Shock!

július 08.
szerda
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Rhapsody: Rain Of A Thousand Flames

Turilliék bekattantak. Nekem pedig visszatért a taljánokba vetett hitem, ami az évek folyamán egyre fogyadozott. Annak idején üdvözült mosollyal, odaadással csüngtem első munkáikon - aztán kezdtem belefásulni, amikor úgy éreztem, a csapat mintha mókuskereket hajtana és nem igazán tud megújulni, fejlődni.

megjelenés:
2001
kiadó:
Limb / Record Express
pontszám:
10 /10

Szerinted hány pont?
( 5 Szavazat )

Hogy Fabióék tényleg bekattantak, azt jelzi a rendkívüli borító is. Úgy látszik, Csizmaország ifjai is belegunnyadtak már a kardos-vértes-vitézes-sárkányos-manós világba, s helyette olyan vérgőzös-hagymázas horrort rittyentettek a borítóra, ami még az én Alien-filmeken edzett fantáziámat is hátrahőkölésre késztette.

Most azonban zeneileg is történt valami. Ilyen erős anyaggal talán még soha nem jelentkeztek. Nem baj, hogy csupán 42 perc - elég is ebből ennyi. Maradt a monumentális, nagyzenekari jelleg, maradt a romantikus csembaló-sound, viszont nincsenek unalomba fulladó, tízperces balladák, időhúzó cicmörgések. Első pillanattól az utolsóig élvezetes, sodró lendületű anyag. Telitalálat ez az album, a Rhapsody erősebb, mint valaha. Soha nem volt még jobban összemosva a klasszikus és a metal muzsika határa. Sőt. A Rhapsody esetében ez a határ nem is létezik. Csupán tehetség, kreativitás, bombasztikus hangszerelés. A legkitűnőbb példa erre, hogy a banda csípőből felnyomta az Új világ szimfónia képzeletgazdagon feldolgozott változatát, melyet anno egy Dvořák nevű zeneszerző követett el... Fabio énektémái nem eltúlzottan hangsúlyosak, kellemesen beleolvadnak az egységes hangzásba. Egy bizonyos: ha Verdi ma élne, ilyen zenét szerezne. (Lehet, már rég kitúrta volna szegény Luca bácsit a csapatból, s most ő tépné a húrokat...)

Promó cd lévén nem volt lehetőségem hozzájutni a szövegekhez, de a dalcímek (Sötét horizontok királynője, Egy haldokló angyal könnyei, Elnor varázsos völgye, stb.) nem arra utalnak, hogy a sztori az Alien 5. részéről szólna. Az Elnor's Magic Valley azért elég egyértelmű lenyúlás - hangulatában, hangszerelésében is egy az egyben idézi Az utolsó mohikán gyönyörű filmzenéjét. De sebaj. A jót nem szégyen lenyúlni, ha abból ismét jó születik...

Márpedig ez itt és most nagyon-nagyon jó. Ajánlom mind a hűséges rapszodistáknak, mind a hitehagyottaknak!

 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

King 810 - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2015. február 5.

 

Iron Maiden - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. június 3.

 

Within Temptation - Budapest, PeCsa Music Hall, 2014. március 14.

 

Riverside - Budapest, Diesel Klub, 2011. május 6.

 

Symphony X - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Jerry Lee Lewis - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2010. október 31.