Shock!

július 15.
szerda
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

CD kritika tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Night Demon: Darkness Remains

nightdemon_cA kaliforniai Night Demon egy újabb üdvöske a virágzó retro-heavy metal színtéren, akiknek második teljes nagylemeze idén április végén jelent meg a Steamhammernél. Kicsit későn jutott el hozzám ez az anyag, de végül csak felfigyeltem rá. A Jarvis Leatherby által vezetett trió 2011-ben alakult, azóta azonban mindenki lecserélődött a basszusgitáros/énekes körül: a mostani line-up Dusty Squires dobost és Armand John Anhthony gitárost takarja, a zene pedig hagyományőrző heavy metal az ősi NWOBHM bandák-nyomán.

A zenekar kapcsán legtöbbször az első két Maiden a hivatkozási alap, amiben van is igazság, a magam részéről azonban erősebbnek érzem az olyan kisebb bandák hatását, mint az Angel Witch vagy a Satan. És persze az is sokat elárul, hogy első igazi turnéjukat a Diamond Head és a Raven társaságában adták az Államokban. Túl nagy dolgokat persze nem kell várni a Darkness Remainstól: ez szimplán csak tíz jól összerakott nóta a fentebb említett zenekarok csapásán továbbhaladva, úgy zeneileg, ahogy az énekhangot tekintve is. Leatherby orgánuma ugyanis kifejezetten kellemes és erős: otthon van a magas tartományokban, de mellőzi a falzett sikolyokat, dallamai pedig kifejezetten ülnek, ami ragadóssá teszi a Night Demon zenéjét. Az alapvetően rövid, három- négyperces dalok kapcsán ugyan néhol kifejezetten erős áthallások is vannak, de ha elfogadod, hogy ez a lemez sem a heavy metal forradalmasításáról és megújításáról szól, akkor biztos, hogy élvezni fogod.

megjelenés:
2017
kiadó:
Steamhammer / SPV
pontszám:
7 /10

Szerinted hány pont?
( 11 Szavazat )

A műfaj hőskori klasszikusaihoz hasonlóan hihetetlenül gagyi klippel megtámogatott, slágeres Welcome To The Night vagy a középtempósan induló Stranger In The Room ugyanúgy jó, ahogy a rockos riffelésű Life On The Run, amelyről a Saxon – vagy a szintén ígéretesen indult, mára azonban földbe állt Vanderbuyst – ugrik be. A Maiden Hell kapcsán pedig talán fölösleges is leírni, kikre hasonlít, de a Dawn Rider és az instru Flight Of The Manticore után is simán fizethetnének jogdíjat Harriséknek. Szerencsére a lemez vége is tele van jó dalokkal, a Black Widow és az On Your Own szintén a legszebb brit hagyományokat idézik, az epikus címadó pedig némi Zep- és Thin Lizzy-hangulatot is felvillant. A limitált verzión pedig ott Turn Up The Night és a We Will Rock You feldolgozása is.

Ugyan jó kis lemez lett a Darkness Remains, viszont akkor se maradsz le túl sokról, ha kihagyod. A műfaj szerelmeseinek viszont érdemes begyűjtenie, a nyilvánvaló kópia-jelleg ellenére ugyanis kifejezetten jó a zenekar.

 

Hozzászólások 

 
#19 viki 2020-06-16 15:20
1 hónapja ezt a bandát hallgatom. Igaz, hogy nem mutatnak újat, Saxon, Metallica, Maiden koppintás, de kurva jól nyomják. Megnézném őket a Metallica előzenekaraként :)
Idézet
 
 
+2 #18 Tulus 2017-09-01 18:06
Sajnos a mai fiatalok egyre szarabb/semmilyenebb zenéket hallgatnak, persze tisztelet a kívételnek.

A poén az, hogy akik kiröhögik a Maident, azok egy olyan zenekart se tudnak mutatni a kedvenceik közül, akikre 20 év múlva is emlékezni fognak.
Idézet
 
 
+2 #17 DéeL 2017-09-01 06:48
Nagyon jó album, nálam az esztendő egyik legkiválóbb alkotása. Van benne egy kevés Jaguar is.
Idézet
 
 
+3 #16 Jánosi Péter 2017-08-31 23:28
Idézet - Tulus:
Először ajánlom a Desolation Angels régi lemezeit ismerkedésre, aztán pedig a legújabbat, mert az is nagyon jó lett :)

Hát a NWOBHM az egyetlen olyan stílus a metalon belül, amelyik kb. 10 év múlva "kipusztul" :(
Ugyanis nincs utánpótlás... mármint úgy értem, nincsenek újabb NWOBHM zenekarok, de hogyan is lehetnének?
Szóval... szerény véleményem szerint minden új és régi lemezt-demot-Ep-t meg kell becsülni.


Nincs utánpótlás, mert egy csomó velem egykorú srácnál azt látom, hogy csak folk, szimfonikus, meg djent, metalcore, meg modern metal megy. Ezek a srácok még a Maiden-t is kiröhögik, tisztelet a kivételnek persze. Érted, a Maident!!! Nem tudom, hogy ismerős-e neked ez a helyzet, de én valami ilyesmit látok, ha kicsit körülnézek a mai zenehallgatók körében.
Idézet
 
 
+1 #15 Tulus 2017-08-31 15:27
Először ajánlom a Desolation Angels régi lemezeit ismerkedésre, aztán pedig a legújabbat, mert az is nagyon jó lett :)

Hát a NWOBHM az egyetlen olyan stílus a metalon belül, amelyik kb. 10 év múlva "kipusztul" :(
Ugyanis nincs utánpótlás... mármint úgy értem, nincsenek újabb NWOBHM zenekarok, de hogyan is lehetnének?
Szóval... szerény véleményem szerint minden új és régi lemezt-demot-Ep-t meg kell becsülni.
Idézet
 
 
+3 #14 Jánosi Péter 2017-08-31 12:24
Idézet - Tulus:
NWOBHM+Power Metal nem újkeletű dolog, gondolj például a Cloven Hoof-ra, vagy a Desolation Angels-re. :)


A Cloven Hoof még oké, de a Desolation Angels nekem totál új. Ez van, ha ez az irányzat még a metalon belül is mostohagyerekne k számít, kb. mint a doom.
Egyébként a Cruz del Sur kiadónál vannak még jó kis bandák.
Idézet
 
 
+1 #13 Tulus 2017-08-30 16:45
NWOBHM+Power Metal nem újkeletű dolog, gondolj például a Cloven Hoof-ra, vagy a Desolation Angels-re. :)
Idézet
 
 
+2 #12 Jánosi Péter 2017-08-30 15:37
Uraim! Ajánlom figyelmetekbe a következő youtube-os csatornát, tele van érdekességekkel :

https://www.youtube.com/channel/UCCGbKiCJjph8Grazqmo7z4w

Illetve külön is megemlíteném még, ha jól emlékszem brit Dark Forest zenekart, különösen a Beyond the Veil lemezüket. Keverik a NWOBHM-et power elemekkel. Először furcsán hatott, de aztán sikerült megbarátkoznom velük.
Idézet
 
 
+2 #11 Tulus 2017-08-30 14:47
Ha az újabb zenekarokról van szó, akkor nekem az Enforcer jön be.

Akit érdekel, a következő NWOBHM zenekarok jelentettek meg lemezt ebben az évben:

Warrior, Chrome Molly, Mythra, Cloven Hoof, V1, Hungry Touch, Warfare, Tytan, Steve Crowther Band, Lionheart, Metal Mirror, Desolation Angels, Thunderstick, Pagan Altar, Venom.

A következő NWOBHM zenekarok kislemezt jelentettek meg:

Troyen, Traitors Gate, Rock Goddess.

A következő NWOBHM zenekaroktól várható új lemez még elvileg ebben az évben:

Robespierre, Stormchild, Tank, Angel Witch, Blitzkrieg, Holocaust, Diamond Head, Seventh Era, Seventh Son, Satan's Empire, The Clan, Sweet Savage, Preyer, Stormtrooper, Chariot, Raven, Avenger, (talán) Legend.

Ja, és megjelenik egy válogatáslemez is egy Trident nevű kult NWOBHM csapattól, a Cult Metal Classics fogja kiadni ősszel \m/

2018-ban sem maradunk NWOBHM lemezek nélkül: Rock Goddess, Praying Mantis, Salem, Troyen, Jaguar, Rogue Male, BattleAxe...

Újjáalakult a SYZ Rock Band, a Tragician, a Malleus, a Snatch-Back, a Blackmayne, a Rox, a Traitors Gate, a Charted Hurricane, a Thuderstick, a Dark Heart, a Lionheart, a V1, a Warfare, a Heavy Pettin'. és a Mother's Ruin.

Szóval... A NWOBHM rajongóként nem fogunk unatkozni a következő hónapoban :)
Idézet
 
 
+1 #10 NemTom 2017-08-30 12:18
Nekem az idei Cloven Hoof lemez tetszett nagyon, ebből a régisulis, NWOBHM stílusból

Idézet - Jánosi Péter:
Jó kis zene ez, köszönet Gábornak a lemezkritikáért !
Kérdezném az előttem szólókat, kicsit offolva a témát, hogy mit szólnak az olyan zenekarokhoz, mint a Twisted Tower Dire, Visigoth és az Evil Survives. Mondanak ezek a bandák rajtam kívül valakinek valamit?

Az Evil Survives.-val még nem találkoztam, a másik kettővel igen, tetszett is a lemezük
Idézet
 
 
+1 #9 19EmpEroR75 2017-08-30 03:27
Jánosi Péter: az újakat nem követem, el is távolodtam ettől a műfajtól, a Twisted Tower Dire-t ismerem valamennyire. Az utolsó album kivételével alapvetően bejött a zenéjük, de az új énekes hangjával nem tudtam megbarátkozni (de tulajdonképpen a lemezzel sem - bár sok mindenbe nem tudtam belekötni, de valami nekem nagyon hiányzott), és bevallom, ezt követően (az előző albumaikat néha hallgatva csak) nem foglalkoztam velük. (de most, hogy írtál róluk, most néztem, azóta nem is adtak ki új albumot)
Idézet
 
 
+1 #8 Jánosi Péter 2017-08-29 23:08
Jó kis zene ez, köszönet Gábornak a lemezkritikáért !
Kérdezném az előttem szólókat, kicsit offolva a témát, hogy mit szólnak az olyan zenekarokhoz, mint a Twisted Tower Dire, Visigoth és az Evil Survives. Mondanak ezek a bandák rajtam kívül valakinek valamit?
Idézet
 
 
+1 #7 norbert hellacopter 2017-08-29 19:52
Hát, ha az utolsó Jaguar lemezt veszem kiindulópontnak , akkor annyira azért nem hiányzik egy új anyag tőlük - írom ezt úgy, hogy a Power Games az egyik kedvenc NWOBHM lemezem.

A Night Demon bármelyik anyaga súlyos köröket ver a Metal X-re nálam, meg egy csomó abból az érából való régi csapat visszatérő/újkori anyagára is, szerintem kiválóak, a négyszámos debüt EP volt a legkirályabb, de a két nagylemezt is nagyon bírom
Idézet
 
 
+2 #6 Tulus 2017-08-29 19:37
Szívesen :)
Idézet
 
 
+2 #5 19EmpEroR75 2017-08-29 18:44
Tulus: köszi az infót, ez nekem kimaradt.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Friss

Hozzászólások

Galériák

 

Anneke Van Giersbergen - Budapest, Club 202, 2014. április 4.

 

Rise Against - Budapest, Sziget fesztivál, 2011. augusztus 10.

 

Marty Friedman - Budapest, Diesel Klub, 2011. május 19.

 

Die Hard - Budapest, Diesel Klub, 2011. február 13.

 

Dark Tranquillity - Budapest, Dürer Kert, 2010. október 14.

 

Wendigo - Budapest, Sziget fesztivál, 2007. augusztus 11.