Shock!

február 03.
péntek
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Turisas: Battle Metal

A cím mindent elárul. Ez itten, kérem, harci metal. S hogy az elnevezés mit takar voltaképp? Hm... Könnyebb számbavenni, mi minden található e finn bagázs muzsikájában, mint azon filózni, vajon mi maradt ki... Folkos-pogányos elemekre alapozott, dallamdús nóták sorjáznak elénk.

megjelenés:
2004
kiadó:
Century Media / Record Express
pontszám:
9 /10

Szerinted hány pont?
( 2 Szavazat )

Noha helyenként talán eszünkbe juthat a Finntroll vagy épp a Moonsorrow neve, a Warlord nevű marcona által vezérelt csapat végső soron a maga által kreált mezsgyét tapossa. Felvonultatnak nagyszabású kórusokat, szimfonikus hangszerelésű nótákat, csilingelő szopránt, hörgő-nyögő-tajtékzó gonoszt, szedett-vedett csordavokált, miegymásokat. Egy bizonyos: az anyag hallgatása egyetlen percre sem fullad unalomba. Kapunk heroikus himnuszt (pl. a címadó Battle Metal), pikulát és hegedűszót Hammond-aláfestéssel, lajlalalajlaj vigadozással (The Land of Hope and Glory).

Régi idők tábortüzes-romantikus hangulatát varázsolják elénk a One More első hangjai, míg a Midnight Sunrise már-már a lehetetlenségbe hajló black-csujogatós világ peremét tapodja vodkagőzös tangóharmonika és hegedű szólamaival. A zagyvaság koronáját nálam mégis az Among Ancestors percei viszik el. A röpke Sahti-Waari színtiszta pub hangulat. (Egy igencsak túlzsúfolt pubé...) Neves történelmi eseményt ecsetel nekünk a Rex Regi Rebellis, illetve az előhangul szolgáló Prologue for R.R.R. A harcos muzsikusok keresve sem találhattak volna a harmincéves háborúnál nagyszerűbb témát.

Színpompás bazári kavalkádot hordott össze a Turisas, szinte beleszédülünk a tiritarka paletta felfogásába, emésztésébe. Hogy ez nevezhető akár összevisszaságnak, kaotikának is? No igen. Hozzáállás kérdése. Engem szórakoztat, felvidít ez a muzikális torkosság.

 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

The Winery Dogs - Budapest, Barba Negra Music Club, 2016. február 17.

 

Testament - Budapest, Zöld Pardon, 2013. június 24.

 

Lillian Axe - Budapest, Club 202, 2012. szeptember 12.

 

Suicidal Tendencies - Budapest, Zöld Pardon, 2012. július 11.

 

Paul Gilbert - Budapest, Diesel Klub, 2010. november 29.

 

Wisdom - Budapest, Petőfi Csarnok, 2010. november 28.