Shock!

március 02.
kedd
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

CD kritika tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Kamelot: One Cold Winter's Night

A fenti Kamelot kiadvány nem csupán dupla CD-formátumban látott napvilágot, hanem DVD-ként is, ám ebből az élménycsomagból hozzám kizárólag a hallgatmányos rész jutott el, így az Oslóban rögzített koncert látványáról, történéseiről sajnos nem tudok beszámolni.

megjelenés:
2006
kiadó:
SPV / Record Express
pontszám:
9 /10

Szerinted hány pont?
( 4 Szavazat )

A Kamelot mindig is az igényes, muzikalitással mélyen átitatott vonalat képviselte a metal műfajában, eme élő felvételükön pedig kiváló áttekintést nyújtanak a zenekar eddigi munkásságának pillanataiból. Találunk itt nótákat mind a Karma, mind az Epica anyagokból, de még a Fourth Legacy is képviselteti magát, a koncert gerincét azonban – nem meglepő módon – legfrissebb, The Black Halo lemezük dalaiból állították össze. Ez utóbbi nem kevesebb, mint nyolc nótával képviselteti magát – noha ezek egyike az intro. Tiszta megszólalással és kellő elánnal indít a The Black Halo, komor színekkel törtet a Soul Society, majd az Epicáról kölcsönzött The Edge of Paradise-t, illetve Center of the Universe-t üdvözölhetjük a programban. Ez utóbbi könnyen befogadható dallamával pillanatok alatt belophatja magát azon hallgatók szívébe is, akik eddig nem ismerték a banda világát. Az 1999-es Fourth Legacy egyetlen kiváló szerzeménnyel, az orientális hangulatú (nahát!...) Nights of Arabia-val szerepel a programban.

A lírai Abandoned után 2001-be, a Karma időszakába repít bennünket a gityónyűvéssel indító, megkapó melódiájú Forever, melynek lendületét megakasztja ugyan a közönség énekeltetése, de ez minden valamirevaló koncerten kötelező mutatvány. A billentyűszóló nem hosszú, viszont szép és szórakoztató. Ismét a közelmúltba ugrunk a fülbekúszó The Haunting, a Moonlight és a kiváltképp dinamikus When the Lights are Down perceiben. Az Elisabeth című háromrészes, epikus Karma mega-opusz is felvonul a színen, csaknem negyedórás időtartamával.

Aki valaha is hallotta a The Black Halo albumot, aligha felejti el a nyitó March of Mephisto baljós-sötét dallamát, hangulatát, amit most maximális hűséggel idéznek vissza a srácok. A buli végére maradt a varázsosan sodró Karma, a dobszóló, valamint az Epica-eredetű Farewell. A One Cold Winter's Night tanúságát adja annak, hogy a Kamelot társulata nem csupán stúdióban, de a deszkákon is remekül megállja a helyét. Gratula.

 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

The Treatment - Budapest, Petőfi Csarnok, 2014. június 11.

 

Helstar - Budapest, Club 202, 2012. szeptember 12.

 

Mátyás Attila Band - Budapest, A38, 2011. július 2.

 

Voivod - Budapest, Club 202, 2011. május 11.

 

After All - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 11.

 

Sodom - Budapest, Diesel Klub, 2011. február 13.