Shock!

február 05.
vasárnap
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Demó tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Fortress: Demo 2004

2001 óta él és virul a nyíregyházi Fortress, akik neoklasszikus metalt játszanak. Építő jellegű kritikát várnak, amivel elég nehéz dolgom lesz, mivel a demón szereplő három felvétel nem az a kimondottan dicsérnivaló kivitelezésileg, megszólalásilag, zeneileg.

Az első dal stúdiós felvétel, sajnos nem tüntették fel, hogy hol sikerült rögzíteni. Nagyjából arányosak a hangszerek, legalábbis jól kivehető melyik hangszer mit játszik. A sound tipikus "elsődemós", vonalas gitárhangzás ésatöbbi. A hangszeresek elég pontatlanok, ezen nincs mit szépíteni. A dobos alap témákat játszik, de azt legalább lelkesen. Azt hallani, hogy a gitárosok igyekeznek megjegyezhető gitárszólókat kitalálni, olykor ikergitáros megoldásokkal. Ez még nagyon az út eleje, de sok gyakorlással, kitartással sok év múlva be fog érni a dolog. Az énekes olyan tipikus "magyarmetal hang", tipikus "magyarmetal" hibákkal, bizonytalanságokkal, rossz ritmizálással. Kiforratlan torok, néhol a dallamvezetés a Lordot juttatta az eszembe. De legalább nem volt veszettül hamis, ez is valami manapság.

A második dal egy koncertfelvétel, amit nagyon-nagyon nem kellett volna feltenni a demóra. Ilyesmit csak és kizárólag otthon, saját maguknak illik meghallgatni és leszűrni a hibákat. A felvétel minősége gyatra, valamint sokkal jobban kijönnek a hangszeresek pontatlanságai. A dal témája majdnem ugyanolyan, mint az előzőé, nem mondanám, hogy briliáns ötletek hemzsegnének a srácok tarsolyában. A vokalista gyengéi is jobban kijönnek, itt már nagyon hamis, az előzőleg felsorolt hibák mellé. Úgy szétesik az egész dal, ahogy az a nagykönyvben meg vagyon írva.

A harmadik, hősies metal dal pedig egy otthon készült számítógépes felvétel, dobos helyett dobgéppel. Kicsit jobbak is a dobtémák. Az énekes meg hallhatóan visszafogottabban énekel (meg hamisan is helyenként), mint az első dalban, biztos nem merte kiengedni a hangját, mert meghallják a szülők. A gitártémák viszont jobbak, mint az összes eddigiekben, sőt némi kis szintikíséret is befigyel, amitől epikus jelleget kapott a dal.

Nem tudom melyik gitáros szólózik, de hallhatóan rá épül az egész zenekar, ő a biztos pont egyelőre a csapatban. Ha az ő fejlődése magával tudja rántani a többieket is, pár év múlva korrekt kis zenekar lehetnek akár. Lehet, hogy egy külön frontember keresése sem lenne hülyeség. Addig is gyakorlás, gyakorlás, a koncertfelvételek nem mutogatása idegeneknek!

 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Friss

Hozzászólások

Galériák

 

Motörhead - Budapest, Sziget fesztivál, 2011. augusztus 10.

 

Roger Waters - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. június 22.

 

Symphony X - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Nevermore - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Helloween - Budapest, Petőfi Csarnok, 2010. november 28.

 

Wendigo - Budapest, Vörös Yuk, 2007. február 24.