Shock!

október 18.
hétfő
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Xandria: Salomé - The Seventh Veil

Szomorkás billentyűs intróval kezdődik a Xandria idei, a 2003-as Kill the Light címre keresztelt debütáló korongot követően immáron negyedik lemeze. A borongós, romantikus hangulat megmarad végig, nem kevés keleties, misztikus elemmel, melyek kiemelik őket a gothic, illetve Nightwish követő bandák sokaságából.

megjelenés:
2007
kiadó:
Drakkar / Focusion Promotion
pontszám:
7 /10

Szerinted hány pont?
( 1 Szavazat )

Azért persze mindkét vonal vastagon megtalálható a Xandria muzsikájában, épp csak van náluk egy pici plusz, amit a mitológiai adalék nyújt, s ami miatt ez a muzsika érdekes és szórakoztató. A lemez egyébként laza koncepcióval is rendelkezik, mivel a keleties hatások és a mitológiai témák az uszkve háromnegyedórás korong teljes hosszán érvényesülnek. A cím is a mitológiából ered; Ishtarhoz, a perzsa istennőhöz köthető, aki a hét fátyol táncával hozta vissza férjét, Tammuzt az alvilágból. Fentiekből nagyjából már ki is derül, milyen muzsika hallható itt, olyasfajta énekesnős gothic metal, amit inkább Skandináviából, legfőképp pedig talán Finnországból várna az ember, németektől kissé szokatlan az ilyesmi. Főleg ilyen profin!

Igaz ugyan, hogy a Xandria nem újítja meg a műfajt, viszont kellemes, fogós dalokat írnak, melyek hosszútávon is szórakoztatóak, izgalmasak, sőt a maga nevében még változatos is a lemez. Alapvetően két csoportra osztanám a dalokat; az egyikbe az olyan nóták kerülhetnek, mint a Beware vagy a Firestorm, melyekben egyértelmű a Nightwish farvizén való úszkálás szándéka, illetve a kissé modernebb, inkább a gótikus hangulatok felé húzó darabok, mint mondjuk az Emotional Man.

Azért persze akadnak fentiektől kissé eltérő dolgok is, mint a nekem kicsit a Sisters of Mercyt idéző Sisters of the Light vagy a himes Only for the Stars in Your Eyes, melyben az Entwine-ból ismerős Mika Tauriainen vendégeskedik. Ha nem tudnám, kik írták ezt a dalt, a nyakamat tenném rá, hogy finn import. Messze a legjobb nóta a lemezen egyébként a kettes Vampire, melyben vastag gitárokra érkeznek a misztikus goth témák, az i-re pedig azt a bizonyos pontot a kiváló refrén pakolja fel.

Ha sikerült volna minden nótát hasonló minőségűre gyúrni, nem emlegetném a hatásokat, így viszont nem lehet szó nélkül elmenni amellett, hogy a Xandria - keleties ízek ide vagy oda - inkább csak kópiabanda. Annak mondjuk elsőrangú.

 

Szóljon hozzá!


Kereső

Friss

Hozzászólások

Galériák

 

Cloudscape - Budapest, A38, 2014. március 13.

 

Deep Purple - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. február 17.

 

Nickelback - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2013. november 8.

 

Perfect Symmetry - Budapest, Club 202, 2013. október 23.

 

Accept - Budapest, Club 202, 2011. február 2.

 

Paul Gilbert - Budapest, Diesel Klub, 2010. november 29.