Shock!

szeptember 17.
kedd
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés
Shockmagazin

Madrigal: I Die, You Soar

Produced by Anders Friden. Studio Fredman. Mixed by Fredrik Nordström. Hűűű... mágikusan LÁNGOLÓ szavak ezek! Mi történt? Megszületett az új rokon az In Flames famíliában? Uncsitesó netán? Nem. Ez itten, kérem, nem tesó, ám legfőképp: nem uncsi!

megjelenés:
2001
kiadó:
Nuclear Blast / HMP
pontszám:
10 /10

Szerinted hány pont?
( 2 Szavazat )

E társulat a legrafináltabb mosóporral sem tüntethetné el magáról skandinávságának bélyegeit. Noha tengernyi (fent említett) jel utalna az elkerülhetetlen hasonlóságra, a Madrigal zenéje közel sem evez egyazon vizeken az In Flames csapatáéval. Ez a muzsika alapvetően lassabb, kevésbé vérmes, viszont romantikusabb, mint Andersék világa. Meghökkentően sokszínű, változatos dalok sorakoznak a cd-n.

Az 1998-ban Göteborgban alakult zenekar első albumának számtalan jó pontot tudok juttatni. Egyik erénye például, hogy a tagok sorában ténykedő hölgy, Linda, egész idő alatt meg sem mukkan, viszont álomszép szintiszőnyegeket, ihletett zongorakíséretet szolgáltat a férfiemberek békés-szilaj hangulatváltásai alá. Martin Karlsson hangja karakteres, tiszta, s ő eme adottságát egyetlen pillanatra sem kíméli. Hol szelíden, visszafogottan énekel, hol akkora erővel, hogy szinte látom, amint az erek pattanásig feszülve dagadnak a nyakán, néhol pedig olyan profi hörgésekkel lepi meg a mit sem sejtő hallgatót, hogy az kész lehidalás.

Hasonlítani nem akarom, de nem is tudom - igazából nincs mihez. A zenekar az Amorphist és az Anathemát vallja kedvenceinek, s talán ez utóbbival a tempót illetően úgy-ahogy rokon a zenéjük. Néha felvetődött bennem egy-egy elszállós rész közben az EverEve neve is, de ez csupán múló képzelgés volt, talán a lebegős, különös atmoszféra okozta.

Kinek ajánlanám ezt a páratlanul kiforrott, átgondolt, szép és változatos zenét? Dallampártiaknak. Melódiabarátoknak. Anti-sebesség hívőknek. Hallgatós zene ez, értékes, sok kincset magában rejtő munka. Skatulyákat lefitymáló, gátlástalan, alkotói szabadságot hirdető. Egyedien kikevert színárnyalat a mai zenei palettán.

Egyetlen tanácsom van: próbáld ki, ismerd meg szépségeit, mert bűn elmenni mellette. Ez az album megér egy misét. Vagy egy madrigált?!

 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Portnoy, Sheehan, MacAlpine, Sherinian - Budapest, PeCsa Music Hall, 2012. október 19.

 

Helstar - Budapest, Club 202, 2012. szeptember 12.

 

Slayer - Tokaj, Hegyalja Fesztivál, 2011. július 15.

 

Amorphis - Budapest, Diesel Klub, 2010. november 21.

 

Poisonblack - Budapest, Dürer Kert, 2010. november 6.

 

Jerry Lee Lewis - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2010. október 31.