Shock!

október 31.
szombat
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

CD kritika tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Skeletal Remains: The Entombment Of Chaos

skeletalremains_cMára a death metalnak is ezer különböző iránya, elfajulása jött létre, komplett kis mikroszínterekkel, ahogy kell. Ugyanakkor még mindig akadnak zenekarok a fiatalabbak között is, akik nem szeretnének kísérletezni, újítani, überkomplexen játszani, netán tovább fokozni a brutalitást (ha még lehetséges ez egyáltalán), hanem simán csak az örök klasszikusok nyomdokain alkotnak, akiket annak idején, tizenévesen hallgattak. A negyedik teljes nagylemezénél járó, kaliforniai Skeletal Remains egyértelműen ebbe a körbe tartozik.

A The Entombment Of Chaos két évvel követi a sorban a banda legutóbbi nagylemezét, a Devouring Mortalityt, és ugyan Chris Monroy gitáros/hörgős körül a teljes zenekar lecserélődött azóta, a stílus és a minőség semmit sem változott. A csapat elég egyértelműen az irányzat legnépszerűbb amerikai leágazását, a floridai vonalat tűzte zászlajára, és hallhatóan ezen a mezsgyén érzik magukat otthon. Ebből fakadóan a lemezen stílusát tekintve voltaképpen semmi olyat nem hallunk, amit ne játszottak volna el a '90-es évek derekáig bezárólag az akkori színtér zenekarai, viszont a jól bevált, ismert fogásokat kellő érzékkel és ízléssel tálalják, így az anyag összességében kimondottan kellemes hallgatnivaló. Oravecz kolléga legutóbb azt írta: ha nem tudná, mi az ábra, simán elhinné, hogy valami elsikkadt cucc került elé 1992 környékéről. Én sem tudok nagyon mást mondani, továbbra is ez a helyzet.

megjelenés:
2020
kiadó:
Century Media
pontszám:
7 /10

Szerinted hány pont?
( 9 Szavazat )

Itt aztán tényleg nincs zsákbamacska: a logó és a borító láttán éppúgy azonnal belőhető, miben utaznak, mint ahogyan nyilván nem véletlenül vették fel bónusznak pont a James Murphy-féle Disincarnate Stench Of Paradise Burning című örökbecsűjét sem. Nem szeretném elhallgatni, hogy utóbbi nóta dalként simán és egyértelműen a lemez legjobbja, mindez azonban nem jelenti azt, hogy a saját szerzeményekkel gond lenne. Mint írtam, a Skeletal Remains megbízható módon nyúl a death metal oly régóta szabadalmaztatott és kedvelt formuláihoz, és ha nem is klasszikus értékű, de jól hallgatható, szórakoztató saját dalokat állít össze a panelekből. A tucatnyi amerikai banda – Morbid Angel, Monstrosity, Death, Cannibal Corpse, Deicide és társaik – mellett fűszerként itt-ott halványan még a Pestilence is beugrik egyes riffekről, váltásokról, szóval biztosra vehetjük: Monroy valóban kívülről fújja a death metal leckét, legyen szó az Atlanti-óceán akármelyik partjáról.

Noha a Skeletal Remains is elsősorban a gyorsabb tempókat favorizálja, a hangzását tekintve is egészséges lemez két legjobb dala szerintem pont a visszafogottabb iramúak közül kerül ki, ráadásul ezek a leghosszabbak is: a gyilkos riffekkel indító, gonosz Tombs Of Chaosról és közeli rokonáról, az Eternal Hatredről beszélek, amelyek már pár hallgatás után is beülnek a fülbe. De az Enshrined In Agony kétperces, éterien lidérces instrumentalizmusa is szépen mutatja, hogy a banda nem kizárólag aprítani tud, mint ahogy a szólók is mívesek, hangulatosak.

48 percben talán kicsit hosszú lett ez az album, akad is rajta néhány jellegtelenebb darab, de összességében semmi rosszat nem tudok mondani róla, ez itt tényleg a korrekt stílusgyakorlat tankönyvi példája. Nem adok rá magasabb pontszámot (ahhoz több eredetiségre lenne szükség), de ha szereted a klasszikus amcsi death metalt, valószínűleg neked is tetszeni fog.

 

Hozzászólások 

 
#1 Carrast 2020-09-25 10:03
nagyon szeretem őket, pont a "klasszikusságuk " miatt. örök kedvenc
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Devin Townsend Project - Budapest, Barba Negra Music Club, 2015. március 12.

 

Peter Gabriel - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. május 6.

 

Within Temptation - Budapest, PeCsa Music Hall, 2014. március 14.

 

Helloween - Budapest, Petőfi Csarnok, 2010. november 28.

 

Stuck Mojo - Budapest, Dürer Kert, 2010. november 2.

 

Pain of Salvation - Budapest, A38, 2010. október 24.