Shock!

április 10.
péntek
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Shining Fury: Another Life

A 97-98 táján csúcsra-járatott, de mostanában is pezsgő olasz metalélet egy újabb üdvöskéjét üdvözölhetjük ezúttal a Shock! hasábjain - mondhatnám, ha nem vetettem volna egy pillantást lapunk archívumába. Bizony, ezek a srácok egy lemezt már a világra szabadítottak két éve, amelyet Pfleger Bea kolléganőm érthetetlen módon 5 pöttyel "jutalmazott".

megjelenés:
2006
kiadó:
Metal Blade
pontszám:
7 /10

Szerinted hány pont?
( 1 Szavazat )

Érthetetlen módon, hiszen ez a zene kimondottan neki készült, persze lehet, hogy ezt csak a nyughatatlanul bennem munkálkodó, írótársaim beskatulyázására folyamatosan buzdító kisördög gondolja így. Mindazonáltal jó kis olasz europower-speed muzsikát nyomnak ezek a mediterrán temperamentumú srácok, amely műfajhoz - skatulyázás ide vagy oda - Bea sokkal jobban ért, mint jómagam, ezzel együtt egyetlen Rhapsody-Labyrinth-Athena-Domine-stb.- fanatikus se aggódjék, én sem húzok vizes lepedőt a Ragyogó Düh brigádjára. Ez a lemez ugyanis teljesen korrekt.

Tulajdonképpen azzal, hogy tipikus olasz power-speed, mindent el is mondtunk a muzsikáról. Főleg, hogy Itáliában a svéd színtérhez igencsak hasonló módon működő metal beltenyészet működik és erre a "mindenki mindenkivel"-elvre épül a Shining Fury múltja, jelene és talán jövője is. Hiszen az alapító tag Ross Lukather dobos a Labyrinth Return To Heaven Denied lemezének turnéján, ill. a kultikus Death SS-ben játszott korábban; 2001-ben létrehozott új bandája énekesének pedig egy olasz Deep Purple cover band énekesét (Profondo Porpora - egyébként ez a DP nevének olasz fordítása) választotta, Francesco Nerettit, aki az Athena tagja is volt azelőtt. A SF első, Last Sunrise c. lemezen pedig nem kisebb nevek szerepeltek vendégként, mint az Elritch oszlopos tagjai, Terence Holler énekes és Oleg Smirnoff billentyűs, valamint a veterán Domine kulténekese, Morby (Olegnek talán elhiszem, hogy ez az igazi neve, de a többiek... "oleg" legyen már ezekből a röhejes angol művésznevekből!) - tehát az 1860-as "sima" olasz egység után az 1990-es, 2000-es években az olasz metal-egység is megvalósult, egy mindegy kiért, hisz mindenki egyetért.

Tulajdonképpen Francesco is egy tipikus "olaszmetalhang": magas, hajlékony, kicsit "dög" nélküli, akcentusos, de alapvetően nagyon jó adottságokkal rendelkezik a fiú. Sőt, megkockáztatom, hogy talán a talján mezőny egyik legjobbja. Sokáig gondolkoztam, hogy kire is emlékeztet, aztán beugrott, hogy bizony a kattant Rick Mythiasinra (ex-Steel Prophet, New Eden) hasonlít ez a hang. És ugye mivel a srác nem átall egy Purple tribute zenekar élére sem kiállni, miheztartás végett az album végére feltett Highway Star feldolgozásban is megmutatja, mit tud. A banda sem bénázik: az eredeti verzió felől közelítettek a dologhoz, tehát nem olyasféle teljesen átértelmezett verzióról van szó, mint a Metal Church esetében, ellenben jó zúzós, léggitáros party metal himnusszá alakult át a klasszikus (úgy kezdődik, mint a Scorps Can't Live Without You c. száma, esetleg mint egy Priest nóta).

Ami a saját nótákat illeti, mint minden europower banda esetében, itt is leginkább azok a dalok tetszenek, amelyeknél kicsit bedurvulnak a riffek, és a zene eltávolodik a Helloween-Edguy-Sonata-stb. vonaltól (The Haunting, Neither Words Nor Kisses, Dr. Jekyll & Mr. Hyde); sőt, olyan tétel is akad, amelyről egyenesen a Steel Prophet jut eszembe (Together, Eternal Fight - lásd a fenti Mythiasin párhuzamot). Összességében tehát abszolút hallgatható lemez, tisztességes munka, ebben a nagy dömpingben is megérdemli a figyelmet, az ismert olasz bandák rajongói mindenképpen hallgassák meg (a többieknek tényleg nem marad ki semmit az életéből, ha skippelik, de ha már szembejön, ne kerüljük ki).

 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Cloudscape - Budapest, A38, 2014. március 13.

 

K3 - Budapest, Diesel Klub, 2011. május 19.

 

Mercenary - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Apocalyptica - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. február 23.

 

A Life Divided - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. február 23.

 

Wisdom - Budapest, Petőfi Csarnok, 2010. november 28.