeche Mode kritika.

És ha nem tetszik, hogy a Shock-os szerkesztők Dave Gahanékkal foglalkoznak, akkor olvass más, jóval trúbb metal zenei oldalt.
De előre szólok, hogy a többi zenei oldal is betesz nem metal zenéket, szóval.... csöbörből vödörbe.

És ha már idecitáltad az osszijánt:

Dave Gahanék már akkor (joggal) elismertek és népszerűek voltak, amikor Endrénk még csak a szárnyait (vagy inkább a sörös üvegeket) bontogatta,
Idézet
 
 
-19 #31 Draveczki-Ury Ádám 2014-12-03 14:01
Kezditek összemosni a dolgokat, jelesül a kommenteket és a szerkesztőséget , amit nem szeretnénk.

Az Ossian alatt a szokásos ment, ami BÁRHOL megy, ha Ossian-cikk kerül ki. Amikor ezek a kommentek elértek egy olyan szintet, ami túllépett azon, hogy valaki nem szereti a zenekart, hanem átment mocskolódó, becsületsértő személyeskedésb e, közbeléptünk. Ettől eltekintve, aránylag normális keretek között mindenkinek joga van kifejteni akár a negatív véleményét is akár az Ossianról, akár a Depeche Mode-ról, akár gunyoros formában is - az már más kérdés, hogy a magánvéleményem szerint 2014-ben liveindebrecene zni kábé olyan, mintha valaki még ma is torgyánozna meg szalacsizna (mint ahogy volt is ilyen komment), és mi a magunk részéről, szerkesztőségi szinten sosem cseszegettük itt a zenekart. Ez az egyik.

A másik: Nűnű ugyan közölte, hogy az oldalt NEKI ÍRJUK (én erről eddig nem tudtam mondjuk, de örülök, ha így érzi), viszont szeretném felhívni a figyelmet, hogy a tavalyi budapesti Mode-koncertbeszámol ó a Shock! tíz legolvasottabb cikke között van ever. Ennyit arról, hogy egy úgynevezett metalos oldal úgynevezett metalos közönsége csakis a metalra kíváncsi.
Idézet
 
 
-31 #30 Nűnű 2014-12-03 13:35
Idézet - Khold:
Juj, mindjárt jönnek a trú osszijánosok, a técsések, meg a depisek....

Egyébként meg nünü úr, nem KELL semmit sem elolvasnod, ha nem tetszik az adott zenekar, akkor átugrod a cikket.

Nem egyszerűbb így?

Akkor miért kellett azt olvasnom az Ossian alatt, amit olvastam?
Vagy a tisztelet csak a Depeche-nek jár? Metalzenei oldalon egy heavy metal bandának már nem?
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

The Treatment - Budapest, Petőfi Csarnok, 2014. június 11.

 

Suicidal Tendencies - Budapest, Zöld Pardon, 2012. július 11.

 

Motörhead - Budapest, Sziget fesztivál, 2011. augusztus 10.

 

Wisdom - Budapest, Petőfi Csarnok, 2010. november 28.

 

Beardfish - Budapest, A38, 2010. október 24.

 

Wendigo - Budapest, Sziget fesztivál, 2007. augusztus 11.