Shock!

július 08.
szerda
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Replika: Durva élet

Ezer éve, a Hanyatlás demóval ismertem meg a debreceni Replikát. Annak ellenére, hogy az a cucc és az azt követő, Nem leszek áldozat című lemez nem sok önállóságot mutatott, mégis eléggé betaláltak nálam agresszív, modern (akkoriban talán az extrém metal jelzőt használtuk az ilyesmi zenékre) muzsikájukkal. A második lemezzel, az Imával aztán elvesztettem a fonalat és jó ideig semmi kapcsolatom nem volt Csató Petiékkel.

megjelenés:
2004
kiadó:
Edge / HMP
pontszám:
8 /10

Szerinted hány pont?
( 3 Szavazat )

2004-ben aztán valahogy több Replika bulira is elvetődtem, és ezek egytől egyig nagyon jók voltak, így eltökéltem, hogy ismét felveszem azt a bizonyos fonalat és beruháztam - az egyébként baráti áron kapható - új lemezükre. Nem is bántam meg! Mára ugyanis sikerült kialakítani egy egységes, felismerhető Replika-hangzást, melybe ezen a lemezen keleties hatások is vegyülnek. Nem is csoda, hiszen Peti köztudottan Krisna tudatú és ez érezhetően hatással van nemcsak a szövegeire, hanem a zenére is. Szerencsére sikerült megtartaniuk az egyensúlyt, így sem a szövegek nem lettek észosztóak, papolósak, sem pedig a muzsika rovására nem mennek az említett díszítő elemek. Sőt, a lemezt záró, instrumentális Egyre közelebb tétel kifejezetten jó a sok akusztikus gitárral, kongával...

Néhány szót magukról a nótákról: kellően változatos a lemez, a gyors, sikálós nóták mellett, mint például a Mindent akarok vagy a Tépd szét, lírai, nyugisabb pillanatok is vannak. Ilyen a lemez egyik legerősebb nótája, a Valami vár itt rám, melyet Kowa támogatott meg vokállal és amiben slide gitárt is csatasorba állítanak a fiúk. Ugyancsak kiemelkedik az Egyedül nincs esély, melynek a szövege is nagyon jó. Érthető, pozitív gondolatokat vonultat fel, de nem szájbarágós.

Sajnos azonban előfordul egy-két gyengébb pillanat is. Nem tudok megbékélni például az Átveréssel, ami azért érdekes, mert pont ez a klipes nóta, tehát Falaték szerint elvben ez reprezentálja legjobban a lemez egészét. Hát, szerintem meg éppen hogy kilóg a sorból. Elég egyszerűen - hogy azt ne mondjam Tankcsapdásan - indul, és egészen a refrénig elég bugyuta a nóta. A refrén már 100% Replika, de a verzék utána is gyengécskék. Ugyanígy nem jön be az Egyszer élünk sem. Tök egyszerű az egész, ami még nem lenne baj, de megmarad az az érzésem, hogy nem ártott volna még agyalni valamit ezen a nótán. Ne legyünk azonban igazságtalanok, ez csak két nóta a kereken egytucatból (intróval együtt 13-ból), amit több kiemelkedő dal ellensúlyoz.

A HSB stúdióban készült lemez jól szól, Gergő remek dobmunkája és Csató gitárjai is kellőképpen megdörrennek, egyedül Falat bőgőjét lehetett volna kicsit előrébb hozni. Gergőt egyébként külön is ki kell emelni, ötletesen, magamutogatástól mentesen, de mégis technikásan üt, de ez nem is meglepetés, megszokhattuk már tőle.
Összegezve elmondható, hogy a gyengébb pillanatok ellenére is ez egy jó kis lemez, érdemes begyűjteni.

Ja, mielőtt elfelejtem, az említett Átverés klip is megtalálható mellékelve mpeg formátumban. Egyéb érdekességek, komplett lemezek és videoklipek pedig a csapat honlapján.

 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Nitzer Ebb - Budapest, Dürer Kert, 2011. május 1.

 

Psychotic Waltz - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Pain of Salvation - Budapest, A38, 2010. október 24.

 

Muse - Budapest, Sziget fesztivál, 2010. augusztus 15.

 

Wendigo - Budapest, Vörös Yuk, 2007. február 24.

 

Wendigo - Budapest, Wigwam, 2005. február 16.