Shock!

január 18.
szombat
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

CD kritika tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Morbid Angel: Kingdoms Disdained

morbidangel_cKonkrét infók híján, csupán az elejtett megjegyzésekből és a tagság átrendeződése láttán is meglehetősen egyértelmű, hogy mi zajlott le az elmúlt években a Morbid Angel háza táján. Miközben a Kingdoms Disdained még mindig csupán a harmadik (!) sorlemez a tampai hősöktől a 21. században, a brigád lelke, Trey Azagthoth gitáros nagyjából ugyanakkora kíméletlenséggel pucolta le maga körül a hadállásokat, mint tette azt 1996 környékén, más szóval lefejezte saját szörnyetegét. Az Angyalok több mint komótos újkori tempóját elnézve, erre azért kevesen fogadtak volna, hiszen abból a lendületből, ami húsz éve repítette a szekeret, mára vajmi kevés maradt, Trey viszont újfent egymaga vállalkozott a banda alapoktól történő felépítésére és egy új anyag tető alá hozatalára, annak minden kínjával és kockázatával együtt.

Nagyjából pontosan a fentieknek, vagyis a kínkeservesen ritkás albumkiadási gyakoriságnak tudom be azt is, hogy az Illud Divinum Insanus hat éve olyan lett, amilyen. Ha a vaskalapos tábor gyomorsavát annyira felkavaró kísérleteiket (Too Extreme!, I Am Morbid, Radikult stb.) mondjuk két-három lemezre szétosztva szellőztetik meg, azon szerintem különösebben senki nem akadt volna ki – az efféle „félrelépések" mindig is a zenekar repertoárjának részét képezték. Én a magam részéről kimondottan jó barátságba kerültem a legutóbbi anyaggal, azzal együtt is, hogy az ott újdonságként prezentált elemek már akkoriban sem hatottak valódi nóvumként, a hagyományos dolgokból pedig tényleg fájóan kevés maradt a tányéron. Nem tisztem/szándékom megfejteni, hogy mindebben mekkora része volt a halálmetal-primadonna David Vincentnek, nyilvánvalóan eléggé sok, hiszen a vissza-a-gyökerekhez jelszó kiadása után ő már (megint) nem maradhatott a fedélzeten.

megjelenés:
2017
kiadó:
UDR / Silver Lining
pontszám:
5 /10

Szerinted hány pont?
( 61 Szavazat )

Nagyszerű húzásként értékeltem, hogy helyére az egyszer már kurtán-furcsán eltávolított ex-frontembert, Steve Tuckert hozta vissza Trey, hiszen kimondatlanul is volt felé némi tartozása a bandának, ráadásul esetében egy kifejezetten karakteres, hiteles zenészről beszélünk. Amikor annak idején, a Formulas Fatal To The Flesh albumnál először csatlakozott a bandához, Tucker esetében kis túlzással csak egy névtelen hörgőgépről beszélhettünk, aki szakszerűen végrehajtotta a vezér utasításait, mára azonban szépen kinőtte magát. A Kingdoms Disdained promójaként el is mondta szépen, hogy itt death metal lesz – és úgy is lett. Mi az hogy, nagyon is! Ezt a törekvést még a korábban vele készült anyagokon sem éreztem ennyire egyértelműen, pedig jobbára azok is hagyománytisztelő alkotások voltak, viszont a friss dalok tényleg minden kétséget eloszlatnak afelől, hogy mi is volt az eredeti, teremtő szándék. A baj csupán az, hogy onnan, ahonnan én nézem a történéseket, mindez meglehetősen kétségbeesett igyekezetnek hat.

Tudom, hogy a tábor széles kört fog át, de általános érvénnyel annyit talán kijelenthetünk, hogy a Morbid Angel előtt sosem azért vettük le rendszeresen a kalapunkat, mert a földkerekség leggonoszabb, leggyorsabb vagy legbetegebb zenéjét játssza, hanem mert az irtóztató brutalitáson túl valami olyan plusz zeneiséget tudtak adni a szerzeményeikhez, ami tényleg egyedivé tette őket ezen a meglehetősen homogén színtéren. A hangulatteremtés eszköze pedig lehetett Trey elképesztő ritmus- és szólótémáitól kezdve, a dallamos éneken át egészen a leggagyibb számítógépes játékok zenéjét idéző motívumokig bármi, a lényeg a változatosság megtartása egy olyan műfajban, amelynek deklarált ellensége ez a bizonyos kifejezés. Innentől kedve bizonyára egyértelmű, hogy mire, illetve minek a hiányára akarok kilyukadni a Kingdoms Disdained kapcsán. Az itt hallható szett ugyanis csak egyetlen dologra alkalmazható üzembiztosan: az agysejtek elpusztítására.

Mindig is bírtam azokat az alkalmakat, amikor Treynek nem kellett senkivel osztoznia a gitárosi poszton, többek között ezért is tartom az életmű csúcspontjainak a Covenant és a Formulas... albumokat. Most is egyedül, mindennemű korlátot mellőzve dolgozott, a jelenkori felállásban helyett kapott Dan Vadim Von a korongon csupán egyetlen szóló erejéig villanthatott. Nyilvánvaló, hogy Scott Fuller dobos teljesítménye kritikus fontosságú része az új produkcióknak, hiszen emberfeletti képességek birtokában lévő elődök után kell átvinnie a lécet, és ha csak annyit mondok, hogy ezt tökéletesen véghez is viszi, azzal a legnagyobb dicséretet mondtam el emberünkről. Azt viszont már roppant fájó kijelenteni, hogy az ő játéka az egyetlen, amely teljes szépségében tündököl itt: az egy dolog, hogy Tucker képességei meglehetősen behatároltak, a basszusgitár pedig csupán eldörmög a háttérben, de sajnos a gitársound sem az igazi. Ott, ahol Erik Rutan ül a produceri székben, erre számítanánk a legkevésbé, tehát talán okkal hiszem azt, hogy e föld alól felmorajló megszólalás a koncepció részét képezi.

Akárhogy is legyen, az itt hallható egynemű nyomasztás kikezdi az idegrendszeremet, és nem a jó értelemben. Akad persze pár vonszolós, kevésbé csonkoló szándékú tétel is, a szólók pedig hozzák a várt, földöntúli színvonalat, de ezzel együtt sem tud kiemelkedni a komplett munka a középszerűségből. Úgy múlik el ez a bő háromnegyed óra, hogy csak a fájdalmat és az ürességet érzem utána, viszont a veszettül menekülő IQ-pontjaim jajveszékelésén kívül semmit, de tényleg semmit nem tudnék felidézni a hallottakból. Érzem a na-most-aztán-megmutatjuk szándékát, a kompromisszumokat a pöcsüknél megragadó és asztal alá húzó hozzáállást, de az egész belefullad a fröcsögő nyálba és a kiontott belek bámulásába, márpedig én ennél jóval többre számítottam. A Kingdoms Disdained egyértelműen a klasszikus éra dicsőségét kívánja újjáteremteni (a nyitó Piles Of Little Arms simán lehetne például a Rapture kistestvére), de puszta akarásból most sem lehetett várat építeni.

Itt tartunk jelenleg, és ezen a ponton azt kell mondanom, hogy meglepne, ha a Morbid Angel képes lenne még valaha is olyan produkcióra, amelynek hallatán elégedetten csettintve dőlhetnénk hátra, Trey túlságosan mélyre ásta már magát ehhez a saját csapdájában. Tragédiáról szó sincs, az a helyzet, hogy ez a lemez pontosan az a nyögés, ami a nem akarás vagy a túlságosan is nagy akarás eredményeként rendszerint meg szokott születni, és ennyi. Kár, mert nagyon is ígéretesen indult ez a mese az újból szárnyra kelt angyalokkal, akik viszont most nem voltak képesek többre annál, mint hogy felgyújtsák az erdőt.

 

Hozzászólások 

 
#43 NOLA 2018-01-12 13:07
Bírom ezt a bandát..., megint elenk raktak egy albumot, amin megy a "csámcsogás" korbe-korbe, hogy most ez egy "hulladék szar", vagy az "év albuma".
Nekem kurvásul bejon..., odabasz, oszt kész.
Idézet
 
 
+1 #42 suizidium 2017-12-29 15:18
Idézet - ez:
Idézet - Petya:
Idézet - ez:
Idézet - Petya:
Szerintem az új Morbid Angel album szar ! Valami deathcore vagy valami újdonász banda tol ilyeneket De még a Sucidal Silence is jobb! Szégyen!
Hol vagyunk már a Blessed are Sicks érájától. Trey inkább legyen rendes kersztény! Még az is hitelesebb!


Legalább a kedvenc lemezed címét sikerülne leírnod.

gondolom fideszbuzzacs /fizettt troll / nagymagyar románként igazi nyelvnáci vagy ! egyébiránt nincs kedvenc lemezem ! viszont zeneszerzőként Lully, meg Beethoven igazán bejövös! Ja neked ez már Oz földje! Te hallás nélküli zenértő!


A Blessed are the Sick angolul van, te agyalágyult :DDDDD


ez jo volt skacok:-)
Idézet
 
 
+4 #41 metanor 2017-12-29 08:57
unalmas és ötlettelen.A death rajongók elvárásainak mindent alárendeltek.
Idézet
 
 
+3 #40 pth0mas 2017-12-11 00:25
Nos,meghallgatt am egy párszor fülessel,éjszak a,hogy meg legyen a hangulat az Angyalhoz.+ A dobos: mindent megtesz,hogy megfeleljen az örökségnek. - Tucker,vele nem tudok mit kezdeni.Direkt elővettem az f betűs lemezt is,ott sem jön be.Tehát a manus hangját nem bírom,ez van.
Idézet
 
 
+1 #39 janomano 2017-12-08 12:07
Idézet - Petya:
Sok itt a birka arc! Rajongunk, mert muszáj! Pont az ilyen vén szarok miatt elmegy az embernek a koncira járástól! (Már huszonévesen is lehetsz vén szar! sajna ez nem új találmány!A Rocmaratonon is volt szerncsém egy-két ilyen szar sör vedelő vén szarhoz! nNemis szólva arról, hogy a Herczegnél(póló s) , örök humorforrás vagytok!


Herczeg, fejtsd már ki bővebben, hogy jön ő ide?
Idézet
 
 
+4 #38 undergrinder 2017-12-08 11:20
Nagyon tetszik a lemez, sokkal rosszabbra számítottam.
Az előzetes For no masters nóta sem fogott meg nagyon, albumkörnyezetb en meg a kedvencem.

Nem valószínű, hogy hetekre beragad a lejátszóba, de szerintem abszolút kellemes és vállalható anyag.
--
Ui.: Az új CCorpse tetszik a legjobban a nagyok új lemezei közül, az új Suffocation kifejezetten nem tetszik (Koncerten mondjuk ütöttek az újak is, lemezen mégsem működik)
Idézet
 
 
+7 #37 Erő 2017-12-06 01:23
Nem tudom, hogy mit vártak egyesek ettől a lemeztől, de szerintem ez a FFF egyenes folytatása, legalábbis számomra...10/10 simán!
Idézet
 
 
+8 #36 ez 2017-12-05 22:19
Idézet - Petya:
Idézet - ez:
Idézet - Petya:
Szerintem az új Morbid Angel album szar ! Valami deathcore vagy valami újdonász banda tol ilyeneket De még a Sucidal Silence is jobb! Szégyen!
Hol vagyunk már a Blessed are Sicks érájától. Trey inkább legyen rendes kersztény! Még az is hitelesebb!


Legalább a kedvenc lemezed címét sikerülne leírnod.

gondolom fideszbuzzacs /fizettt troll / nagymagyar románként igazi nyelvnáci vagy ! egyébiránt nincs kedvenc lemezem ! viszont zeneszerzőként Lully, meg Beethoven igazán bejövös! Ja neked ez már Oz földje! Te hallás nélküli zenértő!


A Blessed are the Sick angolul van, te agyalágyult :DDDDD
Idézet
 
 
-13 #35 Petya 2017-12-05 20:32
Sok itt a birka arc! Rajongunk, mert muszáj! Pont az ilyen vén szarok miatt elmegy az embernek a koncira járástól! (Már huszonévesen is lehetsz vén szar! sajna ez nem új találmány!A Rocmaratonon is volt szerncsém egy-két ilyen szar sör vedelő vén szarhoz! nNemis szólva arról, hogy a Herczegnél(póló s) , örök humorforrás vagytok!
Idézet
 
 
-16 #34 Petya 2017-12-05 20:25
Idézet - ez:
Idézet - Petya:
Szerintem az új Morbid Angel album szar ! Valami deathcore vagy valami újdonász banda tol ilyeneket De még a Sucidal Silence is jobb! Szégyen!
Hol vagyunk már a Blessed are Sicks érájától. Trey inkább legyen rendes kersztény! Még az is hitelesebb!


Legalább a kedvenc lemezed címét sikerülne leírnod.

gondolom fideszbuzzacs /fizettt troll / nagymagyar románként igazi nyelvnáci vagy ! egyébiránt nincs kedvenc lemezem ! viszont zeneszerzőként Lully, meg Beethoven igazán bejövös! Ja neked ez már Oz földje! Te hallás nélküli zenértő!
Idézet
 
 
+6 #33 ez 2017-12-05 19:57
Idézet - Petya:
Szerintem az új Morbid Angel album szar ! Valami deathcore vagy valami újdonász banda tol ilyeneket De még a Sucidal Silence is jobb! Szégyen!
Hol vagyunk már a Blessed are Sicks érájától. Trey inkább legyen rendes kersztény! Még az is hitelesebb!


Legalább a kedvenc lemezed címét sikerülne leírnod.
Idézet
 
 
+9 #32 ez 2017-12-05 19:55
Idézet - Petya:
Most már kezdem pedzeni, hogy Brunelle , vagy előzőleg browning miért került ki a bandából . OK. A FFF albumig rendbe volt a dolog.
Inkább a DARK ANGEL albumot várom!


Te mi a tökömről beszélsz? Mikor került ki a csapatból Brunelle? 25 éve! Browning meg kb. a jura korszak előtt.
Idézet
 
 
-12 #31 Petya 2017-12-05 19:28
Most már kezdem pedzeni, hogy Brunelle , vagy előzőleg browning miért került ki a bandából . OK. A FFF albumig rendbe volt a dolog.
Inkább a DARK ANGEL albumot várom!
Idézet
 
 
-13 #30 Petya 2017-12-05 18:10
Szerintem az új Morbid Angel album szar ! Valami deathcore vagy valami újdonász banda tol ilyeneket De még a Sucidal Silence is jobb! Szégyen!
Hol vagyunk már a Blessed are Sicks érájától. Trey inkább legyen rendes kersztény! Még az is hitelesebb!
Idézet
 
 
+7 #29 Dimmurtal 2017-12-04 18:59
Számomra az előző lemez után kifejezetten felüdülést jelentett végighallgatni az új albumot! Nem tudom, rajtam kívül van-e még olyan Morbid Angel szimpatizáns, akinek a Domination album az etalon? Nagyon-nagyon nehéz mostanában olyan zenével előrukkolni, aminek olyan hatása lenne, mint 20-30 évvel ezelőtt, hiszen óriási a dömping. Ezt is figyelembe véve az új Morbid Angel lemez egy remek album!
Idézet
 
 
+5 #28 Tré A-gaz-tót 2017-12-04 18:10
Idézet - trey:
en meg csak ugy 10* hallgattam meg, es meg mindig csak alakuloban van viszonyom a lemezzel. de a kezdeti egysiku hangzuhatagbol mar kezdenek nagyon szepen lesen elkulonulni notak, es azokon belul hangulatok. azt gondolom szeretni fogom, csak meg azt nem tudom mennyire, de akar fel is nohet a tobbi lmeezhez.
nekem a hangzas sajnos nem tetszik, mert megneheziti a hallgato dolgat, de nem panaszkodom, orulok, hogy kijott az uj lemez!
es jo lenne egy turne csak Tucker dalokkal vegre! kinek nem sikerul az a nyomorult utlevel mar vagy fel eve?


Na ezzel én is pont így vagyok, pl. eddig az Architect And Iconoclast illetve The Pillars Crumbling volt a kedvenc, utóbbinak a szólója főleg zseniális, de most épp a Righteous Voice a favorit. Amúgy nem gondolom, hogy Trey ezzel a lemezzel bárkinek is meg akart volna felelni, ha erről lenne szó, akkor megírta volna a Gateways-t pepitában. Most egyszerűen egy death metal lemezhez volt kedve, legközelebb lehet, hogy megint dizsinótákat ír, vagy épp remixet csinál.
Idézet
 
 
+5 #27 trey 2017-12-04 10:45
en meg csak ugy 10* hallgattam meg, es meg mindig csak alakuloban van viszonyom a lemezzel. de a kezdeti egysiku hangzuhatagbol mar kezdenek nagyon szepen lesen elkulonulni notak, es azokon belul hangulatok. azt gondolom szeretni fogom, csak meg azt nem tudom mennyire, de akar fel is nohet a tobbi lmeezhez.
nekem a hangzas sajnos nem tetszik, mert megneheziti a hallgato dolgat, de nem panaszkodom, orulok, hogy kijott az uj lemez!
es jo lenne egy turne csak Tucker dalokkal vegre! kinek nem sikerul az a nyomorult utlevel mar vagy fel eve?
Idézet
 
 
+16 #26 blackmagic 2017-12-04 09:40
Lehet velem van a baj, de nekem ez is és az új CC is nagyon bejön. Kevés az az 5 pont. Az a tuti ezekben az "öregekben" , hogy a sokak által közepesnek mondott anyagaik is pofán vágják az újabb zenekarok anyagait.
Idézet
 
 
-2 #25 Nornagest 2017-12-03 17:47
Idézet - Koroknai Balázs:
Idézet - drughi:
Őszintén megmondom, hogy én ezt az 5 pontot nevetségesnek tartom. Közben meg az Illum volt 10es, aminek még mindig az van felhozva erényként hogy mennyire újító volt, mintha attól lenne jó egy zene.

Annyi megjegyzést tennék, hogy a két cikket nem ugyanaz az ember írta, tehát a nézőpontjaink is különbözőek. A pontszámomban pedig valahol a csalódottság is benne van persze, de ha a megnézem a pontozási rendszerünket, akkor ez és a legutóbbi Dark Funeral album számomra a középszerűség iskolapéldái, amelyek esetében tényleg semmit sem tudok felsorakoztatni az egyértelmű pozitívumok oldalán.


A Dark Funeral nagyon jó volt. Nyilván nem egy Emperor, de magukhoz képest az egyik legjobb albumuk. Egyáltalán nem középszerű.
Idézet
 
 
+13 #24 Füsti Roli 2017-12-03 16:31
Helló!Azért ne várjunk már ennyi év után egy Death metal alkotástol egy olyan hatást mint 15-20 éve.Szeretem mikor elkezdik emlegetni és hasonlítgatni a régi albumokat.Könyörgöm senki nem nézi a kiadás dátumát.Pontosan ez minden műfajnak a szépsége a fejlődés a változatosság.Hazudik aki azt állítja,hogy egy mai Morbid Angel,Suffocati on,CannibalC.albumnak ugyan olyan fantasztikus korábban soha nem hallott újító hatása lenne.Ez a műfaj is már kitermelte a maga fantasztikus klasszikusait.Ne várjon már senki radikális változást főleg az előbb említett bandáktól.Én örülök,hogy újra itt vannak fiatalkorom legkedveltebb bandái a Morbid Angel,Suffocati on,Cannibal C.,Vader,Immolati on...De már olyan hatást nem várok tőlük mind 20 éve.De annyit tudok,hogy ezeknek a bandáknak az anyagaiban nem fogok csalódni.Morbid Angel újra itt van és megmutatja sok agyon technikázott fiatal death csapatnak hogyan kell rendesen aprítani.Örüljünk és ne keressük a hibákat...
Idézet
 
 
+8 #23 El Sadistico 2017-12-03 14:59
Az év lemeze!!! És nem érdekel ki mit mond!
Idézet
 
 
#22 Lali 2017-12-03 13:55
Idézet - luciferkó:
Idézet - Lali:
Idézet - luciferkó:
Haha, vicces, hogy valaki úgy védi a neki kedves zenekart, hogy egy másikba rúg bele :D Miért akarjátok meggyőzni a kritika íróját? Attól nektek ugyanolyan lesz a lemez, hogy neki nem tetszik. A magam részéről majd hallgatás után döntök, de annyit segíthetnétek, hogy szövegileg még mindig a sátánista bullshitet tolják vagy kinőtték már végre?


Talald ki, okoska.


Nem tudom kitalálni és gondoltam hátha segít valaki. Mindegy, kiderül, ha meghallgatom. Csak jobban igyekeznék ha kevésbé lenne basic sátános a szöveg. :)


Basic satanos eddig sem volt. Legalabbis a God of Emptiness vagy Rapture nem basic semmilyen ertelemben.
Idézet
 
 
+12 #21 19EmpEroR75 2017-12-03 13:55
Ennyi kavarás (és a saját zsákutcájukba teljes erővel való beszáguldás) után én a magam részéről csodálom, hogy egy ennyire egységes, közel azonos színvonalú lemezt tudtak letenni. Én nem vagyok a true vs. nem true dolog híve, az Illud számomra nem azért hallgathatatlan , "mer' nem csak metal", hanem mert a daloknak nem fogott meg a hangulata. Nemcsak az ambient cuccoké, hanem a hagyományosabb daloké sem (azzal egyetértek, hogy elektronikus dolgok voltak az eddigi albumokon is, de azok mindig magukkal ragadtak). Még középszerűnek sem mondanám, mert ami a MA kezei közül kikerül, azt én nehezen intézném el ennyivel, de hogy számomra az Illud-ból hiányzott a megszokott MA mágia, azt vállalom.
Előzetesen azt ígérték, hogy ez death metal album lesz, ezt be is tartották. Azt hallom, hogy túl is tolták (emiatt könnyen lehet sokaknak egysíkú az album), de ahogy nekünk, rajongóknak is vannak elvárásaink, úgy gondolom, nekik is van. Könnyen át lehet esni a ló túlsó oldalára, Trey-ék ezt egyértelműen el is követték (ezt lehet értelmezni egy újabb zsákutcának is), viszont én szeretem azokat az albumokat, amik hangulatra azonnal megfognak, viszont baromi nehezen adják meg magukat. És ez az új album nekem ilyen. Azt már hallom, hogy nem ez lesz számomra MA csúcsalkotása, de szerintem a mágia visszatért - nem veszi fel a versenyt a klasszikus anyagokkal, de hallom a klasszikus MA ízt, ami nekem az Illud-ról hiányzott. Úgyhogy nálam még ismerkedési fázis van, 7-8 pont körül mozog a lemez egyelőre.(az igazi kérdés számomra az, hogy mihez kezd a MA ezután)
(azt mondjuk méltatlannak tartom, hogy 2 ennyire eltérő bandát összehasonlítsu nk - MA vs. AE - amit ott szeretek, azt nem várom el itt. És ez fordítva is igaz. De ez csak egy vélemény)
Idézet
 
 
+18 #20 Tré A-gaz-tót 2017-12-03 13:49
Azért az arch enemy-s csajt egy Steve Tuckerrel összehasonlítan i eléggé kapufa. Teljesen más zenei világ a kettő, AE egy death metalnak csúfolt, de valójában csajoknak való modern metal, míg a Morbid ízig vérig halálfém. Jó ez a lemez szerintem is, csak tömény. Meg is lepődtem, hogy ilyen hirtelen jött a kritika.
Idézet
 
 
+6 #19 James Smith 2017-12-03 13:48
Idézet - Metálhigiéniai szaki:
OFF:

Készíthetnétek interjút ezzel az igen csak termékeny fickóval. Kifejezetten szórakoztatóan dolgozza fel a slágereket. És hatalmas arcnak tűnik... :)

TOTO
https://www.youtube.com/watch?v=MH9FyLsfDzw

SLIPKNOT
https://www.youtube.com/watch?v=sCxmDu5cRM0


Off: Ennél a tagnál nagyobb ripacs nincs a metálzenében. Minden perce nagyon kellemetlen. Egyedül az Adele Hello feldolgozása okés. A többi kuka.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Iron Maiden - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. június 3.

 

Roger Waters - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. június 22.

 

After All - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 11.

 

Accept - Budapest, Club 202, 2011. február 2.

 

Orphaned Land - Budapest, Diesel Klub, 2010. november 21.

 

Wendigo - Budapest, Kultiplex, 2007. január 12.