Shock!

május 20.
hétfő
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Jordan Rudess: 4NYC

Különleges lemezt készített Jordan Rudess billentyűmágus. A tavaly szeptemberi tragikus terrortámadás után pár nappal úgy érezte zenével kell kifejeznie az érzéseit. Ezért szervezett egy szólókoncertet 2001. szeptember 24-én. A koncert előtt pár perccel még sejtelme sem volt, hogy mit fog játszani. Bátor ember. De profi.

megjelenés:
2002
kiadó:
Magna Carta / MusiCDome
pontszám:
- /10

Szerinted hány pont?
( 1 Szavazat )

A dalok nagy része improvizáció, továbbá a koncerten elhangzott néhány Dream Theater és Liquid Tension Experiment interpretáció, valamint kislánya kérésére a Mary Had a Little Lamb című dalocska is felcsendült, egy kicsit átformálva.
Jordan egy héttel később meghallgatta a felvett koncertanyagot és úgy gondolta ki lehetne adni CD-n. De egy egész CD-nyi improvizációt nem tudott összekotorni az élő felvételből, így nekiállt stúdiózenélni. Csak úgy, spontán, ami éppen eszébe jutott, bármiféle koncepció nélkül.

13 dal hallható a korongon, ebből 7 koncertfelvétel, a maradék 6 otthoni varázslat. Nagyrészt egy szál zongorán játszik Jordan, néhány dalban hallható kevés billentyűs kíséret. Túlnyomó többségben érzelmes, lassú, kissé hömpölyös, magasztos a zenei anyag, egy helyütt érezni vidámságot, játékosságot, kicsit feloldva a koncert gondolatiságának komoly mivoltát. Abszolút self made lemez, a borítón látható önarcképet is Jordan készítette önnön magáról.

Mivel jómagam nem vagyok annyira billentyű-fanatikus, hogy egy ilyen lemezt élvezni tudjak, így elismerem minden percét, de számomra túl magánakvaló, valljuk be: helyenként unalmas zene, olyan amerikásan dagályos. Aki viszont imádja a fekete-fehér billentyűk eme megszólaltatását, sokat tanulhat a muzsikából és örömmel üdvözölheti e vitán felül különleges korongot a gyűjteményében. Ezért nem is pontozok, túl szubjektív lenne. Meg egy ilyen lemezt nincs is sok értelme pontozni, úgy érzem.

 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Jeff Loomis - Budapest, Dürer Kert, 2012. november 11.

 

Portnoy, Sheehan, MacAlpine, Sherinian - Budapest, PeCsa Music Hall, 2012. október 19.

 

Riverside - Budapest, Diesel Klub, 2011. május 6.

 

Mercenary - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Whitesnake Tribute Band - Budapest, Petőfi Csarnok, 2010. május 4.

 

Wackor - Budapest, Kultiplex, 2005. október 8.